DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

John Akeroyd, sfătuitorul prințului Charles în materie de biodiversitate, la un prânz local în Sălaj

Azi e Ziua Internațională a Biodiversității și mi-am adus aminte de întâlnirile noastre memorabile cu John Akeroyd, renumitul botanist de talie mondială, apropiat al Casei Regale Britanice și prieten al Prințului Charles, pe care îl însoțește deseori în plimbările sale prin România. L-am întâlnit prima dată la „Festivalul florilor de câmp” de la Viscri. Este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu și a avut o prezentare fascinantă despre biodiversitate! Am povestit atunci despre produsul românesc, micul producător local și mierea din Transilvania. Ne-am reîntâlnit apoi pe pajiștile din Sălaj, unde John descoperea cu admirație și o invidie prietenoasă, alături de specialiști de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Grădina Botanică„Vasile Fati”,  plantele noastre rare, insectele și păsările de pe aici!

„Biodiversitatea este cea mai mare bogăție a României”

John Akeroyd vine în România de aproape 20 de ani și derulează proiecte împreună cu Fundația Adept Transilvania, colaborează cu specialiștii de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj și este unul dintre sfătuitorii Prințului Charles în materie de biodiversitate. Deși are un interes mare pentru flora europeană, în ultimii ani a petrecut o mare parte din timp studiint plantele din Transilvania. În Sălaj a ajuns în urmă cu două primăveri, la invitația Laurei Chirilă, managerul de atunci al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Sălaj Plus.
„Biodiversitatea extraordinară este cea mai mare bogăție a Transilvaniei și a României la acest moment și trebuie conservată, nu doar pentru că este frumoasă sau interesantă pentru specialiști, ci pentru că este absolut vitală. Dacă pierzi bogăția asta de plante, insecte și animale, pământul va sărăci. Acest lucru l-am povestit și cu Prințul Charles, care este preocupat nu doar de moștenirea culturală ci și de bogăția naturală din România. De aceea susține proiecte care dezvoltă micile comunități locale, micii producători, proiecte prietenoase cu mediul, care generează venituri suplimentare micilor fermieri, fără a afecta natura. Pe lângă faptul că micii fermieri sunt preocupați să-și producă hrana, noi încercăm să-i încurajăm să-și pastreze metodele de gospodărire a terenurilor prin conservarea biodiversității și să-i ajutăm să-și suplimenteze veniturile, astfel încât să nu afecteze deloc aceste peisaje culturale și naturale, pentru a nu le secătui și a le fi de ajutor pe termen lung, așa cum le-au fost de mii de ani încoace.”

Prânz cu produse locale și cântec de privighetoare

Am pregătit un prânz cu produse locale, în jurul căruia ne-am strâns toți. John iubește zacusca cu ciuperci de pădure, salata de vinete, îi place slănina stropită cu pălincă, a descoperit grostiorul de bivoliță cu miere polifloră, felul preferat de desert a lui Alin, de când era mic, a gustat cu plăcere silvoița făcută de familia Sicora, mămăliga și friptura de porc pregătită de Laura!
” Mi-a plăcut mult faptul că am luat un prânz cu produse locale, în natură. Acesta este unul dintre lucrurile pe care le puteți oferi străinilor. Agroturismul poate fi o sursă serioasă de venit pentru această zonă. Chiar dacă localnicilor nu le pare așa mare lucru, astfel de experiențe sunt foarte căutate de turiștii străini. Să mănânci afară, la umbra unui măr bătrân, produse locale, fiecare cu povestea sa și gustul său autentic, curat, adevărat, e o mare binecuvântare. Aproape un lux. Ieri, de exemplu, ne-a acompaniat masa o privighetoare, un cuc și alte păsări ce zburau nestingherite în jurul nostru. Fantastic!”

Cum poate ajuta biodiversitatea producătorul local?

„Dacă ai biodiversitate, ai un mediu bogat și curat pentru producția de hrană. Este, în același timp, un elemet de marketing important. Dacă vinzi miere, poți însoți cu fotografii cu aceste pajiști minunate și diverse… Această biodiversitate dă o calitate extraordinară alimentelor care provin din această zonă. Și încredere consumatorului! Mirea, de exemplu, nu ar trebui să fie deloc greu de vândut străinilor, oricât de educați ar fi ei să cumpere doar produs de-al lor. Pentru că mierea din Transilvania este unică în lume. După părerea mea chiar cea mai bună:) Și Prințul Charles, în discursul său vorbește des despre bogăția locului și despre faptul că mierea și gemurile de aici pot fi supranumite biodiversitate la borcan. Recunosc, e o expresie sugerată alteței sale regale chiar de mine. Mi se pare extrem de potrivită pentru ce aveți aici! Zona ar trebui exploatată în acest mod, cu respect față de natură si cu încredere că suntem pe calea cea bună. Acest lucru însemnă sustenabilitate și durabilitate în timp.”

Cadou – souvenir? O batistă care îl va face invidios pe Prințul Charles

Botanistul britanic a primit și un cadou inedit, din partea fetelor cu care lucrez în cadrul atelierului – șezătoare Mândra Chic, din Zalău. Au cusut manual o batistă cu flori, monogramă și simboluri locale. Un accesoriu suvenir fin, numai bun de purtat în buzunarele sacourilor cu ștaif. Octavia a brodat pentru John o rușcuță de primăvară (Adonis Vernalis) – floarea lui preferată, un simbol tradițional din Transilvania și monograma J.A.  ” Oooo, uimitor, Prințul Charles o să fie foarte invidios pe mine. Să îi facem și lui una, cu floare lui preferată.” Și i-am făcut. ;I povestea locului a mers mai departe. Nu e nimic complicat sau costisitor. Autenticul bine valorificat este de o sută de ori mai puternic decât orice campanie sofisticată de PR. Asta ar trebui să învățăm noi. Să ne șlefuim și valorificăm “diamantele”
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.