DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Mazăre cu cărnaț

” – Mazărea o poț face cu uărice fel die carnie, galiță, porc, carnie afumată. Și cu carnie die dhițăl îi tare bună. Poț face mazăre scăzută cu cărnaț. Da o poț face și fără die carnie, când o faci die post. Dacă tăt am vorovit die cărnaț. Hilimonu mnieu făciea on cărnaț tare, tare bun! Tătă carnia o tăiea cu săcurița pă on butuc curat. Nu folosa diefel moșina die măcinat! Numa cu săcurița o tăiea! Noa, ala să vez tu cărnaț! Și-l făciea numa cum trebe, nu usturoi, nu tare uscat.

Sare, thiperi și cimbru. Atâta puniea în cărnaț. Poatie mai puniea o țârucă die ai pă care îl zdrobdiea și-l opăriea, îl lăsa în apă o vreme și numa apa o puniea în cărnaț. Nici poprică nu puniea diefel… Noa, cărnaț die aista să pui în mâncarea die mazăre! Mai tăieam câtie on porc și vara, uări la cules. Îl împărțam și făcieam die mâncare una-alta. Că nu-l afumam, iera vară! Amu să făciea și mazărea, și fasolea proaspătă și, uări cu una uări cu alta, făcieam mâncare scăzută. Cătă cărnaț să mai pregătești să ai la-ndămână ciapă, thipărușe, porodici și morar. Die-nceput opărești cărnațu. Că ț-am spus, îi cărnaț crud. Îl opărești să să strângă on ptic, să-l poț tăiea, să nu să împrăștie carnia.

Tai ciapa mânânțăl și tăt amu tai thipărușa coscuță. Pui ciapa să să cârcălească înt-o lingură die oloi , până ce să moaie. Adauji thipărușa tăietă și pui și sare. Tai cărnațu așe ca di-o îmbucătură. Pui cărnațu păstă ciapă în laboș. Mai pui sare câtă gâniești că trebe și pui, nieapărat, cimbru uscat. Pui și poprică dulce, amesteci și torni păstă mâncare apă caldă cât să o acopere. Mai pui o crengușă die morar, uări când ai, pui tumna o floare cu sămânță die morar. Cătăcând o hiert cărnațu pui on blid bun die mazăre pă care o-ai diejdiocat din păstăi și o-ai ales. Până hierbe mazărea, tie acupti di porodici. Opărești porodicii, îi corățăști die peliță și-i dai pă razalău mare.

Cătăcând și mazărea s-o hiert pui în laboș și porodicii răzăliț. Poț punie și zamă die porodici din uăiagă, da să hie mai grosuță. Amesteci, coț die sare, poț punie și thiperi și lași să mai hiarbă binie și cu porodicii. Uniele muieri amestecă zama die porodici cu o lingură die fărină să să mai îngroașe zoaftu. Da io nu pui veci! Îi păcat să o îngroși, mâncarea să face numa bună dacă știi câtă apă să pui. Și, iară, dacă pui fărină trebe să mai hiarbă mâncarea batăr on sfert die cias. Și, atunci, nu-i mare lucru să să cam zdrobască mazărea, că-i crudă, și-ar hi păcat! Nu mai trebe numa să pui în blid și să pui pă diasupra morar verdie. Noi mâncăm mazărea scăzută cu ciapă. Verdie. Uări uscată și oloită. Dumniezo V-ajutie! Doamnie Dă binie!”




 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu