DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Masca cea de toate zilele

Am să dezvolt în cele ce urmează ideile strict personale referitor la purtarea măștilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului pandemic. Pentru că părerile sunt extrem de împărțite.

Cu siguranță, fiecare are dreptul să aleagă să respecte sau ba aceste măsuri, sunt doar indicații. Dar trebuie să aibă în vedere că decizia lor de a nu purta masca poate pune în pericol sănătatea altor indivizi.

Personal, port mască pentru că trebuie. Nu pentru că îmi place. Nici nu cunosc persoane cărora să le placă. Poate doar unor tineri, adolescenți sau copii care poartă măști imprimate cu diverse modele. Am văzut măști în culori aprinse, măști negre, măști cu diferite personaje din desene animate, măști cu modele de craniu, monștri sau diverse însemne și unele care imită printurile animale. Cum spuneam, acestea se observă în general la tineret. De cealaltă parte, majoritatea adulților folosesc măștile albastre comercializate în farmacii, probabil din considerente de eficiență, că protejează mai bine.

Dar toți le poartă pentru că trebuie. Pentru că exista niște măsuri lansate de autorități pentru a putea ieși din impasul social și economic în care ne aflăm.

Pare că majoritatea s-a obișnuit cu această stare a lucrurilor. Și clar suntem mai relaxați. Dar dacă măsurile impun, atunci singura variantă la îndemână este să purtam mască. În plus, se recomandă să ne spălăm des pe mâini. O indicație depășită din punctul meu de vedere, acest lucru trebuia făcut oricum și înainte de pandemie. De asemenea, se solicită să păstrăm distanța față de persoanele din jurul nostru. Să evităm spațiile închise aglomerate. Să limităm ieșirile la strictul necesar. Nu este ușor pentru că, în doar câteva luni de la răspândirea acestui virus, asta a însemnat să ne schimbăm stilul de viață.

Revenind la mască, insist să spun că nu îmi place să o port. Efectiv îmi crează un disconfort fizic. Nu e vorba că nu pot respira cum trebuie, în parte și asta, dar pur și simplu îmi irită pielea. Cel mai probabil ar trebui să încerc o variantă de mască dintr-un material mai fin, din bumbac. Există indicații din partea autorităților ca ar fi potrivite și acestea pentru limitarea răspândirii – impropriu spus – noului coronavirus, deoarece ne afectează de ceva vreme.

De altfel, port masca nu pentru că mă simt amenințată de boală. Trebuie să folosim aceste măști pentru a proteja alte persoane din jurul nostru, întrucât există posibilitatea să fim purtători de virus asimptomatici. Așa că o port strict pentru că trebuie și pentru că înțeleg utilitatea ei și a măsurilor în vigoare pentru limitarea, implicit stoparea răspândirii virusului covid 19.

Cunosc aceste măsuri. Cu toții le auzim destul de des în difuzoare pe toate canalele media. Dar tot se mai întâmplă uneori ca, din grabă, să uit să iau masca din mașină pentru a putea intra în magazine sau supermarketuri. Și mă trezesc doar la intrare că nu o am și mă întorc să o iau. E acolo paznicul să îmi amintească faptul că, pe lângă mască, trebuie să întind mâna să îmi ia temperatura corporală. Aici chiar nu am nicio problemă. Personal, nu mă deranjează câtuși de puțin. Am prins și cazuri la intrarea în spații publice închise de persoane care au refuzat să li se verifice temperatura și paznicul s-a văzut nevoit să solicite intervenția colegilor pentru interzicerea accesului acestora în incintă.

Așa că, dacă e imperios necesar să purtăm mască, dacă e neapărat să întindem mâna pentru verificarea temperaturii, să folosim dezinfectanții puși la dispoziție la intrarea în magazine, instituții etc. nu avem decât să respectăm regulile și o să trecem curând peste perioada aceasta.

Pentru că nu avem nevoie de încă o stare de urgență, cu interdicții la deplasare. Știm foarte bine că am trecut cu toții o perioadă grea în care nu am avut voie să ieșim din case decât pentru obținerea unor bunuri și servicii de strict necesar. Nu vrem iarăși acolo.

Așa că am speranța că nu e atât de greu să fim mai responsabili, să urmăm niște indicații care să combată răspândirea coronavirusului care ne-a cam dat viețile peste cap în ultimele luni.

Dat tot am speranța că va fi bine! Sănătate tuturor!
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.