R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

După apelul făcut de Prefectura Sălaj şi ajutorul acordat de instituţiile publice, pot începe, în sfârşit, lucrările la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ Bădăcin

reprezentantii_institutiilor_publice1Ultimii bani necesari demarării lucărilor de susţinere a fundaţiei Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ din Bădăcin au venit din partea angajaţilor instituţiilor publice sălăjene, la apelul făcut de Instituţia Prefectului Sălaj.
Astfel, la peste patru luni de la demararea campaniei publice „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ şi lansarea apelului în mass media locală, naţională şi internaţională, am reuşit să adunăm banii necesari demarării lucrărilor de susţinere a fundaţiei Casei lui Maniu, suma fiind de peste 42.000 de lei.
Banii s-au strâns în urma unui număr de 73 de donaţii în lei, euro, dolari sau lire de la români din Sălaj, din ţară şi din străinătate, români din diferite categorii sociale, fundaţii, firme şi instituţii publice, români pentru care spiritul civic şi istoria naţională mai înseamnă ceva.
În continuare se va trece la obţinerea avizelor necesare începerii lucrărilor şi la contactarea unei firme specializate. Campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ va continua, întrucât după lucările de susţinere a fundaţiei a clădirii, care presupun subzidirea acesteia, va trebui refăcut acoperişul, care în momentul de faţă este atât de degradat încât apa pătrunde în interior la fiecare ploaie şi se înfiltrează în pereţi şi pardoseală. În continuare se aşteaptă şi banii din partea Primăriei Pericei, primarul Boncidai Csaba promiţând la începutul campaniei, în urmă cu circa 4 luni, suma de 10.000 de lei.

Ce presupune reabilitarea Casei lui Iuliu Maniu

reprezentantii_institutiilor_publice2Intervenţiile de primă urgenţă sunt ample, datorate multiplelor degradări structurale. Casa este construită în mai multe etape, din materiale diferite, unele elemente de structură fiind subdimensionate, punerea sub protecţie imediată nu se poate limita la refacerea învelitorii, care, într-un fel, ar stopa distrugerea continuă a monumentului. Singura intervenţie care ar fi putut fi făcută şi care ar fi fost foarte necesară este realizarea unei protecţii provizorii, peste învelitoarea existentă, cel puţin în zonele cu degradări care pun în pericol stabilitatea clădirii.
Demararea intervenţiilor în etape, cu costuri mai mici, în tranşe, presupune totuşi a fi asigurată o sumă relativ mare de bani. Nu se poate reface doar acoperişul, trebuie consolidaţi pereţii, iar aceştia trebuie să se sprijine pe o fundaţie care, de asemenea, necesită consolidare. Trebuie făcută şi o stabilizare a terenului.
Având în vedere pericolul care ameninţă monumentul, situaţia tot mai gravă datorată trecerii timpului, am încercat o eşalonare în etape, în funcţie de gravitatea problemelor. Astfel, totalul cheltuielilor aferente întregului proiect se pot împărţi în cheltuieli necesare pentru reabilitarea clădirii şi cheltuieli aferente dotării şi amenajării muzeului. Sumele necesare reabilitării clădirii, conform devizului din 2012, pot fi defalcate astfel: cheltuieli pentru intervenţii de primă urgenţă şi cheltuieli pentru alte lucrări, care includ finisaje, instalaţii, refacerea decoraţiilor, amenajare exterioară. Dacă a doua etapă se poate face fragmentat, în funcţie de fondurile care se vor asigura pe parcurs, prima etapă nu poate fi demarată decât având acoperite toate cheltuielile. De aceea s-a solicitat proiectantului să se calculeze valoarea acestei prime tranşe de cheltuieli, urmând să facem un efort în stângerea banilor.
În ansamblu, proiectul prevede reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca şi muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, fiind amenajată o sală de conferinţe.
În ultimii 15 ani nu s-a scăpat nicio ocazie în a atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află casa memorială “Iuliu Maniu”.
– Clădirea este inclusă în lista de priorităţi pentru restaurare din anul 2010 până în prezent- 2015 la Ministerul Culturii
– A fost inclusă în lista de priorităţi solicitată de Agentia de Dezvoltare Regională N-V pentru fonduri structurale 2014-2020
– A fost inclusă în lista solicitată de OUB (Observatorul Urban Bucureşti) al UAR (Uniunea Arhitecţilor din România), şi apare pe site ca şi monument aflat în stare fizică foarte rea
– Am solicitat finanţare prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului de intervenţii în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public.
– Am depus un proiect la Ambasada Statelor Unite – Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) Ediția 2012
– În 2014 s-au solicitat fonduri SEE

casa_mamoriala_iuliu_maniuCasa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin – Sălaj, monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, a ajuns la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi, mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic şi cu credinţă în Dumnezeu nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe, dar degeaba.
Şi totuşi, mai există speranţă, chiar şi acum în ceasul al 12-lea, când tic tacul secundarului marchează, cu fiecare bătaie, căderea unei bucăţi din casă care se desprinde şi devine praf peste amintiri.
Şi pentru că există speranţă şi oameni care încă mai cred, iar spiritul lui Maniu e încă viu, a început campania publică: “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, o campanie care, pentru a avea sorţi de izbândă, trebuie să „alerge“ în sens invers cursului firesc al timpului şi lucrurilor.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj1 comentariu

 1. Echipa Campaniei Publice says:

  Romanii de pretutindeni au raspuns campaniei:
  1.Prima donatie de 200 Euro a venit din partea domnului Marius Andrei,roman stabilit in Germania.
  2. A urmat apoi B. Bogdan Mihai- 200 lei
  3. Apoi o noua donatie venita de data aceasta din Italia. Marcel si Liana C.100 de euro.
  4. In continuare,au intrat primii bani si pe contul PayPal: 100 USD, C. L.,stabilit in SUA.
  5. Au mai intrat 100 de dolari canadieni de la Calin C.L. pe contul PayPal
  6. O noua donatie de 100 de lei de la Eugen S.
  7. Au mai intrat de Adina Monica V. -100 lei
  8. inca o donatie de la Ovidiu Lucian V. – 50 lei
  9. O noua donatie de la P. Calin din Badacin de 460 de lei.
  10. A intrat o nouă donaţie, Adrian M. din Dublin, 20 de euro
  11. O nouă donaţie în contul paypal Cristina P. 10 euro
  12. Următoarea donaţie e Fundaţia „Corneliu Coposu“ Bucureşti 5.000 de lei
  13. O noua donatie: Cornel M (Bihor) 200 lei
  14. Doua donatii intrate in contul paypal: Mihai L. – 200 $ (Illinois, United States) si Ioana S – 25 $ (Illinois, United States)
  15. Un alt om bun se alatura proiectului de reabilitare: MONICA M., stabilita in Chicago, sprijina initiativa noastra cu 100 USD
  16. Raluca M. a donat £30.00 GBP
  17. A intrat o noua donatie de la Marcela M. 400 lei
  18. Andrei B. contribuie cu £10.00 GBP
  19. Angela I. a donat 100 lei
  20. Vlad Cristian T. a donat 20 lei
  21. O noua donatie pentru proiect- L Doina Cristina – 400 euro. Multe multumiri!
  22. Alti 3 597 de lei vor ajuta la reabilitarea Casei din Badacin, suma provenind de la firmele Maderco I&M Trans, Provet, Moldovita Trans Impex, M&M Ariana Collection care au acceptat sa doneze 20% din impozitul pe profit.
  23.Donatie: Andreea S. – 150 lei
  24. Cristina M. a donat- 80.00€
  25. Urmeaza Cerchizan B. 300 lei si ne ureaza Succes in demersul inceput.
  26.O noua donatie de la Dudas D. O. – 440 lei
  27. Inca o donatie de la L Eusebiu – 400 lei
  28. O nouă donaţie-R. Ana Monica -100 lei
  29. A mai donat Andrei B.- 10₤ GBP
  30. O altă donaţie Maria şi Narcisa M.- 500 lei
  31. V. Artemiu Iosif a donat- 100 $
  32. Ionela D. a trimis – 50 de lei
  33. Din mediul de afaceri sălăjean, I. Dorel- Ipate Optic a făcut o donaţie de 5.000 lei
  34. Cristi M. din Chicago a donat 2.000 lei
  35. Un CEC de 300$ din partea Fundatiei Iuliu Maniu- Boston, USA
  36.Valentina T. a făcut o donaţie de 300 $
  37. Ion Sorin M. a donat 250 lei
  38. In contul paypal Ovidiu S. a donat £20.00
  39. Silviu Marius M. ne-a donat 30 de lei
  40.Cristian L. din Deaborn-SUA, ne-a mai trimis 100 $.
  41. Ganduri bune si o mana de ajutor de la SPRL Ielciu si Asociatii – 500 lei
  42. Alexandru S. a donat 500 lei.
  43. Dumitru N. din Carei contribuie la salvarea Casei din Badacin cu 100 lei
  44. .B Florica din Bucuresti a donat 50 lei
  45. Dupa ce a donat de doua ori cate 10 lire, Andrei B. mai doneaza 10 $
  46.Bogdan B. ne-a mai donat in martie 200 lei, si zilele trecute a mai donat 10 Euro.
  47. Aurora R. ne ajuta cu 100 lei
  48. Victoria P. a facut o donatie de 100 lei
  49. Gheorghe B. ne ajuta cu 65 lei
  50. Mircea I. din Zalau a facut o donatie de 500 lei
  51.SC Moldovita Trans Impex SRL Simleu-Silvaniei 500 lei.
  52.O familie tanara din Badacin, care doreste sa ramana anonima, doneaza pentru restaurarea Casei Maniu 3 000 lei.
  53. Lucian I. a donat 18.00 eur.
  54. Oana Pellea a facut o donatie 1000 de lei cu urmatorul mesaj:”Casa lui Iuliu Maniu … mai este nevoie de 4.000 roni…din clipa aceasta …mai este nevoie de 3.000 roni. Nu pot sa nu contribui…este vorba despre Patrimoniul National.
  Daca nu ne respectam Istoria nu vom putea niciodata sa ne construim viitorul…si un leu conteaza…va multumesc”.
  Multumim si noi tuturor pentru ajutorul acordat sub diferite forme.
  55.Andrei B. ne-a trimis inca 10 euro – este a patra donatie facuta de acest bun domn de la inceputul campaniei.
  56.Doamna Rodica R. ne sustine cu 200 lei,
  57.Angajatii Casei de Asigurari de Sanatate Salaj au pus banut langa banut pana au strans pentru proiect 365 lei.
  58.Liviu Stefan F.ne-a sarit in ajutor cu 200 lei,
  59. Mihaela-Rita S. ajuta cu 100 lei.
  60. Directia Agricola Salaj – 80 lei
  61. Directia Judeteana de Statistica Salaj – 305 lei.
  62. Agentia de Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala- 185 lei
  63. Biroul Vamal Salaj – 140 lei
  64. C. Lucian Mihai – 100 lei
  65. Ioan P., Chicago – 20 $
  66. CI. Ioana-Laura – 50 lei
  67. Fazecas Razvan -130 lei
  68. AJOFM SALJ (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca) – 360 lei
  69. PROTECTIA MEDIULUI – 200 lei
  70. ITM SALAJ (Inspectoratul Teritorial de Munca) – 300 lei
  71. CJP SALAJ (Casa Judeteana de Pensii) – 235 lei
  72. AJFP SALAJ (Administatia Judeteana a Finantelor Publice Salaj) – 1510 lei
  73. Instituţia Prefectului Salaj- 920 lei
  74. OJFIR Salaj (Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) – 280 lei
  75.Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara a donat 272 LEI
  76. Directia de Sanatate Publica a facut o donatie de 1OO lei.
  77. Anna A. a donat £20.00.
  78. Directia Judeteana pentru Sport si Tineret a facut o donatie de 50 lei.
  79.O noua familie din Badacin, care doreste sa ramana in anonimat face o donatie de 500 lei.
  80. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ajuta Casa lui Iuliu Maniu cu 805 lei.
  81. Narcisa Man si Mirica Pop, fiicele parintelui Simion Man, ultimul paroh greco-catolic al Badacinului, au donat inca 500 lei.
  82.O noua donatie vine din partea lui B.I. din Simleu-Silvaniei – 100 lei.
  83.P. Dorin Emil a facut o donatie de 100 lei.
  84. Medicul M. Claudiu din Simleu, dar cu radacini in Badacin ajuta reabilitarea Casei Iuliu Maniu cu 500 lei.
  85. Lucian I. a facut o donatie de 18.00 €
  86. I.G. din Simleu a donat 30 lei.
  87. Petru Buboi ajuta la reabilitarea Casei Iuliu Maniu cu 600 lei.
  88. C.Romulus a facut o donatie de 300 de lei.
  89. A cincea donatie facuta de Andrei B. – 10 euro.
  90. Anton Jan C. a donat 100 lei.
  91. Florea B. din Bucuresti a facut o donatie de – 100 lei.
  92. Pentru a doua oara Cristina P. ne trimite 10 euro.
  93. A doua donatie si din partea doamnei Cristina M. – 50 euro.
  94. In urna mobila din centrul Zalaului, montata de Zilele Zalaului, s-au strans 226 de lei.
  Pentru ca fiecare banut inseamna o caramida pusa la constructie, MULTUMIM MULT tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.