DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Maraton la API de ziua apei: Apa – „Lichidul Vieții”

api-zalau-1Cu ocazia zilei apei – 22 martie, la ecoambasadorii şi elevii de la Colegiul Tehnic API Zalău au participat la un maraton de evenimente. Printre acestea s-au numărat concursuri pe teme de geografie, o vizită la centrul de meteorologie din Zalău, activităţi realizate cu ajutorul doamnei profesoare de geografie Slevaş Bianca, dar şi un maraton de campanii de constientizare desfăşurate cu ajutorul elevei Mitrea Andreea Cristina, care ne-a făcut o interesantă prezentare a apei, pe care o vom descrie în cele ce urmează!

O bem, o folosim la gătit, ne spălăm cu ea, înotăm în ea… Este cea mai prețioasă substanță, dacă luăm în calcul importanța ei. Suntem alcătuiți în mare măsură din ea. Doar faptul că e atât de răspândită ne face să o privim cu oarecare nepăsare. Totuși, avem cu ea o legătură veche, adâncă și cu totul aparte: n-am putea trăi, dacă n-ar fi ea. La prima vedere, nimic mai simplu și mai obișnuit ca apa – banala apă de care avem parte toată ziua. Curge la robinet, cade din cer, se găsește de cumpărat peste tot – APA E CEVA CUM NU SE POATE MAI BANAL.

Apa e atât de răspândită, atât de banală pentru noi, încât avem tendința de a o socoti cel mai tipic dintre lichide; de fapt Lichidul prin excelență. Nimic mai fals. Apa are multe proprietăți atipice pentru un lichid, inventariate de-a lungul timpului de cercetători și adunate sub numele de caracteristici anormale ale apei. Dar tocmai aceste caracteristici anormale, spun specialiștii, sunt cele care au permis apariția vieții pe Pământ și tot ele reușesc să întrețină viața. Procesele tulburător de complexe care au loc în materia vie sunt posibile tocmai pentru că apa este așa cum este.
Deși nu are rol energetic, apa este mai necesară decât oricare alt aliment datorită acțiunii sale asupra tuturor proceselor vitale. Numeroase procese vitale se desfăşoară graţie apei, această substanţă fiind de neînlocuit. Astfel, apa participă la: realizarea corespunzătoare a absorbţiei şi a digestiei, dizolvarea şi transportul unor substanţe (minerale, săruri, ioni, compuşi organici, etc.), biodegradarea şi evacuarea unor substanţe toxice sau nespecifice, reglarea temperaturii corpului, respiraţia şi nutriţia celulară, realizarea unui mediu de reacţie pentru numeroase procese biochimice, asigurarea continuă a schimburilor de substanţe dintre mediul extern şi cel intern.

api-zalauÎn mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri şi jumătate de apă, dar uneori această nevoie poate să se ridice până la zeci de litri de apă . Întrebarea este de ce e nevoie să “schimbăm apa”? Este limpede că dacă eliminăm apa trebuie să o şi punem înapoi . Dar de ce să o eliminăm?
Rinichii au un rol foarte important : ei extrag din sânge toate substanţele nefolositoare sau dăunătoare organismului, pe care acesta le-a adunat din ţesututri şi organe.
Pentru a arunca afară aceste substanţe este neapărat nevoie de apă, în care aceste substanţe sunt dizolvate. Restul apei se elimină prin plămâni, sub formă de vapori, prin intestine şi prin piele. Apa se elimină din organism în primul rând prin rinichi.

Consumând suficientă apă în fiecare zi nu este numai esențial pentru viață, este de asemenea o cerință pentru menținerea unei sănătăți optime. Când ne calculăm cantitatea de apă necesară consumului zilnic nu trebuie să includem lichide cum ar fi: cafeaua, sucuri carbogazoase, alcool, supe, apă carbogazoasă. Aceste lichide în ultima instanță deshidratează corpul și cauzează o pierdere a rezervelor de apă ale corpului.
Cantitatea de apă pe care fiecare persoană ar trebui să o consume depinde de greutatea corpului, climă, activitate, regim alimentar și starea de sănătate. O regulă bună este să bem 2 – 2,5 litri pe zi.
Conform recomandărilor ar trebui să consumăm 1 litru de apă pentru fiecare 25 kg, greutate corporală, cantitate ce se dublează în cazuri de îmbolnăviri.
Este sănătos să ne începem ziua consumând un pahar de apă care să spele tractul digestiv și să ne rehidrateze corpul după odihnă de noapte.

Ştiaţi că… apa trebuie băută dimineaţa, imediat după trezire cu 20 de minute înainte şi după masă?
Apa nu trebuie băută în timpul mesei pentru că diminuează concentraţia sucurilor gastrice care contribuie la digestie şi nici seara târziu!

Ştim cu toţii că organismul uman este în proporţie de 70% apă. Să ne imaginăm cum reacţionează cele 70 de procente de apă din organismul unui om care este supus tot timpul unor stimuli negativi. Nu trebuie să ne mai mire că omul se îmbolnăveşte. E uşor de înţeles de ce toate religiile mari ale lumii pun accent pe cultivarea emoţiilor şi gândurilor pozitive și de ce medicii ne sfătuiesc să bem în fiecare zi cel puţin 2 – 2,5 litri de apă. Dacă dorim să avem o viaţă frumoasă trebuie să avem grijă să bem multă apă proaspătă în fiecare zi şi, de asemenea, să fim atenţi la modul în care gândim şi acţionăm pentru a nu influenţa negativ apa din interiorul nostru.De aceea este foarte important să protejăm apa de poluare, dacă apa este curată și noi suntem sănătoși.

“EcOprovocarea” – cea mai complexă competiție educațională pentru mediu organizată de un ONG în România – anunță, pentru al II-lea an consecutiv, rezultate practice semnificative pentru comunitățile județelor Călărași și Sălaj. “EcOprovocarea” are ca scop principal educarea tinerilor prin implicarea practică în diferite activități de protejare a naturii. Competiția este organizată de ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă, partenerul principal fiind TenarisSilcotub.

Să eliminăm poluarea informațională care otrăvește apa!
Depinde numai de noi ce vom alege!

 

 
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu