DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Excursie de iarnă în Țara Silvaniei: Făuritori de amintiri, sunteți gata? No haidaț!

Prima excursie din anul 2020, organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, îi va duce pe turiști într-o aventură spre vestul județului Sălaj, cu plecare din Zalău, către Bădăcin – Ip – Marca, și întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 5 ore.

Prima oprire va fi la Bădăcin, la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, una dintre moștenirile lăsate de acesta românilor, care are, acum, o altă înfățișare.

În comuna Ip, în satul Zăuan, se va vizita conacul Viski, care a aparținut unui celebru violonist și compozitor al secolului XX,  János Viski. În anul 2010, întregul conac care aparține acum primăriei comunei Ip a fost supus unui amplu proces de reabilitare, astfel încât conacul să poată să fie vizitat de către turiști. În centrul comunei, în localitatea cu cel mai scurt nume din România, Ip, se va vizita Monumentul Eroilor Martiri, un monument care aduce aminte de istoria zbuciumată a locurilor. Și tot aici turiștii o vor cunoaște pe Anuța Jurcuț, o foarte bună povestitoare a vieții de demult, o adevărată comoară a comunității locale. Bunicuța, la venerabila vârstă de 79 de ani, țese cu măiestrie și meticulozitate la război, diferite modele de șterguri.

          La schitul „Nașterea Maicii Domnului” din Marca va fi ultimul popas,  unde Maica Minodora îi așteaptă pe turiști cu brațele deschise să treacă pragul schitului construit la inițiativa fostului preot paroh Ioan Marian, sub formă de cetate în stil brâncovenesc.

Programul excursiei:

– ora 09:45 – Punct de întâlnire: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău;

– ora 10:00 – Plecare din Zalău;

– ora 10:35 – Casa Memorială „Iuliu Maniu”, din Bădăcin, comuna Pericei,

– ora 12:40 – Conacul Viski, din Zăuan, comuna Ip;

– ora 13:10 – Vizită Monumentul Eroilor Martiri și meșterul tradițional, Anuța Jurcuț, din Ip;

– ora 15:25 – Schitul „Nașterea Maicii Domnului”, din Marca;

– ora 16:30 – Întoarcere în Zalău.

”Cu mare drag, vă așteptăm să mai adăugăm în tolba noastră cu amintiri și aceste locuri de poveste, din frumosul nostru județ”, transmit organiztorii.

Acțiunea organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care se propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 19 lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 32 de persoane. Doritorii sunt așteptați să se înscrie la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 20 februarie.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu