DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Leurdă cu spănac

” – Cum ies verzăturile primăvara, cum începiem să nie facem mâncare scăzută. În gredină ieșiea spănacu , macrișu și loboda, meream în fundu gredinii, cătă vale, undie aflam șelătucă, pă răzoare aflam frunză die podbal, pă su garduri iera plin die urzâci și pă garduri hemei, noa comlău. Pân pădure aflam leurdă. Cu uărișicare din aieste putieam face mâncare. Și die post și die dulce.

Ș-apoi după ce faci mâncare scăzută din verzături, o poț mânca așe cum îi, mai ales aceie die post, uări o mânci cu uoauă friptie, cu uătiuri die uoauă. Poț hierbe uou în apă, fără coaje, turnat în apă hierbintie în care ai pus o țârucă die uățăt. Da îl hierz să hie moale! Mai ales așe mâncam noi acasă, cu uou. Da nie mai frijeam câtiodată clisă, uări oarece dărab die carnie, die porc uări die galiță. Ba și cu cărnaț fript mâncam! Da la Paști tădiauna mnielu uări iedu avea lângă iel leurdă, spănac, șelătucă, comlău, ce iera la vremea ceie! Da ciarcă o dată să faci cu caș fript în prezli…

Amu dacă tu ai leurdă și spănac ț-oi spunie cum făcieam io mâncare scăzută din spănac și leurdă..

Aleji frunzăle, țâpti gozurile și speli spănacu, uări ce ai, binie, binie. Mai ales spănacu și urzâcile trebe spălatie cu grije că au pă iele țărnă, îs bugăt die prundoasă. Speli frunzăle în mai multie ape, le pui apoi în lășcar să să scurgă, după care le opărești repedie și iară le pui la scurs.

P-on curpător die lemn, pui frunzăle opăritie și le toci c-on cuțât mai mare. Cu grije și cu răbdare le toci binie, binie. Le pui înt-on blid până le-a vini rându.

Coată on laboș mai gros la fund și punie o lingură die oloi în care friji încetuț tri hire die ciapă verdie și unu die ai verdie, tăietie mânânțăl cu coadie cu tăt. Pui sare păstă ciapă și amesteci în laboș să nu să ardă. După ce vez că s-o muiet bugăt die binie ciapa, adauji o lingură die fărină nulașe, amesteci, friji o țârucă și fărina da cu grije să nu să ardă, să nu să știmbe diefel la coloare. Potolești fărina și ciapa cu on păhar die laptie rece, pus pă rând, amesteci și pui laptie și tăt așe. Să face zoaftu așe cum trebe, nu tare scăzut că pui și spănacu și leurda tocatie, amesteci și mai lași să hiarbă laolaltă. Pui o lingură bună die groștior gros, amesteci și mai pui on dărab die unt, iară amesteci și lași să hiarbă până să face zoaftu cam cum îț place, așe mai scăzut. Amu vez și die sare și să nu uiț să pui și o țâră die thiperi.

Poț face mâncare die asta, după cum ț-am spus, cu uărice verzâtură. Dacă vrei să faci die post pui numa oloi, nu mai pui laptie, pui zamă die porodici. Așe, cu zamă die porodici îi bun comlău, noa, hemeiu. Din podbal poț face tăt așe o mâncare, cum ț-am spus, cu leurda, da poț face și cu rișcaș și cu zamă die porodici ș-atunci îi mâncare die post. Doamnie Dă binie și sânătatie!”


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu