Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

În timp ce Casa Maniu este reabilitată cu bani din donații și sponsorizări pe unii consilieri județeni îi preocupă câte ștranduri ar fi putut fi construite cu acești bani

În ședința în care Consiliul Județean a aprobat recent suma de 100.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare la Casa Iuliu Maniu din Bădăcin s-au iscat discuții legate de donațiile obținute în cadrul campaniei publice „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, inițiată de părintele Cristian Borz și publicația Sălajul pur și simplu, în ciuda faptului că în mass media au apărut periodic materiale cu evoluția campaniei și a lucrărilor, iar donațiile și sponsorizările sunt publicate în permanență pe pagina de facebook a campaniei publice.

Astfel, ținem să precizăm că suma de 900 000 de lei, vehiculată de consilierul Alin Demle că ar fi fost cheltuită până acum cu lucrările este în fapt 439 164 lei, iar referirea făcută de către acesta cum că, cu acești bani s-ar fi putut construi un ștrand termal  este total nepotrivită, în condițiile în care reabilitarea unui monument istoric nu se poate compara nici măcar cu construcția unei case de locuit, deoarece reabilitarea unui astfel de monument  presupune realizarea unui proiect tehnic de către specialiști avizați de Ministerul Culturii, nenumărate avize speciale, lucrările de restaurare executându-se de către oameni specializați în așa ceva.

„Am fost acuzați că nu am anunțat de la început care sunt costurile totale, în condițiile în care, în 2015 la demararea campaniei publice, făceam cunoscut faptul că Devizul general alcătuit de proiectanți se ridică la  349 930 Euro.

Reamintim că până în prezent  au fost executate lucrări de consolidare a fundației, a pereților, de refacere în totalitate a acoperișului, a instalației electrice, instalației sanitare interioare. Au fost executate tencuieli interioare și exterioare, refăcut planșeul peste parter cu grinzi și scândură, iar acum se montează tâmplăria din lemn recondiționată, toate acestea cu mai puțin de o treime din sumă. Există de asemenea foarte multe lucrări „ascunse” precum cele de subzidire sau de consolidare a pereților, dar pentru toate acestea există situații de lucrări și procese verbale.

Firma care a câștigat licitația este avizată de Ministerul Culturii pentru a executa lucrări la monumente istorice și are o experiență de mai bine de 20 de ani în domeniu executând atât în Sălaj cât și în țară numeroase lucrări de reabilitare.

Suprafața casei este de 430 mp și nu de 100 mp, așa cum a anunțat consilierul amintit.“, precizează părintele Cristian Borz.

Reamintim că în urma dosarului de finanțare depus de părintele Cristian Borz în cursul lunii iunie, al șaptelea de acest fel, Consiliul Județean Sălaj, „strâns cu ușa“ din toate părțile (opinia publică, opoziție, contextul Anul Centenarului), a aprobat alocarea sumei de 100.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare la Casa Iuliu Maniu din Bădăcin. Acest lucru a fost făcut posibil prin intermediul programului „Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ – teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, bugetul total al programului fiind de 300.000 de lei. Din totalul celor cinci cereri de finanțare depuse la CJ Sălaj în cadrul programului amintit, au fost declarare eligibile încă două, acestea făcând referire la Parohia Ortodoxă Sighetu Silvaniei – pentru biserica de lemn din localitate şi Parohia Ortodoxe Bădăcin – pentru lăcaşul de cult din sat, sumele alocate fiind de 25.000 de lei, respectiv 34.000 de lei.

1 comentariu

  1. gale says:

    La o săptămână după atacul lansat de un ales judeţean, cei care au în grijă un important monument istoric din judeţ şi-au amintit că poate nu ar strica să vină cu o replică. Nu ar fi fost niciun bai că au copt atâta timp un răspuns, dacă bănuielile zvonăraşului privind nişte nepotisme nu s-ar fi confirmat. Nu de alta, dar replica a ajuns la singurul ziar care a scris pe subiect, doar după ce jurnalistul din familie şi-a făcut emisiunea la televizor. Şi-apoi să nu le baţi obrazul?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*