DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Expoziția de fotografie „Cicatrice”, de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu la Zalău

Vernisajul expoziției, care cuprinde fotografiile realizate de Cosmin Bumbuț și texte scrise de Elena Stancu, va avea loc joi, 19 septembrie, de la ora 18, în sala de expoziții a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și va oferi vizitatorilor șansa de a dialoga cu autorii. Cei doi vor lua astfel o scurtă pauză din călătoria lor prin tot felul de lumi în cadrul proiectului Teleleu, prin intermediul căruia împărtășesc celorlalți cazuri cu un puternic impact social, și ne vor povesti, de la distanță, mai multe despre contextele în care au surprins zecile de personaje prezente în expoziție.

Evenimentul face parte din programul One World Romania la Zalău: 30 de ani – ediția locală a unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din țară.

Între 19 și 22 septembrie, publicul din Zalău poate vizita expoziția „Cicatrice”, în sala de expoziții a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, din Piața 1 Decembrie 1918.

Fotograful Cosmin Bumbuț își descrie astfel demersul:

„Am filmat o femeie care era închisă pentru că, după ani de chinuri, l-a ucis pe cel care o bătea. Am cunoscut o adolescentă care a fost lovită de tatăl ei cu biciul, cu lanțul și cu parii din vie. Am fotografiat o mamă cu nouă copii care era torturată de soțul ei și care a fost ucisă în bătaie doi ani mai târziu. Am cunoscut o femeie într-un adăpost, soția unui polițist, pe care n-am fotografiat-o, pentru că mi-a fost teamă că bărbatul ei o s-o caute și o s-o ucidă. Am fotografiat preoți care le spuneau femeilor să rămână lângă bărbații lor și să rabde, am fotografiat părinți care mi-au spus că așa se face educația copiilor, cu bătaia, am fotografiat bărbați care și-au ucis iubitele.”

„Cicatrice” face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Elenei Stancu și a lui Cosmin Bumbuț de a expune mărturii despre cultura violenței în România și, mai ales, asupra femeilor și copiilor, insuficient protejați de legislație și de o societate ce de prea multe ori alege să privească în altă parte.

Orarul de vizitare al expoziției: de vineri, 20 septembrie, până duminică, 22 septembrie, între orele 11 și 18. Prețul de intrare: 1 RON

Partenerii ediției a doua a festivalului One World Romania la Zalău:

Organizator: Asociația One World Romania
Finanțator principal: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj
Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Sponsori: Kaufland România, Centrul Rațiu pentru Democrație, Pensiunea Zagor din Zalău
Parteneri: Goethe-Institut București, UNHCR- Agenția ONU pentru Refugiați, ICON Production, Reka Kincses, Laurențiu Calciu, FILMEX România, Creative Minds Hub
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.