În excursie pe urmele istoriei și ale Marii Uniri

Zălăuanii sînt invitați, sâmbătă, 24 martie, la excursia organizată de Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, pe traseul Zalău – Bulgari – Băsești.

Primul obiectiv vizitat va fi biserica de lemn din Bulgari. Urmează Casa Memorială Gheorghe Pop de Băsești, construită între anii 1885 – 1890, și care a constituit, timp de trei decenii, un loc de întâlnire a multor personalităţi transilvănene: Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ion Raţiu, Teodor Mihali şi alţii. Gheorghe Pop de Băsești este una dintre cele mai importante personalități din istoria României; a fost, deopotrivă, unul dintre eroii Mișcării Memorandiste și ai Marii Uniri.

Excursioniștii vor putea să vadă Teiul Unirii din localitatea Băsești, un arbore de circa 200 de ani, ocrotit prin lege. Se spune despre Teiul Unirii că, sub ramurile sale, fruntaşii naţiunii române, conduşi de Gheorghe Pop de Băseşti, au pus la cale strategia de unificare a Transilvaniei cu România, eveniment care s-a înfăptuit în 1 decembrie 1918.

Mănăstirea din Băsești, construită pe pământul lui Gheorghe Pop de Băseşti, în amintirea lui, mănăstire care poartă hramul Sfântul Gheorghe, e și ea inclusă în traseul turistic. Localitatea Băsești a făcut parte din județul Sălaj. În urma reorganizării administrative, localitatea se află în județul Maramureș, la limita administrativă cu județul Sălaj.

Doritorii sînt așteptați să se înscrie la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 22 martie. Transportul cu autocarul la obiectivele turistice va fi gratuit, singurul cost al excursiei fiind cel de acces la Casa Memorială Gheorghe Pop de Băsești: 2 lei/adult, 1 leu/copil. Din motive de organizare, respectiv de contractare a mijlocului de transport, cei care vor să participe la excursie trebuie să considere înscrierea fermă.

1 comentariu

  1. goja alexandru says:

    Faina initiativa!Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*