Ziua Internațională a Cititului Împreună, la întoarcerea pe băncile școlii, după o pauză mult prea lungă
De ceva ani încoace, în februarie, obișnuiesc să merg la Școala „Mihai Eminescu” din Zalău. De ce? Nu pentru a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună (deși despre asta e vorba). Ci pentru a fi, pentru atât cât durează să fac turul sălilor de clasă, între cei mici. Au ăștia mici o energie atât de faină, că e imposibil să nu te molipsești. Iar pentru mine, lumea încă inocentă a copiilor e ca o terapie. Așa că mă duc cu drag acolo, așa cum mi-am propus și anul ăsta. Însă totul s-a schimbat pe ultima sută de metri, când, din motive de pandemie, prezența persoanelor străine în sălile de clasă a fost interzisă. Și e de înțeles, într-un fel, dacă stai să te gândești la tot ceea ce înseamnă pandemia asta, cu tot cu restricțiile ei. Însă parcă prea ne uităm la drobul de sare de deasupra capului, așteptând îngrijorați să cadă.
Totuși, într-un fel am fost și eu acolo. Asta datorită Mirelei Cimpoieș, care mi-a ținut locul. Ea este, de altfel, ”motorașul” acțiunii și cea care m-a însoțit și în anii trecuți în sălile de clasă, unde intram cu zâmbet și ieșeam la fel. N-ai cum altfel, în lumea copiilor. Mai ales că pentru ei, cei din clasele I – IV, școala e încă școală, nu doar o etapă de parcurs repede-repede către ”a fi om mare”.
Ce s-a întâmplat, de fapt, de Ziua Internațională a Cititului Împreună, la Școala „Mihai Eminescu” din Zalău? Vă redau din rândurile trimise de învățătoarele implicate în evenimentul desfășurat acolo.
– La clasele a IV -a C și a IV-a F, s-a pătruns în minunatul univers al poeziei, urmărindu-se dezvoltarea gustului pentru poezie, în general, și a poeziei cu conținut istoric, în special. Textele cu conținut istoric au o valoare educativă cu totul remarcabilă: dacă unele date pot fi uitate, conținutul faptelor/evenimentelor și forma în care sunt redate activează un fond afectiv și dezvoltă sentimente profund patriotice. Să nu uităm că sentimentele nu se memorează și nu se reproduc: ele se trăiesc! Copiii au fost fascinați de poeziile lui George Coșbuc: „O scrisoare de la Muselim Selo” sau „Trei, Doamne și toți trei”, acestea venind ca o completare a lecțiilor de istorie pe care ei le îndrăgesc foarte mult.
– Elevii clasei a IV-a E și-au adus cărțile preferate de acasă și au citit 15 minute în șoaptă. După acest timp, fiecare copil și-a prezentat cartea, precizând titlul, autorul și editura, apoi au povestit pe scurt conținutul celor citite. Colegii au pus întrebări și și-au exprimat părerea despre cele auzite. În final, s-a votat top 3 al celor mai interesante și atractive cărți. Fiecare copil a fost răsplătit cu o diplomă pentru implicarea și participarea la această activitate educativă din partea celei mai statornice prietene, CARTEA.
– Elevii claselor I au ales să călătorească în lumea plină de magie a cărților pentru copii. „Minunata pălărie a lui Millie”, „Totu-i mai ușor cu un pupic”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „A csillagtallérok”, „Pippis Villa Kunterbunt”, „Petunia” sunt titlurile care i-au invitat azi pe copii în această călătorie a cititului împreună și i-au transformat în mici cititori, adevărați prieteni ai cărților. Ei au descoperit puterea cuvintelor, au exersat lectura vizuală sau cititul cu voce tare pe scaunul cititorului, au explorat elementele componente ale unei cărți, au discutat despre mesajele și învățăturile poveștilor, au generat idei despre însemnătatea cititului, au îmbinat cititul cu desenul în realizarea unor produse care au facilitat și aprofundat înțelegerea lecturilor: mindmap-uri, coperte ale cărților, brățări ale cititului, scene preferate din povești. Dar, mai ales, copiii au redescoperit și trăit bucuria de a citi împreună.
– La clasa a IV-a A, elevii și-au adus cartea preferată, pe care au prezentat-o în fața clasei. Fiecare elev a citit de pe coperta din spate (sau prefață) prezentarea cărții respective, cu scopul de a convinge pe câți mai mulți colegi să citească respectiva carte.
– Activitatea desfășurată de către elevii claselor a II-a a fost un context favorabil pentru a le dezvolta gustul pentru lectură și curiozitatea pentru cunoaștere. Ei și-au adus în sala de clasă cărțile preferate sau au citit povești potrivite nivelului lor de vârstă, alese cu grijă de către doamnele învățătoare. Atmosfera plăcută, bucuria de a citi împreună și dezbaterile care au avut loc după finalizarea lecturilor au contribuit în egală măsură la dezvoltarea cognitivă și socio-emoțională a copiilor.
A pune elevii în centrul învățării înseamnă a le valorifica experiențele personale și a le crea experiențe de învățare pe baza cărora ei să se dezvolte și să asimileze cunoștințe durabile. Elevii au nevoie să fie provocați prin activități atractive și interactive, care să le dezvolte creativitatea, libertatea de exprimare și să îi ajute să gândească critic. Aceste condiții au fost îndeplinite de activitatea de azi, care a fost primită cu mare deschidere de către elevi.
– La nivelul claselor a III-a, Ziua Internațională a Cititului Împreună a fost marcată prin activități inedite. Elevii clasei a III- a A au descoperit împreună fascinanta poveste a ursului Fram. Fabulele lui Esop i-au motivat pe elevii clasei a III – a B să manifeste un comportament civic față de semenii lor. Frumusetea poeziei românești a fost descoperită de către elevii clasei a III-a C în volumele poetului George Coșbuc.
Beneficiile cititului au fost prezentate de fiecare elev a clasei a III-a F cu ajutorul cărții ” Școala din pădure. Un nou coleg.”
Copiii au fost încântați de activitățile pregătite pentru această zi, deoarece nu rămânem doar la “a citi împreună cu voce tare”, ci desfășurăm jocuri și activități frumoase ce nasc amintiri prețioase, de neuitat.
– Pentru clasele pregătitoare a fost un eveniment care le-a dat ocazia să împărtășească bucuria cititului împreună alături de Daniela, Iulia, Ana, Beata, Magdalena și Rodica – învățătoarele lor, deoarece experiența lor în arta cititului este destul de mică, cei mici cunoscând doar câteva litere. Cu toate acestea, povestea Pupicul din palmă, de Audrey Penn, i-a învățat să gestioneze separarea de părinți, atunci când vin la școală. În final, au confecționat palma în care se afla inima mamei lor, cu ajutorul căreia au experimentat că atunci când le este dor de mama, își pun palma pe obraz, iar pupicul mamei va ajunge până în inima lor și le va spune: ”Te iubesc, copilul meu!”
– Atelier de lectură online, pentru toate clasele de gimnaziu care au avut limba română. Am citit împreună Poveste fără sfârșit (fragment), de Michael Ende, și Dans cu o carte (fragment), de Gabriel Liiceanu.
Produse finale: mesaj pro-lectura; cvintet cu tema ”lectura”; postere realizate de elevi.
Calin Pavel, acest prieten al cuvintelor, al trairilor si al sentimentelor faine e poate printre singurii care simt si resimt orice traire de suflet. Ma bucur ca ai patruns si ai descifrat lumea celor mici spre bucuria cuvantului scris si rostit din guritele si sufletele curate ale micilor scolari!