DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

”Fețele pandemiei”, expoziție foto-documentară, la Zalău

O formă de documentare în timp real a perioadei pandemiei, expoziția foto-documentară ,,Fețele pandemiei” va putea fi văzută începând de joi, 30 iulie, până duminică, 2 august 2020, pe Platoul Central din fața Clădirii Prefecturii Sălaj. Din 4 august 2020, expoziția se va muta la Galeria de Artă ,,Ioan Sima”, unde va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august.

Fotografii sunt realizate de Ionuț Teoderașcu, Vlad Petri, EliDriu și Nicu Cherciu.

”Expoziția se dorește a fi o primă formă de documentare în timp real a perioadei pe care o parcurgem și în care suntem confruntați cu una dintre cele mai mari provocări epidemiologice (dar nu numai) ale ultimelor decenii. Demersul nostru a pornit de la convingerea că misiunea muzeelor de a cerceta și documenta socialul nu trebuie cantonată exclusiv într-o orientare paseistă, abordând exclusiv teme și fenomene ale trecutului mai mult sau mai puțin îndepărtat. E absolut necesar ca muzeele să fie racordate la problemele și provocările prezentului în așa fel încât eforturile lor de documentare și constituire a colecțiilor și bazelor de date să devină, peste timp, surse ce vor putea ilustra o istorie ”trăită” a unor perioade, experiențe, crize sau situații limită.

Ideea expoziției s-a născut pornind de la ”descoperirea” în social media a unui ciclu de fotografii denumit ”șantier în pandemie” și realizate de Ionuț Teoderașcu, un tânăr masterand la Londra, a cărui perioadă de izolare (după reîntoarcerea forțată de împrejurări) s-a transformat într-un proiect spontan de documentare a acelui sector ce nu și-a putut suspenda sau muta activitatea la domiciliu. Am considerat că acest ciclu de fotografii, realizate zilnic, are potențialul de a deveni, în timp, o  excelentă sursă de documentare și, ca atare, am preluat și extins ideea lui Ionuț, prin colaborări și cu alți fotografi, ceea ce ne-a permis să surprindem mai multe ”fețe” ale vieții în pandemie”, spun cei de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, organizatorii expoziției..
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu