DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Iarna nespus de frumoasă pe frontul de vest

Dacă îți plac clasicii germani și dacă îți plac scrierile care au darul de a te întoarce in timp, cu siguranță că îți vei aduce aminte de Rainer Maria Rilke și al lui volum cu frontul de vest. Mie mi-a venit in gând când am ajuns zilele trecute prin multe orașe de lângă granița de vest a țării. Trecând prin Deva și lăsând culmile înzăpezite ale Apusenilor în urmă, am intrat într-o Timișoara de poveste înghețată. Dacă astă toamnă, în ciuda anotimpului târziu, spațiile verzi găzduiau panseluțe colorate, acum le-am găsit odihnindu-se sub un strat gros de omăt. La fel, malurile Begăi s-au învelit cu o pătură nesfârșită și albă, întreruptă din loc in loc de vreun petec verde de cetină ori de ceva ierburi care s-au încăpățânat să rămână verzi cu toate gradele minus din termometru.


Podurile peste Bega te invita de fiecare dată sa le treci la pas, fie si doar pentru a te bucura de priveliște. E un imperiu al gheții și al frigului peste tot, iar dacă ai ochi sa vezi și suflet să adulmeci farmecul aparte al acestui oraș? Timișoara ți se descoperă cu o gingășie care te cucerește. Sunt extrem de multe clădiri vechi, care se deschid de-a lungul străzilor și mai vechi și-ți zâmbesc de sub căciuli grele de zăpadă. Ferestrele lor, ca și motivele decorative florale și zoomorfe îți spun despre un timp când la scările lor trăgeau calești din care coborau domni in redingota și doamne cu pelerine și manșon.
Un lucru de reținut este că, deși multe astfel de clădiri au tencuiala scrobită si îmbătrânită, autoritățile s-au oprit asupra ideii de a aplica amenzi proprietarilor care ignoră situația. Este o măsură de a lupta pentru menținerea imobilelor in viata, care a fost deja pusa in practica in vestul Europei cu rezultate pozitive.
De asemena, dacă ești turist, orașul are hoteluri deschise in clădiri ce sunt bijuterii arhitecturale, asa ca ai toate șansele de a gusta povesti care neapărat încep cu “A fost odată…”.
La fel de frumoase sunt și clădirile vechi ale Aradului. Dacă vii dinspre Timișoara, te întâmpină la început o stradă lungă, cu imobile mici si joase, construite in secolul al XIX-lea. Seamănă mult cu străzile Crasnei sau Corneliu Coposu din Zalău.

Mai spre centru, Aradul se desface precum un evantai si te pune în fața unor clădiri mari, cu frontoane largi si cu decoratiuni atent gândite. Arhitectura din centrul orașului mi s-a parut mereu ca aduce oarecum cu cea vieneză si mereu am in minte valsurile lui Strauss cand iau trotuarele la pas. De această dată, valsuri cu aroma de iarna si cafea servita după ferestre aburite.
Dacă ai si șansa sa cumperi doi, trei covrigi in plimbările tale, e semn ca ziua ti-a fost bogata in minunății.
Puțin mai la nord, pentru cel obișnuit cu drumul, Oradea așteaptă si ea sub zăpadă un ochi curios cu care sa picheteze.

SONY DSC

Un stil arhitectural deosebit, viu si colorat care încântă si descântă la fiecare colt de strada. Iar bijuteriile orașului sunt multe si înșirate pe malurile Crișului precum mărgelele perlate pe un fir subțire de argint. Palatul Primăriei, Palatul Moskovits Adolf si fiii, Biserica cu lună, unde timpul si astronomia se împletesc ca rimele unei poezii, apoi fascinantul Palat Vulturul Negru, Palatul Sztarill, Palatul Legat, Casa Poynar și clădirea Teatrului Regina Maria sunt doar câteva locuri de o frumusețe aparte, care la ceas de ianuarie zâmbesc într-un peisaj de gheață și dantelării lucrate minuțios in alb. Ca sa fie si ei dichisiți, arborii ce străjuiesc orașul s-au acoperit într-o promoroaca deasa, numai bună să-ți amplifice senzația că ești pe un tărâm neobișnuit.
Una peste alta, vestul țării e de o gingășie imensă zilele astea, dacă vreți să il vizitați. Nu contează prea mult de unde vă începeți periplul și unde îl sfârșiți, frumusețile locului sunt la ele acasă. E ca și cum iarna fiecare oraș da ceasul înapoi, până la o ora a poveștilor, când fiecare poate fi altfel, ori nou și cu o strălucire cochetă, ori de epocă, pierdut într-o cafenea unde citești ziarul, ascultând in fundal un vals de-al lui Strauss.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*