Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Griz pârgălit. Și-nt-on fel și-n altu…

„Măicuța, da’ și mama bună, ni-e tăt făciea griz în lapte. Di la o vreme ni-am cam săturat! Dup-aceie o început să nie facă griz pârgălit. Aista, jaba, iera înt-on alt fel, gâniești că nie plăciea mai mult. Ț-oi spunie cum îl făcieau dumnialor. Și-nt-on fel și-n altu!
Primu fel îl faci cu ciapă, morcod și țeler, câti-on dărăbuț. Le corățăști, le speli, ciapa o tai mânânțăl, mânânțăl, morcodu și țeleru le răzălești pă razalău’ mnic.

Pui tri linguri die oloi înt-o oală, nu tare mare oala, și cârcălești binie ciapa, morcodu și țeleru. După ce s-o muiet bugăt die binie, pui păstă iele o finjie die griz. Amesteci una-ntr-una până să știmbă coloarea grizuli. După ce vez că și grizu-i cam fript, torni, die-nceput, o finjie die apă clocotită, amesteci binie și mai torni o finjie die apă. Iară amesteci binie, ca la mămăligă. Die gâniești, mai poț punie apă să poț amesteca binie grizu. Faci așe ca cum ai face mămăliga! Când gâniești c-o hiert binie și nu mai trebe apă, oprești focu și pui fidieu pă oală și lași așe on sfert die cias. Noa, aista-i grizu pârgălit. Îl mânci așe cum-îi, cu morătură, că-i die post. Îl poț mânca și c-o tocană die ciapă că tăt die post îi. Die nu-i post, mânci grizu cu găină friptă, cu oareșce tocană, uări cu uarice friptură. Mânci grizu cum ai mânca mămăligă.

Amu țo-i spunie cum poț face grizu în altu fel. Să-l mânci cu oarice dulce. Aista-i numa’ die post. Noa ni cum faci: pui oloi, cam o jumătatie die păhar. Când oloiu îi hierbinte, țâpti o finjie die griz și amesteci binie, binie. Friji grizu, da grijești binie die iel, tăt amesteci. Vez cum să știmbă coloarea lui și ptiar amninoasă a fript, da nu să ardie. Die ai grijă die iel dară, că nu să ardie! Amu-i vremea să tâpti păstă griz apă clocotită, tăt așe cum ț-am spus naintie. Tăt așe faci și cu aista. Pui și amu fidieu și stai on dărab die vreme, grizu să mai umflă. Îț pregătești on blid întins. Pui grizu și-l întinz pă blid, gros cam di-on jejit. Pui păstă griz mniere criștai. Poț punie și mniere die stup, die ai. Îl poț mânca așe, numa’ cu mniere criștai uări cu mniere die stup. Poț punie și mniere die prunie, silvoiță cum zâcem noi. Da și păstă silvoiță pui mniere criștai.

Când aviam, măicuța puniea și mniere criștai și on colb die fohoi, fahey, cum zâc ungurii. Api dacă punieam și fohoi, Doamnie feri! Iera mninunie la lume grizu ista! Poț punie acarcare fel die dulciață ai. Mnie-mni plăciea grizu cu dulciață die cacadări uări die moșmoanie. Câtiodată nie făciea dulciață die tinghirele, aieste, tinghirelele, să făcieau în die, da nu în tăt anu…. Doamnie binie nie plăciea! Noa, ieram prunci, cum să nu nie placă? Poț punie grizu și silvoița și în mai multe straturi, cum vrei.
Să-ț ajutie Dumniezo și să ai sânătatie!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*