R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Martirii masacrelor horthyste, comemoraţi la Ip şi Treznea

Victimele masacrului din luna septembrie 1940, din localităţile Treznea şi Ip, vor fi comemorate sâmbătă, 9 septembrie, la Treznea şi joi, 14 septembrie, la Ip în organizarea Instituţiei Prefectului Sălaj, ocazie cu care care vor avea loc ceremonii religioase şi militare şi vor fi depuse jerbe şi coroane de flori la Mormântul Martirilor şi la Monumentul Eroilor.

La eveniment vor participa reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Sălaj şi reprezentanţi ai tuturor partidelor şi alianţelor politice şi ai instituţiilor publice din judeţ, precum şi primarii comunelor şi oraşelor învecinate.

Cu această ocazie va fi distribuit gratuit suplimentul revistei „Caiete Silvane”, „Eroii sălăjeni și faptele lor”. Suplimentul a fost realizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Sălaj, conținând  texte semnate de câștigătorii celei de-a 8-a ediții a concursului omonim, desfășurat cu sprijinul Bibliotecii Județene Sălaj.

La ediţia din acest an a concursului au participat 43 de elevi sălăjeni, aceasta fiind dedicată memoriei lui Ioan Deleu, de la nașterea căruia s-au împlinit 140 de ani și a generalului Teofil Dreptate, de la a cărui trecere la cele veșnice a trecut un an.

Reamintim că „Eroii sălăjeni și faptele lor” se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu şi are ca obiectiv principal aducerea în memoria colectivă a figurilor de eroi şi oameni care au marcat istoria judeţului Sălaj şi a ţării noastre. De-a lungul edițiilor anterioare, au prins viaţă eroi şi personalităţi istorice semnificative, precum: Mihai Viteazul, Victor Deleu, Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Simion Bărnuţiu,  ale căror vieţi au însemnat pagini frumoase de istorie adăugate cu sacrificiu pe altarul naţiunii române.



2 comentarii

  1. Anonymous says:

    Monumentul victimelor maghiare din localitatea Presaca Ampoiului, de lângă Zlatna (judeţul Alba)
    În 1848 și 1849, ungurii din Transilvania au devenit expuși represiunilor săvârșite de români și de sașii transilvăneni.[7]. O serie de masacre au fost comise în principal de cei care sprijineau eforturile austriecilor de a înăbuși Revoluția Maghiară din 1848

    La 18 octombrie 1848, românii au atacat și ucis locuitorii satului Sângătin de lângă Sibiu.[7][8]

    La 24 octombrie 1848, trupe conduse de Petru Dobra au încercat să dezarmeze orașul Zlatna. Gărzile maghiare au tras asupra lor, deși tratativele începuseră și ar fi omorât câțiva români. Câteva sute de civili maghiari neînarmați, femei și copii, au fost uciși pe câmpia din Presaca Ampoiului.[9][10]

    Un alt eveniment a fost masacrul de la Aiud din 8-9 ianuarie 1849, când românii sub comanda lui Axente Sever și Simion Prodan, au ucis aproximativ 600 de locuitori ai orașului.[11] Axente Sever a fost arestat în februarie 1849, acuzat fiind că ar fi participat la masacru, dar a fost găsit nevinovat la proces.[12]. La fel preotul greco-catolic Simion Probu Prodan a fost găsit nevinovat de către autoritățile imperiale.[13][14]

    • SPS says:

      Din păcate, de-a lungul istoriei, atât românii, cât și maghiarii ori alte naționalități, au avut de suferit (în special civilii) din cauza unor răfuieli ale unora cu interese și care conduceau lumea. Lucruri din acestea nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Nimănui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *