DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Eduard Daniel – Românul care aleargă voluntar jumătate de maraton la Londra ca să ajute tinerii fără adăpost

Spune despre el că nu este neapărat ambițios, dar determinat, și o spune zâmbind cu toată fața. Printre zâmbete și povești despre voluntariat, însă, descoperi un om care știe ce vrea și cum să ajungă acolo. Momentan, o face alergând, pentru că Eduard Daniel – bucureșteanul stabilit la Londra, este decis să alerge o jumătate de maraton pentru a strânge fonduri din care să fie susținuți tinerii fără adăpost. Aceasta este cauza pe care o susține în prezent, dar de-a lungul timpului proiectele caritabile în care s-a implicat sunt multe. Dacă-l întrebi despre nevoile României, îți spune că bătrânii suferă cel mai mult în momentul de față. Dacă vrei să îi afli părerea despre timpul pe care îl are omul modern pentru acțiuni ce vizează semenii, îți răspunde zâmbind că timpul se face. Iar dacă intri în detalii despre voluntariat și motivație, te convinge în cuvinte simple: “nu este ușor să fii bun, dar a fi bun este o alegere a naibii de plăcută”.

Reporter: Mai are timp omul modern de voluntariat?
Eduard Daniel: Nu. Timpul ți-l faci.
Rep.: Mai are timp românul stabilit în Londra de voluntariat?
E.D.: Un român, ca să fie român, ar trebui să își facă mereu timp pentru voluntariat.
Rep.: Când ți-a dat prin gând prima dată să te implicit în acțiuni dedicate celorlalți?
E.D.: Mereu am avut o fire altruistă și un simț civic puternic dezvoltat. Îmi aduc aminte cum, o dată, împreună cu mama împărțeam pachete de Crăciun într-un azil de bătrâni. A fost o experiență foarte emoționantă, dar tristă în același timp. Deși am mai participat în diverse acțiuni, acest maraton sau mai bine zis jumătate de maraton este poate evenimentul la care am dedicat și dedic cel mai mult timp.

„Cauze aproape de sufletul meu”

Rep.: Spune-mi mai multe, te rog, despre proiectul de față…
E.D.: Cursa se numește The Big Half, iar eu am ales să alerg pentru Centerpoint, o asociație non-profit care se ocupă de tinerii fără adăpost.
Rep.: De ce o astfel de cauză?
E.D.: Sunt, cu siguranță, foarte multe cauze care merită susținute, însă aceasta a fost atunci cea mai aproape de sufletul meu. De cele mai multe ori, suntem sensibili la problemele pe care le putem înțelege. Nu poți înțelege cum e să-ți fie foame dacă nu ai flămânzit niciodată.
Rep.: În trei cuvinte, cum te-ai simțit când primii susținători au început să apară?
E.D.: Copleșit. Fericit. Determinat.

Susținătorii contează enorm

Rep.: Ai zile când ești oboist, stresat, surmenat, când pur și simplu vrei să renunți? Ce te face să mergi mai departe, să îmbraci echipamentul și să ieși din casă?
E.D.: Deși nu mă consider o persoană ambițioasă, consider că sunt o persoană determinată. Aici nu este vorba despre mine, aici este vorba despre alții, iar aceștialții sunt doar niște copii care au nevoie de ajutor. Mi-am dat seama de un lucru, nu este ușor să fii bun, dar a fi bun este o alegere a naibii de plăcută.
Rep.: Cât de mult contează susținătorii și cât motivația interioară?
E.D.: Enorm. Desigur, scopul este să strâng cât mai multe fonduri, însă am avut parte de surprize extrem de plăcute. De exemplu, cea mai mare donație a venit de la o persoană pe care nici măcar nu o cunosc personal. Alții au ales să mă susțină si să doneze mai mult decât o dată. Nu suma donației este cea care îmi ridică spiritul, ci gestul. Simplul gând că și alții sunt capabili de empatie și înțeleg această problemă gravă și sunt dispuși să ajute… este fermecător.
Rep.: Ce speri să obții la finalul acestui proiect?
E.D.: Sper căși alții vor înțelege cât de privilegiați sunt, că și ei pot ajuta la rândul lor și poate reușesc să inspire și alți tineri să facă același lucru. Desigur, sper ca banii donați să fie folosiți cu folos și tinerii fără adăpost să poată avea o noua șansă.

Voluntariatul în CV – criteriu de departajare

Rep.: Cum îți alegi de obicei proiectele în care te implici?
E.D.: După suflet, dar și cercetând organizația pe care o susțin. Este foarte important modul în care aceasta gestionează donațiile.
Rep.: Când social-media e plin de idei și campanii umanitare, cum le filtrezi, cum îți dai seama, într-un cuvânt, care e bun și care e menit să fraierească oameni?
E.D.: Cu greu, din păcate. Sunt foarte dezamăgit când citesc despre cazuri cu asociații false sau care au păcălit oamenii. Este dezgustător că cineva încearcă să profite de pe urma unor oameni care au nevoie de ajutor, de pe urma unor calamități sau situații catastrofale. Încerc mereu să ajut local, considerând ca acțiunile mele au impact mai direct, iar când nevoia de ajutor se afla peste mări și țări, o faci cu speranța că fondurile ajung unde trebuie.
Rep.: În CV, pe Linkedin și alte rețele de profil voluntariatului îi este alocat un spațiu bine definit. Ca manager, câtă atenție acorzi tu acestui aspect când ai în față un candidat pentru un posibil job?
E.D.: Este doar un criteriu de departajare. Nu aș alege o persoană fără calificări sau experiență pentru simplul fapt că se implica în acțiuni de voluntariat, însă aș alege fără ezitare pe cineva cu mai puțină experiență, dar calificat și cu voluntariat în CV.

“Bătrânii suferă cel mai mult acum în România”

Rep.: Unde, în ce domeniu, are România nevoia cea mai acută de voluntariat și voluntari?
E.D.: Cred că bătrânii suferă cel mai mult acum în România. Condițiile aspre, resursele limitate, serviciile de sănătate sunt la pământ, pensiile sunt mizerabile… iar azilele de bătrâni sunt ceva de speriat. Este atât de tristă situația lor și de condamnat lipsa noastră de respect. Nu există nici acțiuni voluntare, nici voluntari. Iar pentru a înțelege mai bine atitudinea noastră față de bătrânii noștri, recomand acest articol: https://doinafilipescu.wordpress.com/2016/10/14/calea-babelor/
Rep.: Ce ai recomanda celor care cochetează cu idea de voluntariat?
E.D.: Să nu mai cocheteze, ci să acționeze.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu