DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Drumul lavandei – de la cultură la produsul finit. Coșul cu Lavandă din Fetindia, ediţia a II-a

Sălăjenii sunt invitați, sâmbătă, 22 iunie 2019, între orele 10:00 și 20:00, în localitatea Fetindia, la povestea lavandei, unde participanții vor avea parte de suprizele pregătite de organizatori și vor putea degusta produse din lavandă.

”Invitații noștri, medicii și specialiștii ne vor spune ce stiu ei despre lavanda, cum să o folosim să beneficiem la maxim de minunile pe care le face ea, după care vom mânca bine ceva tradițional din zonă – sărmăluțe cu păsat și hribi, sau ce ne oferă prietenii noștri cu standul de mâncare. La final ne vom bucura de muzică şi de fetindeanca noastră dragă Denisa Blaga”, transmit organizatorii.

Lavanda (sau levănţica) face parte din familia Lamiaceae, fiind un semiarbust peren, ce creşte în tufe dese, cu aspect globulos, având frunze mici, liniar-lanceolate şi flori de culoare albastru-violet. Numele ştiinţific al plantei ”Lavandula” derivă din latinescul ”lavare” care înseamnă ”a spăla”. În Grecia Antică, Persia şi Roma era utilizată ca parfum de baie şi antiseptic. În medicina budistă şi tibetană se foloseşte pentru tratarea psihozelor şi a nebuniei, iar în Europa şi America se întrebuinţează pentru combaterea anxietăţii şi a insomniei. Originară din zona mediteraneeană, sud-estul Indiei şi Africa tropicală, levănţica creşte astăzi spontan sau se cultivă pe suprafeţe întinse, pentru a fi valorificată în industria cosmetică.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*