DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Lucruri nemțești pe care mi-aș dori să le văd în România

Odată ce trăiești în Diaspora, fiind unul din “ăștia”, dai adesea peste lucruri faine pe care ți le-ai dori să le vezi și acasă. 

În primele zile din noiembrie, într-una din plimbările la pas prin orășelul de lângă Muenchen unde locuiesc, am dat peste ea: lada mare, burtoasă, cu capac galben și plină ochi cu sare și nisip. A fost așezată pe un trotuar și, de atunci până azi, am găsit multe altele ca ea răspândite peste tot prin cartiere. În cazul în care ninge și viscolește, lăzile acestea cu material antiderapant sunt la îndemână, iar strada și trotuarele sunt salvate.

Oamenii vor putea circula liniștiți fără stresul că își vor suci gleznele într-o cazatura sau că, nici bine ieșiți din parcare, s-au tamponat cu o altă masină căreia poleiul ori alunecusul de pe carosabil i-au venit de hac. Vreau tare, tare mult să văd așa ceva și în România. Vreau ca primele ninsori să nu ne ia din nou ca din oală, iar autoritatile să declare uimite că s-au pregătit de iarnă, dar că, totuși, nu credeau că va veni. Ori că va veni așa repede, deși calendarul îsi zboară foile dinspre noiembrie spre decembrie. Vreau nu doar să fim prevăzători, vreau gândire pe termen lung, ca să ne fie tuturor mai bine.

Dacă in Germania se poate, chiar cred că putem și noi. Si tot în așteptarea iernii, în copacii din oraș a fost sporit numărul căsuțelor de păsări. Pentru că, dacă nouă vrem să ne fie cald în lunile geroase, de ce nu am face un dram de bine pentru vietățile și mediul care ne înconjoară?

Veți spune că autoritățile locale au chestii mai importante de rezolvat decât niște căsuțe de păsări. Se prea poate să fie așa, dar un proiect de acest gen poate fi pus ușor în practică implicând unitățile de învățământ locale. Doar cerându-le ajutorul, făcându-i sa înțeleagă că este nevoie de ei și că se contează pe suportul lor, copiii și tinerii pot fi crescuți responsabil și cu șanse sporite de a deveni adulți frumoși la minte. Fiindcă tineri și copii frumoși la suflet, precum și cadre didactice generoase, avem deja.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.