DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Marcell Moldovan, un german mutat pentru o vreme la Zalău:„Trăim într-o Europă deschisă, în care schimburile de bune practici între țări sunt binevenite.”

Când ești român și trăiești în România, vezi și simți viața pe plai mioritic într-un anume fel. Când ești german, strămutat în România, observi lucrurile dintr-o altă perspectivă și alt unghi. O discuție simplă, de la om la om, despre România, oamenii ei și traiul în spațiul carpato-danubiano-pontic așa cum o percepe un german născut în fostul DDR, școlit în Koln și cu experiență de lucru in Germania, Marea Britanie și România.

Rep.: Unde crezi ca ar fi primele trei investiții majore de care ar avea nevoie România, în ce domenii?

Marcell Moldovan: In primul rând in infrastructură. Drumuri, autostrăzi care sa lege țara de la un capăt la altul, dar să o conecteze și la rețeaua de autostrăzi europene, poduri peste râurile importante, dar și poduri care sa deservească micile comunități. La fel, investiții în rețeaua CFR, oamenii au nevoie de trenuri moderne, cu condiții decente, unde să nu-ți fie groază să cumperi bilete. Apoi cred ca este nevoie de o regândire a sistemului de taxe și impozite, astfel încât cei bine situați financiar sa contribuie mai mult la buget. Mi se pare nefiresc ca într-un timp modern cel care contribuie mai mult, proportional cu venitul, sa fie cel din clasa de jos sau medie a societății, iar pe cei ce adevarat potenți pe acest segment sa ii favorizam. Este inechitabil. La punctul trei as spune ca România are nevoie de parteneriate economice, strategice, in sensul ca trebuie trimis masiv oameni la specializare in afara, iar cunoștințele dobândite acolo le-ar aduce ți le-ar implementa aici. Ar fi un stimul nou, un curent nou pe mai multe planuri, întrucât odată ce un om ajunge sa vadă nu doar cum este gândit și pus in practica un proces tehnic cu care el lucrează, dar observa inclusiv cum funcționează comunități din alte țări, din alta parte a lumii, este imediat un plus. I se ascut alte simțuri – cel al tolerantei, cel al muncii în echipa, cel al prieteniei interetnice, își îmbunătătește skillsurile de a vorbi o limba straină – iar de astfel de oameni are nevoie nu doar Romania și Europa moderna, ci lumea la nivel mondial in timpul prezent.

Rep.:Sunt foarte multe sate care pare ca se micșorează cu fiecare an ce trece. Cum ai vedea revitalizarea lor? Este vreun model deja implementat in Germania, pe care îl cunoști și care ar putea fi adus la noi?

M.M.: Satele trebuie sa exploateze proximitatea lor fata de centrele urbane și să încerce sa devina suburbii, unde locuiesc multe familii tinere, care să aibă job-uri în oraș. Omul modern are nevoie de un job cel putin decent plătit pentru a-și crea o viață în care sa se simtă confortabil, sa vrea sa rămână, să investească in comunitatea din care face parte, sa se implice, să o dezvolte. Un astfel de job mai rar îl găsești in sate, de asta zic că este nevoie de acea proximitate amintită anterior. O altă variantă este aducerea de investitori in zona rurală, care sa creeze acele joburi atractive pentru populație și să ii facă pe tineri să rămână sau să se reîntoarcă la sat.

Rep.: Străinii care vizitează Romania mereu apreciază potențialul turistic al țării. Care e părerea ta legat de acest aspect?

M.M.:Intr-adevăr, peisajul este de o frumusețe incredibilă, este asa cum cred ca arata Germania in urma cu 100 de ani, un pic exotic, un pic sălbatic, dar superb pana in cele mai mici detalii. Romania a făcut deja pași importanți in a-și dezvolta potențialul turistic, cred ca aici este pe un drum bun. As spune, insă, ca resursele naturale trebuie sa fie mai bine protejate, prin lege si nu numai. Mi se par dureroase tăierile din fondul forestier, am ințeles ca lemnul este vândut către terțe părți in baza unor contracte semnate demult. Astfel de contracte trebuie gândite foarte bine din start, trebuie lucrat cu avocați competenți la semnarea lor. La fel, situații de genul celei de la Rosia Montana trebuie evitate. Distrugerea naturii este o catastrofa, sunt sigur. In Germania, este stipulat prin lege ca in momentul in care tai un arbore, ești obligat sa plantezi altul. Dacă nu, sancțiunile sunt foarte mari. Poate ar trebui implementat un sistem similar și aici.

Romania areun enorm potential de a produce energie regenerabila

Rep.: Unde crezi ca ar putea plusa romanii mai mult in ceea ce privește economia țării?

M.M.: In momentul de față, situația nu este deloc buna si nu cred ca se va îmbunatăți curând, dacă nu se schimba ceva major la nivel central. Dar cred ca Romania poate exploata mult mai mult fondurile europene. Acești bani sunt acolo si merita luați și investiți. Spre exemplu, țara are un enorm potențial de a produce energie regenerabilă. Sunt atâtea zone in care ar putea fi amplasate câmpuri întregi de panouri voltaice ori turbine eoline, iar energia obținută ar putea fi vândută, banii întorcându-se in comunități. Uniunea Europeana ar fi mai mult decât fericită să aloce fonduri pentru asemenea proiecte.

Rep.: Care ar fi o investiție la nivel national care ar simplifica și îmbunătăți semnificativ viata cetățeanului de rând?

M.M.: Romania este foarte bine cotată la capitolul IT, viteza internetului, oferte de conectare etc. Cred ca asta este un lucru care ar putea aduce beneficii tuturor dacă s-ar implementa un sistem de digitalizare a instituțiilor publice, in sensul ca orice cerere către orice instituie să poată fi completata și trimisă online. Este inadmisibil sa stai pentru orice in față unui ghișeu, ca in secolul trecut. Ar fi mult mai simplu sa existe o aplicație care să poată fi folosită inclusiv de populația din mediul rural, pentru care accesul la tehnologie poate fi oarecum mai dificil. S-ar putea organiza puncte conectate la internet unde aplicația sa fie disponibila oricui. Ai nevoie de un act de la Cadastru? Accesezi aplicația, completezi cererea și atașezi alte documente necesare și o trimiți, urmând sa primești actul de care ai nevoie prin posta. La fel, ai nevoie de un buletin nou? Trimiți cererea cu atașamentele necesare, iar prin posta ti se comunica data și ora la care actul de identitate este gata și poate fi ridicat. Pare complicat, dar nu e. S-ar reduce timpul de așteptare, funcționarii s-ar putea concentra pe prelucrarea cererilor și nu ar trebui sa lucreze direct cu publicul – nu toți suntem făcuți pentru un astfel de job. Ca un om care a lucrat mult in Customer Service, știu ca dacă abilitățile și setul de people skills necesare nu sunt acolo, cele 8 ore de lucru pot fi extrem de stresante.

Rep.: Sistemul educațional din Romania a suferit schimbări pe cat de dese, pe atât de ingrijorătoare in ultimele trei decade, iar multi tineri aleg sa plece peste granița de îndată ce termina liceul ori facultatea. Cum este situația in Germania, cum se petrec lucrurile acolo?

M.M.: In Germania sistemul educational este oarecum altfel structurat si da, se petrec periodic schimbări, dar nu atat de dese ca in Romania. Insă si tinerii din Germania pleacă peste granita. Este un aspect deja integrat in societate și acceptat ca, dacă tânărul dorește sa vadă cum și ce înseamnă traiul într-o altă țară, odată încheiate studiile, pleacă pentru un an într-un alt stat. Se angajează, se integrează in noua comunitate, iși formează experiență de munca și viața si revine acasă, pentru a se angaja si a pune in practica tot ce a învățat in afara. Trăim într-o Europa deschisa, in care cred, personal, ca astfel de schimburi de bune practici intre tari sunt binevenite. Te fac mai tolerant, înveți sa accepți și sa respecți alte popoare și alte culturi, sa iei lucrurile bune de la ei si sa le dai din lucrurile bune pe care le deții tu. Cred ca ar fi binevenite pentru școlile românești parteneriatele și schimburile pe sistem Erasmus, la care sa aibă acces toți elevii, indiferent ca provin dintr-un școala sau liceu de top ori din una din mediul rural. Ar însemna mult ca elevii sa poată aplica pentru a petrece un trimestru ori sase luni într-o alta țară, urmând cursuri într-o unitate de învățământ de acolo, totul fiind finanțat de către stat. Ar putea fi gândit un buget anual pentru asta. L-ar ajuta enorm pe tânăr, l-ar forma si i-ar deschide orizonturile. La fel, cred ca ar fi benefica introducerea unei noi materii in școli, astfel ca tinerii sa primească informații despre ce înseamnă sa fii cetățean european si despre Uniunea Europeana. Intr-o lume in care timpul parca vrea sa ne arate ca învinge din nou specia umana, este vital sa înțelegem ca împreună suntem mai puternici, ca a ne ajuta si susține reciproc este un pilon pentru a rezista la ce ne rezerva viitorul. Iar tinerii trebuie sa știe ca vrem un viitor mai bun pentru ei, iar sa le oferim șansa de a se implica in eforturile comune pentru asta nu poate fi decât un câștig.
 
  

1 comentariu

  1. Lucian says:

    Interesante si pertinente opiniile lui Marcell despre acest loc trist Carpato-Danubiano-Pontic. Dar vezi tu Gina, el vine dintr-o tara mult mai civilizata si atunci nu s-a putut integra si se intoarce. Mult suucces, best regards Marcell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.