Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a Holocaustului, revine acasă, în Sălaj

eva-mozes-korEva Mozes Kor, supraviețuitoare a Holocaustului, care alături de sora ei geamănă a fost supusă experimentelor medicale de către medicul nazist Josef Mengele, va reveni în patria ei natală România, în data de 7 iulie 2014. Eva Mozes Kor va fi însoţită de un grup de 50 de americani – cercetători, studenți și directorul muzeului Holocaustului C.A.N.D.L.E.S.-SUA, pe care îi va însoţi pe parcursul a patru zile, în Cluj-Napoca, Porț și Șimleu Silvaniei. Cu această ocazie, în satul Porț, comuna Marca, unde Kor și familia ei au trăit înainte de deportarea în ghetoul de la Cehei, de lângă Șimleu Silvaniei, se vor instala 6 plăcuțe din cupru, pentru a comemora fiecare membru al familiei Mozes: Alexander Mozes – tatăl; Jaffa Mozes – mama; Edit Mozes – sora; Aliz Mozes – sora; Miriam Mozes – sora geamană și Eva Mozes Kor.

Premieră în România

Proiectul Stolpersteine este un proiect major de comemorare a victimelor Holocaustului și are mii de plăcuțe instalate în întreaga Europă. Acest eveniment va fi o premieră în România, fiind pentru prima dată când astfel de plăcuțe se vor instala la noi în țară.
Eva Mozes Kor este o supraviețuitoare a Holocaustului, un avocat al iertării și un orator desăvârșit. Animată de dorința de a nu ceda niciodată, Eva a fost încă din copilărie un exemplu strălucit de putere a spiritului uman de a depăși orice obstacol. Ea este un lider al comunității, campion al drepturilor omului, și educator neobosit. În 1995, Eva a înființat un mic muzeu în Terre Haute, Indiana, SUA și l-a numit CANDLES, un acronim pentru copii supuși experimentelor de la Auschwitz, care au supraviețuit: Deadly Lab Experiments Survivors. Scopul muzeului este axat pe educație, având ca exponate diferite artefacte de la Auschwitz și documente referitoare la doctorul Mengele. Mii de oameni , majoritatea copii de vârstă școlară, au vizitat Muzeul Holocaustului și Centrul Educațional CANDLES. Prelegerile Evei Kor și tururile cu ghid sunt elemente-cheie ale misiunii de învățământ ale CANDLES. Astăzi, educația despre Holocaust, povestea Gemenilor lui Mengele, și iertarea sunt fundamentele esențiale ale Muzeului Holocaustului și Centrului Educațional CANDLES.

2 comentarii

  1. Andreea says:

    O singura rectificare. Intitiativa Stolperstein nu este o premiera pentru Romania. O astfel de placuta comemorativa a fost amplasata pentru prima oara in premiera in Timisoara in urma cu o luna. Mai jos aveti si materialul publicat atunci.
    http://adevarul.ro/locale/timisoara/foto-piatra-poticnire-romania-fost-pusa-timisoara-1_537f78c70d133766a8e94c5e/index.html

  2. Padurean says:

    Pentru orasul nostru va fi o mare onoare sa fim vizitati de un nr.insemnat de cetateni -evrei-americani speram sa ramana cu o impresie placuta deoarececonteaza ff mult prima impresie. O admiram pe doamna Eva ca nu a uitat unde sa nascut. Va asteptam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*