DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Fiica Anei și a lui Ion al Glanetașului a împlinit 95 de ani

Vă mai amintiți de Ana și Ion al Glanetașului, personajele romanului “Ion”, al lui Liviu Rebreanu? Sper ca da, din dragoste pentru satul românesc și literatura română. Ei bine, nu știu dacă știți, dar Ana și Ion, la fel ca și Florica și George – al doilea cuplu din roman – au existat și in viata reală, ei inspirându-l pe scriitor să pună pe hârtie o poveste care a ajuns în manuale, ani mai târziu.


Așa cum scria Rebreanu, Ion era sărac și, deși o iubea pe Florica, a ales să se însoare cu Ana, o fată înstărită. Cei doi au avut o fiică, Saveta, care a împlinit zilele acestea 95 de ani.
Vicepremierul Daniel Suciu scrie pe pagina de Facebook că a vizitat-o pe Saveta Lazăr în satul de baștină, fost Prislop, numit actualmente Liviu Rebreanu, pentru a se înclina in fata ei și pentru a-i ura sănătate și la mulți ani.
Fiica Anei ți a lui Ion a Glanetașului a văzut 95 de ani de istorie in Transilvania. Mai mult decât apucă mulți să vadă. Nu știu și nu îmi pot imagina ce poate fi într-un suflet de om care vede atâtea. Dar mă bucur când viata învinge și bate tot, de la film până la pagini de cărți.
Dar nu vroiam să vă spun doar de Saveta, ci și de Ana.
Prin anii ’60-’70, un grup de studenți a ajuns în sat și, la o poveste cu Ana, care încă trăia pe atunci, a întrebat-o: “Și era adevarat ca Florica era mai frumoasa ca matale?”, la care Ana a răspuns zâmbind: “Când e tânăr, tat omul e frumos”.
Întâmplarea mi-a fost povestită de profesoara mea de romana din liceu, Dora Popovici, care se afla în grupul de studenți respectiv.
Mi-a rămas în minte simplitatea și înțelepciunea răspunsului, la fel cum mi-a rămas și întrebarea pe care Ana a adresat-o studenților: “Da’ oare de ce m-o omorât domnișorul?”. Domnișorul era tânărul Rebreanu și, se pare, Ana cea reală nu a putut înțelege niciodată de ce in roman personajul inspirat de ea a sfârșit tragic și mult prea devreme. Studenții nu i-au știut spune, nici eu nu cred ca as fi tare bună la a ghici gândurile cuiva.
Ce știu cu claritate e ca Ana a fost o supraviețuitoare în viața reală, întrucât atât Ion, cât și Florica și George (căsătoriți și în realitate) s-au dus înaintea ei. Și mai știu că din întreg romanul, Ana a fost personajul cu care am empatizat, plus că având și informația că ea a trăit mult și că nu s-a sinucis, mereu ma gândeam la ea zicându-mi in sine: “You dit it, girl! You rock!”.

sursa foto: pagina de facebook a vicepremierului Daniel Suciu


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu