DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Gândește natural: Casa pasivă – casa fără surse de încălzire

casa-pasivaO casă pasivă face posibilă menţinerea, atât iarna cât şi vara, a unei temperaturi constante fără folosirea unui sistem obișnuit de încălzire sau de climatizare – casa se “încălzește” și se “răcește” în mod pasiv. Folosirea căldurii emanate de razele soarelui prin fereastră, precum și căldura emanată de aparate și de locuitori sunt de ajuns pentru menținerea clădirii în perioada rece la temperaturi interioare confortabile.

De ceva vreme tot mai multă lume este preocupată de ideea de a construi o casă cât mai bine izolată, o casă care să aibă nevoie de cât mai puţină încălzire convenţională. Probabil construirea unei case pasive (în adevăratul sens al cuvântului) costă destul de mult. Nu ştiu dacă-ţi mai amortizezi investiţia iniţială cu economiile făcute cu cheltuielile de încălzire a locuinţei. Dar dacă se ţine cont de nişte minime detalii (de amplasament, proiectare, etc) se pot realiza doar cu câteva cheltuieli de construcţie în plus, lucruri destul de interesante.
Important e că geamurile mari să fie spre sud, şi să fie de calitate foarte bună (cu trei rânduri de sticlă etc) pentru a se crea efectul de seră. Toată şmecheria e însă ca vara să minimizeze cantitatea de lumină care-ţi intră în casă (să nu dai banii economisiţi iarna pe căldură, pe aer condiţionat în timpul verii). Se poate astfel proiecta casa, încât iarna, când poziţia soarelui e mai “coborâtă” pe cer, cantitatea de lumină să intre toată în casă, iar vara, o parte din radiaţia solară să bată pe acoperiş.
La casele pasive nu se deschid ferestrele, aerul este ventilat cu recuperare de căldură. Dar este destul de scump şi îţi trebuie o grosime considerabilă la aceste plăci lego. Nu putem face şi noi la fel sau măcar să încercăm să izolăm numai pe exterior, să zicem cu 10-15 cm polistiren expandat, şi ziduri de 30 cm BCA, astfel, probabil, o să ajungem aproape de “casa pasivă”, pierderile fiind numai prin ferestre.
Normal că s-ar aerisi mai des ca să se ajungă la o umiditate normală, dar nu cred că nu lăsăm zidul să “respire” izolându-l doar pe exterior.
Nu putem să facem case în care, la -10 grade celsius, să avem in interior 20 grade fără să pornească centrala? Normal că atunci când facem mâncare ne trebuie o hotă puternică care să absoarbă bine mirosul.

Mulţi zic “Când facem noi, românii, de mâncare este imposibil să nu deschizi geamul “; probabil că aceştia nu au auzit de hote şi, hai să fim serioşi, nu facem în fiecare zi sarmale sau răcituri. Ideea e – cu cât izolăm casa mai bine, cu atât consumăm mai puțin.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu