DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Lucruri din Germania pe care mi le-aș dori in Romania


De când ne-am mutat pe tărâm nemțesc, batem Bavaria în sus, și-n jos, pe jos, cu trenul ori cu mașina. Încercăm să cunoaștem cât mai îndeaproape noul spațiu în care am pus “de-o casă”, iar ieșirile astea mă pun față în față cu tot felul de chestii și lucrătoare care – eu le zic nemțești, deși nu cred sa fi fost aici inventate – aș vrea sa poată fi implementate acasă. Trei dintre ele mai jos, în ordinea în care m-am întâlnit cu ele.

1. Pentru început, ceva de care Zalăul duce lipsă la greu, având în vedere numărul mare de proprietari de câini, care ies cu prietenii cu patru picioare in aer liber. Numit simplu “Dog station”, coșul de gunoi este destinat deșeurilor animaliere. Adică Lăbuț, Rexi și Tigrisor, ieșiți să facă și ei caca în iarbă, pot duce la bun sfârșit operațiunea respectivă, fără sa fie stresați ca ar deranja restul locuitorilor orașului. Asta pentru că stăpânii au la dispoziție peste tot in cartiere aceste “Dog station”-uri, de unde se pot aproviziona cu pungi in care sa colecteze respectivul caca lăsat în iarba de prietenii cu patru picioare și să îl depoziteze în coșul de gunoi atașat. Simplu, curat, de bun simț și pentru mediu și pentru toate viețuitoarele orașului, zic eu. Așa îndrăznim să stăm pe iarbă fără gândul că ne așezăm într-un caca de Lăbuș, nu-i asa? Iar in Zalău a fost amenajat un spațiu în parcul central pentru iubitorii de animale, inițiativă ok, dar nu suficientă. Se poate mult mai mult. Asta pentru că vrem să fim toți respectați – Și noi, și animăluțele pe care le iubim.

2. Al doilea lucru care mi-a atras atenția sunt ansamblurile de bănci din materiale naturale, peste care dai exact când ai mai mare nevoie de ele. Cam tot timpul adică. Mie îmi par foarte eco-friendly, arata aerisire si se încadrează în peisaj cu mai multa lejeritatea decât construcțiile greoaie, din ciment ori metal.

3. Lucrul numărul trei pe care mi-as dori sa îl găsesc în România aduce rânduială în zonele unde se sta la “Ia-mă, nene”. O sumedenie de plăcuțe cu destinațiile posibile sunt așezate frumos deasupra unei bănci, în fața țărilor și a autogărilor, astfel încât cei nevoiți sa stea la ocazie să aibă șanse maxime de a prinde una. Cel in nevoie desprinde pur și simplu plăcută cu destinația ținta, sta cuminte pe banca, iar când apare o mașina, o ridică frumușel pentru a-i semnaliza șoferului dorința de a ajunge în orașul X. Dacă are bafta din prima, plăcută este agățată la loc, iar omul se urcă în mașină. Dacă nu, până la venirea altui autoturism stă și el confortabil pe bancă, nu în colbul drumului, unde riscă oricând sa dea peste el vreunul mai grăbit să apese accelerația. As vrea să văd asemenea plăcuțe și bănci la ieșirile din Zalău și din restul orașelor rămâne, în autogări, în gări și oh da, în fața gării din Cluj. Doamne ajută!
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.