DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Fiți buni și donați sânge!

De vreo două săptămâni încoace, duduie online-ul de campanii pentru copiii din orfelinate și bunicii care, rămași ai nimănui și de pripas, si-au găsit “acasă” la azil. Mă bucură să văd că lumea vrea să fie bună, mă întristează să constat ca aspiră la asta doar de sărbători.

 Vedeți voi, copiii ăia cărora părinții au uitat să le fie părinți, dându-le un brânci din brațe de mamă și de tată și aruncându-i în viață ca pe niște cârpe, copiii ăștia au nevoie de sprijin, de iubire, de un dar învelit frumos, de un zâmbet, de o ciocolată, de un pulover ori de o îmbrățișare și în restul anului, nu doar de Paști și de Crăciun. La fel și bunicii împinși de uitare și de soartă prin aziluri care, oricât de moderne și bine întreținute ar fi, nu pot avea căldura brațelor unui fiu ori a unei nepoțele cât neghina de mare.

Fiți buni și peste an, pentru că bunătatea, cred eu, e ceea ce ne face oameni.Și tot de multe ori în cele 364/5 de zile calendaristice mergeți, vă rog, și donați sânge. Duceți-vă constant, pentru că de sânge e nevoie ca de aer, mereu! 

Aș vrea să pot dona, dar din cauza unui AVC făcut în 2000, mi-e imposibil. Merg, însă, de fiecare dată cu Marcell, soțul meu, când donează. Ieri a donat, e a doua oară de când suntem în Germania și face acest lucru. Cât am locuit în Zalău, a mers de cinci ori, de fiecare dată notându-și atent în calendar data când urma să fie viitoarea donare. Cel mai simplu a fost sistemul din Londra, întrucât de îndată ce se termina recoltarea de sânge, un medic venea și fixa în calendar, împreună cu Marcell, data când trebuia să doneze iar. Tot ca parte a sistemului britanic, un sms venea pe telefon cu trei zile înainte de data D, ca un reminder ce nu te lasă să uiți că ai șansa de a ajuta cu sângele tău o altă viață.

Marcell merge să doneze cu regularitatea și punctualitatea nemțească, pentru el programările la Centrele de Transfuzie fiind la fel de naturale ca mersul la frizer. Mi-e drag până peste poate felul lui simplu de a ajuta acolo unde e mereu nevoie și mi-aș dori al naibii de tare să pot face ca el. Nu pot. Așa a fost să fie. Însă pot să vă rog pe voi să mergeți să donați, regulat,  dacă vreți să faceți constant un suflet să se lumineze. Sunt pline spitalele de oameni care au nevoie de sânge și de o șansă, iar voi puteți fi șansa aia. 

Vă rog să donați sânge așa cum vă rog să fiți buni pe toata durata anului. Bunătatea nu exista doar de Paști și Crăciun, bunătatea nu se vinde în stoc limitat, un kg/persoană. Nu trebuie să vă reamintesc eu câți copii ce asteaptă o îmbrățișare sunt în România ori câți bunici stau, după perdea, la fereastră, sperând că, dacă se deschide poarta, cineva va veni să-i vadă și pe ei. Nu trebuie să vă spun eu aceste statistici triste, nu e nevoie să vă zic nici numărul celor ce privesc cerul pe geam dintr-un salon de spital.

Eu vă spun doar că bunătatea e fără limite și e la indemâna fiecăruia din noi. Vă rog dăruiti-o fără regrete și din tot sufletul!  Si zâmbiti larg când o  faceti. Dați zâmbete, daruiti-le, sunt for free, oameni buni, și într-una din cele mai frumoase perioade din an fiecare putem dărui măcar un zâmbet.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.