DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

La Porțile de fier ale Daciei – două zile de reconstituire istorică la Porolissum Fest Festivalul Roman Zalău-Porolissum

Deja un brand al Zalăului și Sălajului, devenind cu fiecare an tot mai cunoscut și mediatizat, Porolissum Fest Festivalul Roman Zalău-Porolissum 2018 se va desfășura sâmbătă, 30 iunie, și duminică, 1 iulie, atât în Zalău, cât și la Castrul Roman Porolissum de la Moigrad. La festival vor participa zece asociații, și anume Asociația Amicii Muzeului – Zalău, Asociația Omnis Barbaria – Satu Mare, Asociația Castrum Novis – Sibiu, Asociația Culturală Tomis – Constanța, Nimfele Daciei – Zalău, Vulturii din Țara Călatei – Stana, Asociația Virtus Antiqua – Cluj-Napoca, Asociația Geto-Dacii Subcarpatici – Pitești, Asociația Enciclopedia Dacica – Alba Iulia și Valetudinarium – Giorgio Franchetti (Italia).

Asociația Valetudinarium – Giorgio Franchetti vine să propună un tip de activitate în premieră la acest festival, și anume reconstituirea unui spital de campanie roman și prezentarea unei colecții de replici după instrumentarul medical roman, cea mai mare colecție de replici ale unor instrumente medicale romane din lume, reconstruită fidel pe baza descoperirilor și a informațiilor conținute în diferitele scrieri ale unor medici antici.

”Sper să fie pe gustul publicului și zona aceasta, care vine nu doar cu o zonă de spectaculozitate, ci și de descoperire, de informare, de învățare, o zonă mai științifică. Probabil că vom avea și mici demonstrații, vizavi de intervențiile medicale care se făceau în acea epocă”, a spus Corina Bejinariu, managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ) în conferința de presă organizată la sediul instituției.

Deși păstrează același concept ca și în anul precedent, în cele două zile de festival roman accentul se va pune pe atelierele taberelor militare, ateliere de tir cu arcul, trasul frânghiei și lupte cu ciomagul, și atelierele interactive organizate de MJIAZ: prepararea biscuiților romani, a vinului aromatizat, modelaj în lut, realizarea de podoabe antice și alifii naturale, jocuri romane, facepainting, realizare de coafuri romane, selfie-uri în ținute romane sau dacice. De asemenea, la fel ca și în anul 2017, se va organiza și o tombolă, cu posibilitatea de înscriere on-line, fiind deja peste 70 de persoane înscrise, multe din județele învecinate, cele trei premii (un tricou personalizat, o replică după un vas de ceramică și o replică după un scut) fiind oferite celor care vor participa la eveniment: ”Vom extrage de atâtea ori biletele de tombolă, până când vom găsi câștigători dintre cei care participă la eveniment, pentru că, până la urmă, este dorința noastră ca lumea să fie prezentă acolo, și acesta este și scopul tombolei”, a precizat Corina Bejinariu.

După concertul trupei Corbu, de sâmbătă, de la ora 20.30, la Porolissum, începând cu ora 22.00, se va desfășura atacul nocturn al romanilor cu săgeți și proiectile incendiare asupra cetății dacice din lemn (în fața Porții Praetoria), evenimentul fiind, probabil, atracția principală a festivalului.

Și dacă sâmbătă unele dintre activități vor avea loc și în Zalău, pe Platoul de marmură, duminică, festivalul se va desfășura în Complexul Arheologic Porolissum – Amfiteatru: tabere, lupte de gladiatori, dansuri arhaice, demonstrații de reconstituire istorică etc.

La fel ca și în edițiile precedente, transportul la Porolissum va fi asigurat gratuit. Astfel, sâmbătă seara, pentru concert și scena de luptă, plecarea va fi din centrul Zalăului, din fața Bibliotecii Județene, la orele 19.00 și 19.30, cu întoarcere la ora 23.00, iar duminică, plecarea se va face din același loc, la orele 12.00 și 12.30, întoarcerea fiind programată pentru ora 18.30.

Festivalul este organizat de Consiliul Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Primăria Municipiului Zalău.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu