DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Manifest pentru Iuliu Maniu la Șimleu Silvaniei, un mesaj de unitate către generația de azi și cea de mâine

Personalitatea complexă a lui Iuliu Maniu și contribuția acestuia la Marea Unire au fost readuse în prim-plan, în cadrul unei mese rotunde, în chiar orașul de baștină al acestuia, Șimleu Silvaniei. Cu această ocazie, sâmbătă, 3 februarie, în Anul Centenarului, a fost prezentat publicului larg un document inedit, un manifest formulat în urmă cu circa 100 de ani de către comunitatea evreilor din Satu Mare, în limba idiș, manifest care îl are în centrul său pe omul politic Iuliu Maniu.

„În politică putem fi adversari, dar niciodată dușmani“, spunea Iuliu Maniu, iar manifestul vorbește despre comunitatea evreiască din Satu Mare, care îi mulțumește acestuia pentru susținere, Iuliu Maniu fiind primul politician care a oferit comunității evreiești locuri pe listele partidului său pentru a cadida pentru Parlamentul României.

Prin intermediul acestei mese rotunde, organizatorii și-au dorit să ducă mesajul de unitate mai departe către noua generație, către elevi, studenți și tineri, aducându-l în prim-plan pe Iuliu Maniu, un model de urmat, despre care în anii regimului comunist s-a vorbit prea puțin sau deloc, iar dacă totuși s-a vorbit, s-a vorbit  cu un scop clar – acela de a-l discredita. Doar că oamenii ca Iuliu Maniu sunt greu de uitat, iar cei care l-au cunoscut, l-au transmis mai departe din tată -n fiu, ca pe ceva sacru despre care trebuie să se știe și azi, și mâine, și întotdeauna. Și pentru că Iuliu Maniu s-a născut în Sălaj, în Șimleu Silvaniei, și și-a petrecut o bună parte din timp la Bădăcin,  aici amintirea lui este mult mai vie și pildele mult mai multe.

Iar cei care au fost cei mai în măsură să ducă acest mesaj mai departe au fost cei care în tot acești ani l-au păstrat viu, într-o formă sau alta, pe Sfinxul de la Bădăcin. Fie militând pentru transmiterea  acțiunilor acestuia, fie ghidându-și acțiunile politice după modelul lui, fie luptând prin toate mijloacele pentru reabilitarea Casei Maniu, fie prin organizarea unor acțiuni care au avut rolul de a șterge propaganda comunistă de discreditare a lui Iuliu Maniu, fie vorbindu-le celor de azi despre ce a însemnat Maniu.

Manifest peste timp  

„Istoria acestui manifest a început acum doi ani, în noaptea de Crăciun, când am fost colindat de către redactorul șef al ziarului Crișana din Oradea, Daniel Man, prezent aici și care mi l-a adus. Am rămas impresionat. Sigur, el este scris cu caractere ebraice și am înțeles doar ce era scris cu litere latine, și anume Iuliu Maniu. Ne-am gândit că se referă la Iuliu Maniu și ne-am gândit imediat să-l traducem și l-am rugat pe  Daniel Stejeran. De ce este el important din punctul meu de vedere: în primul rând pentru că avem de-a face cu un manifest, un afiș electoral din 1928, și observăm că în vremea aceea se mergea mai mult pe text și nu pe imagini, așa cum se procedează astăzi la afișele electorale, cu mesaje precise de susținere. În al doilea rând, comunitatea evreiască îi mulțumește lui Iuliu Maniu pentru susținere. Și, într-adevăr, Iuliu Maniu a fost primul care a oferit comunității evreiești locuri pentru a candida, pe listele partidului său, pentru Parlamentul României. În al treilea rând, acest manifest contrazice propaganda comunistă de după 1948 care spunea despre Iuliu Maniu că ar fi fost antisemit. Marin Pop a descoperit, de altfel, o scrisoare a seniorului Coposu prin care demonstrează nu numai că nu a fost antisemit, ci din contră, a susținut comunitatea evreiască. În concluzie, ne gândim cu Daniel Stejeran ca în perioada următoare să începem demersurile ca Iuliu Maniu să fie declarat Drept între popoare, pentru că în anul 1941 Iuliu Maniu salvează de la moarte un grup de evrei care au trecut „fraudulos“  granița. Acesta intervine pe lângă Ion Antonescu și îi salvează de la moarte prin spânzurare. Un alt lucru interesant  este cum au aderat la Unire, minoritățile din Transilvania, pentru că în 1 decembrie 1918, la Alba Iulia au mers români. Iuliu Maniu a negociat, ulterior, aderarea la unire cu grupurile de minorități. Comunitatea sașilor a aderat în martie, comunitatea evreiască  în aprilie și chiar și comunitatea țiganilor de la Târnăveni au avut o întâlnire cu Iuliu Maniu și au negociat aderarea lor la Unire, ceea ce dovedește că Unirea nu s-a definitivat la 1 Decembrie 1918, negocierile continuând pe tot parcursul anului 1919 și în 1920“, a relatat părintele Borz.

Manifestul a fost dus la Ierusalim de către Daniel Stejeran, directorul CNIPT Șimleu Silvaniei, unde s-a reușit traducerea acestuia în limba română, fiind expus cu ocazia evenimentului la Primăria Șimleu Silvaniei și urmând a fi dus la Bădăcin pentru a face parte din exponatele Muzeului Memorial „Iuliu Maniu”.

Cu ocazia mesei rotunde a fost spusă, alături de alte relatări legate de Iuliu Maniu și Anul Centenar, și povestea Imnului lui Maniu, scris în 1986 de un tânăr curajos, Ioan Pop – „Poetu’ de Bădăcin”, care împreună cu alți 12 tineri l-au comemorat pe Iuliu Maniu, riscându-și libertatea: „Îl simt cum mai vine/Mai vine pe acasă/Îl văd cum se aşează/Cu satul la masă/Şi-şi varsă durerea/Sădind-o în noi./Generaţii ca mine, ca tine, ca voi“. Imnul lui Maniu(fragment), 1986

În continuare, cei prezenți s-au deplasat la monumentul lui Iuliu Maniu amplasat în centrul orașului de sub Măgură, unde au depus coroane și jerbe de flori, momentul fiind, în ciuda ploii torențiale, unul festiv.

Cineva a spus, odată, la un eveniment organizat în Sălaj, că suntem și oamenii pe care îi întâlnim, iar de data asta, la Șimleu Silvaniei au fost toți Iuliu Maniu. Au vorbit despre ceea ce a însemnat și înseamnă marele om politic: părintele Cristian Borz, Doina Cociș – managerul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, primarul Septimiu Țurcaș, prof. dr. Ioan Ciocian, cercetătorul științific Marin Pop, prof. Silviu Junjan, Florica Pop – managerul Bibliotecii Județene Sălaj,  Daniel Săuca – managerul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Daniel Stejeran – directorul CNIPT Șimleu Silvaniei, poetul George Mureșan.

Cei prezenți au înțeles că au ceva de făcut și că e în mâinile lor să scrie istorie, iar asta o pot face participând la Gala Caritabilă „Împreună, pentru Iuliu Maniu”, care va avea loc vineri, 16 februarie 2018, de la ora 18.00, la Restaurantul Brilliant Parc din Zalău.

Au făcut posibilă Masa rotundă „Iuliu Maniu și Marea Unire”:  Primăria Șimleu Silvaniei, Centrul de Informare Turistică Șimleu Silvaniei și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, în colaborare cu Prefectura Sălaj, Direcția de Cultură Sălaj, Biblioteca Județeană Sălaj, Centrul de Cultură al Județului Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Au înțeles să fie prezenți oameni de cultură, oficialități, directori de instituții, cercetători, profesori, înalte fețe bisericești, tineri și elevi.

 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__9_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__10_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__11_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__13_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__1_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__7_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__2_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__3_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__4_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__5_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__6_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__8_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__14_
 • manifest_iuliu_maniu_simleu_silvaniei__12_

...

2 comentarii

 1. ember stela says:

  sper să nu cedăm și acest eveniment , așa cum de 2 ani , conferința holocaust de la șimleu , se desfășoară exclusiv la zalău,,,,,

 2. ember stela says:

  am fost la evenimentul din ,03, 04 ,02 2018, organizat la șimleu silvaniei, respectiv bădăcin, deplâng faptul că evenimentul , următor , străngerea de fonduri ptr casa maniu, va fi organizat de zalău, nu de primaria șimleu,, vă rog sa ne informați , de ce un eveniment tot așa de important ca cel de acum , conferința internațională a holocaustului de 2 ani nu se mai desfășoară la șimleu silvaniei ci în exclusivitate la zalău,, unde ai nevoie de invitație,,,,, sper ca dreptul la cultură să nu fie cenzurat,, in special ,,,,,, a nu se uita că șimleul este orașul fără nici o librărie,,,,,, la nivel de țară,,,,,,prin cultură ne putem salva,,,,,

Lasă un comentariu