DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Leontina Prodan și povestea Păsgăliei, a Tăului Rece fără fund și a Tremuriștii de la Mama Bătrână din grădină

„Aș mai vrea niște reviste de-ale voastre, că pe cât mă lăudam eu că știu Sălajul, pe atâtea lucruri noi am descoperit în reportajele făcute de voi, revista ce mi-ați dat-o ultima oară a dus-o cineva din Australia, așa că am rămas fără, pe lângă asta știu și eu o poveste cu un tău fără fund în care a căzut un car cu cai cu tot, așa că vă aștept la mine la o poveste. Sfârșitul ăsta de săptămână sunt în Sălaj.“  Cam așa a sunat invitația telefonică a Leontinei din Gâlgău Almaşului, iar noi nu am făcut altceva decât să ne conformăm cu drag.

Am ajuns puțin mai repede decât am stabilit așa că am dat o tură scurtă până la Grădina Zmeilor ( Fata Cătanei pentru oamenii locului) și la un lac format în urma exploatării nisipului de către autoritățile locale, ochi de apă ce a atras în jurul lui zeci de rațe sălbatice și păsări, un loc frumos de altfel, doar că asemenea exploatări pot face mult rău ecosistemului locului, iar sătenii nici nu prea sunt de accord cu ele, doar că cine stă să-i întrebe pe ei când interesele sunt de altă natură.

Pe Leontina nu am găsit-o acasă, era dusă prin vecini, dar a auzit-o pe Lola bătând așa că a știut că i-au ajuns musafirii și s-a întors aducând și vecinii cu ea, ca să ne cunoască. Ziua extrem de plăcută de octombrie ne-a permis să rămânem afară, pe terasă, iar merele și perele coapte, semințele de cânepă, mustul dulce și laptele de cânepă au dat un gust aparte întâlnirii noastre.

„E și pentru mine bucurie mare că sunt aici în perioada asta din an, nu am prins toamna în Gâlgău de ani de zile, de obicei eram la Timișoara pe vremea asta. E totul așa de colorat și vremea ține cu noi încât totul e o încântare.  Ieri am presat strugurii și mustul e cât se poate de proaspăt. Pun și masa dacă nu ați apucat să mâncați.“ Și uite așa din vorbă-n vorbă poveștile locului au început să curgă. Pe unele le știam, de altele auzisem câte ceva dar cea cu Tăul Rece a fost nouă. Până să ajungem însă la povestea cu tăul fără fund și să mergem să o cunoaștem pe mama bătrână, Anastasia Turian, Leontina ne-a spus povestea Păsgăliei, o carte veche, tipărită în 1914, la editura Librăriei Ioan I. Ciurcu din Brașov, o carte plină de învățături populare, tabele cu date valabile până în anul 2046 din care pe vremuri bătrânii, în urma unor calcule exacte, puteau citi chiar și ce ți-a rezervat destinul de-a lungul vieții. O carte din care bunicul Leontinei i-a citit când era tânără, iar viața i le-a confirmat, o carte plină de tâlc din care singurul lucru despre care nu e bine să cauți să-l afli e momentul în care te vei duce pe cealaltă lume. Și cum Păsgălia Leontinei s-a dovedit o adevărată comoară plină de învățătura neamului nostru, am citit din ea câte-n soare și în lună, până ne-a prins răcoarea și am pus-o deoparte cu gândul să facem cumva să o copiem, să o vadă și alții.

„Tăul Rece de la Mama Bătrână din grădină este un ochi de mare, un tău fără fund, care nu îngheață niciodată iarna, oricât ar fi de frig, cu o apă moale și bună de spălat haine, ce le lasă albe fără a folosi detergent, pământul din jur este mocirlos și mișcător, iar oamenii îi zic Tremurișcă. Nămolul de acolo este sulfuros și tămăduitor. L-am folosit vara asta pentru dureri de picioare și reumatism. Efectele pozitive au fost evidente. Acolo pe vremea războiului a intrat o căruță cu cai cu tot și acolo a rămas sau cel puțin așa spun bătrânii din sat. Fapt care s-a confirmat, de altfel, atunci când s-a săpat acolo pentru a se face heleșteul care există și acum. În timpul săpăturilor s-au găsit oase din craniile cailor și bucăți de lemn din căruță. Când eram copii am dus o prăjină lungă să-i măsurăm fundul, dar nu l-am atins, și prăjina a inghitit-o tăul. Tot acolo am găsit două bucăți ca de lut și le-am modelat fără să fie nevoie să le ard ca să stea legat.“

Astea fiind spuse, Leontina ne-a luat și ne-a dus la fața locului să vedem ce a mai rămas din tăul care pe vremuri era mult mai întins. Mama bătrână, tani Anastasia Turian era pe undeva pe lângă casă și ne-a găsit umblând roata pământului mocirlos și oglindindu-ne fețele în ochiul de apă care a mai rămas din tăul de odinioară. „D-apii aicea sunteți? Ce faceți acolo? Vă uitați la Tremurișcă? Uitați-vă dară, că atâta o mai rămas din ea. Da pă vremuri era mai mare, până aproape de casă, că nici nu ne-am putut face poiata mai jos, am adus o gramadă de remorci de acolo de la hotar să ne putem face grădina. Tău Rece îi zicea socru meu. Da când o săpat groapa de pești, băiatu ista a mieu, api om aflat flitu de la cai, și dinții, și partea din sus și din jos, că ne zicea socru ca atunci când o vinit frontu, aicea s-o băgat o căruță, o trăsură cu patru cai, că o vinit de la război de acolo de păstă deal și o vinit p-aici și s-o tot dus cu tătu. No, ș-api noi atuncea când o săpat cu excavatoru o văzut, și dinții erau și asta din sus și din jos. O stat acolo bine, c-o fost rece. Îi adevărată povestea, așa o fost, doară când, de doi ani o săpat groapa și le-o aflat.“ Am plecat de la tanti Anastasia cu o găletuță pe care Leontina a umplut-o, după ce și-a băgat brațul până la cot, cu nămol tămăduitor și cu promisiunea că om mai veni și altă dată.

Am lăsat Gâlgău în urmă, cu pisoiul Goguță dând târcoale găleții cu pește prins de Zoli la Șomeș, după câteva ore pline de tâlc și rost, alături de Leontina Prodan, și ne-am întors cu tolba plină de bunătăți și povestea Tăului Rece- tăul misterios, ce a înghițit o trăsură cu cai cu tot. Un tău fără fund, cu apă moale, tocmai bună de spălat haine, ce nu îngheață niciodată. Un tău înconjurat de Tremurișcă- pământul mocirlos și mișcător în care nămolul este sulfuros și tămăduitor.

 • Anastasia-Turian
 • Anastasia-Turian1
 • Leontina_Prodan
 • Leontina_Prodan1
 • Leontina_Prodan2
 • Leontina_Prodan3
 • Leontina_Prodan4
 • Leontina_Prodan5
 • Leontina_Prodan6
 • Leontina_Prodan7
 • Leontina_Prodan8
 • magura
 • magura1
 • namolul-terapeutic
 • Pasgalia
 • revista_sps
 • revista_sps1
 • Taul_Rece

...

niciun comentariu

Lasă un comentariu