DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Giurtelecu Șimleului. Primii care s-au ridicat la luptă împotriva moșierilor, împotriva iobăgiei, au fost giurtelecanii șimleuani

Din cărțile de istorie se știe despre anul 1848, când iobagii s-au ridicat la luptă împotriva moșierilor, nemaisuportând viața grea și condițiile de sclavi impuse de moșieri. Primii care s-au ridicat la luptă împotriva moșierilor, împotriva iobăgiei, au fost giurtelecanii șimleuani.

”Gigantica mutare”, așa e consemnată, într-un document aflat la Arhivele Statului, revoluția începută în Sălaj, la Giurtelecul Șimleului, în martie 1848, când giurtelecanii s-au ridicat la luptă, cu ce arme aveau ei – sape, securi, coase -, apoi au venit alții și alții, din satele care înconjoară Șimleu. Iar după ei, mișcarea s-a răspândit în toată țara.

Încă din 1773, într-un memoriu către Viena, se scria: ”Semințiile din care provine românul se bucură de o considerațiune puțin diferită de cea de care se bucură vitele. Nobilimea îl consideră pe român ca pe un om destinat sclaviei, a cărui întreagă fericire trebuie să constea în faptul că i se admite aerul liber”. Însă, în 1848, cei care nu se bucurau decât de aerul liber au considerat că a fost de ajuns, că au suferit îndeajuns, că dreptul la libertate, la viață, până la urmă, e unul sfânt. Și s-au ridicat la luptă, iar din Giurtelec, răscoala s-a întins în toată țara.

Giurtelecu Șimleului (în maghiară Somlyógyőrtelek, în germană Wüst Görgen) este cunoscut de comunitatea științifică internațională prin intermediul valoroaselor vestigii din Neolitic și Eneolitic descoperite în urma săpăturilor arheologice efectuate aici.

Giurtelecu Șimleului a fost locuit din epoca fierului, săpături arheologice de pe Coasta lui Damian dovedind existența localității înainte de Imperiul Roman.

Primele documente scrise referitoare la Giurtelecu Șimleului apar în 1259, când satul apare sub numele de terra Ghyurthelek. Alte atestări documentare provin din anii 1351 Gyurgteluke, 1352 Gyurgteleke, 1416 Gyurtelek, 1429 Geertelke, 1435 Gyürthelek, Gyurthelek, 1461 S Görgteleke, Gyewrteleke, 1473 Gergthelek, 1475 Gertelek, 1553 Gÿewrghtelek, 1590 Gieorgitelek, 1549-1656 Gyerteleke, Gyertelek, Györteleke, Gergtheleke, Györteleke, Gurgtheleke, Georgthelek, Györgtelek, Gyeörgtelek, 1733 György-telek, 1750 Györgytelek, 1760-1762 Somlyo Györtelek, 1850 Zsurtelek, 1854 Györtelek, Jurtelec, 1930 Giurtelecu Şimleului.

Pe raza satului s-a descoperit cel mai vechi obiect din sticlă de pe teritoriul judeţului Sălaj şi anume o mărgică de sticlă datată din mileniul al II-lea î. Hr.

Giurtelec, tradus din limba maghiară, înseamnă “Pământul lui Gheorghe”. Acesta ar fi fost un mare proprietar de oi Merinos “Berci” după care s-a denumit Cătunul Berc. Așezarea a primit numele de Giurtelec după numele păstorului Gheorghe.

În 1429 se menționează că regele Sigismund al Ungariei îl întărește în posesiunea acestui sat pe Csaholi Ioan și Vasile.

Din punct de vedere economic și politic, influența familiei Báthory a fost foarte puternică până în secolul 18-lea, castelul acestei influente familii din Europa Centrală fiind situat la Șimleu Silvaniei, la 7 km de la Giurtelecu Șimleului. 


  
  

1 comentariu

  1. power2ro@gmail.com says:

    Cine era mosierul impotriva caruia se revoltau? In ce perioada istorica erau revoltele? Morti, raniti?

Lasă un comentariu