Asociaţia Sălajul pur şi simplu  
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
 D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!        
Mihai Calin Paval   |   - ING Bank
EURO: RO28INGB0000999911224956
USD: RO17INGB0000999911172192
patreon.com/calinpaval
|  Contact  |

Din Zalău, la Alba Marii Uniri

„Istoria ne cheamă la fapte. Mersul irezistibil al civilizației omenești a scos și neamul românesc din întunericul robiei la lumina cunoștinței de sine.”

Cu acest îndemn erau convocați la 1 decembrie 1918 delegații românilor, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, îndemn la care au răspuns peste 100.000 de români.
La un secol de la cea mai frumoasă pagină din istoria poporului nostru avem șansa de a fi responsabili pentru a transmite generațiilor tinere respectul față de înaintașii care au înfăptuit Marea Unire.

Învățătorii Centrul metodic Zalău IV, au participat în data de 24 noiembrie la un altfel de cerc pedagogic: unic prin modul de organizare și desfășurare și prin faptul că a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Astfel, în anul Centenarului, activitățile specifice unui cerc pedagogic au luat forma unui proiect de excursie tematică, de informare și documentare, la care au participat cadre didactice de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Bocşa, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Românaşi şi Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău. Învățătorii implicați au urmat, în mod simbolic, drumul parcurs de marele om politic sălăjean Iuliu Maniu, de la Zalău spre cetatea Marii Uniri, Alba Iulia.

 

Organizatorii evenimentului au fost cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Românaşi, ghidul excursiei fiind domnul profesor pentru învăţământul primar Sabin Covaciu, de la Şcoala Poarta Sălajului. Timpul petrecut până la Alba Iulia s-a scurs cu repeziciune, ghidul oferind informații valoroase despre evenimentul Marii Uniri. A fost evocat şi rolul dascălilor în înfăptuirea Uniri: „La 1 Decembrie 1918 au participat câte două delegaţii de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile româneşti. Cadre didactice au mai participat atunci şi ca delegaţi aleşi în cercurile electorale româneşti, dar şi delegaţi reprezentând societăţi culturale sau secţiuni comita¬tense ale Gărzii naţionale. Pe lângă aceşti învăţători şi profe¬sori cu drept de vot au mai fost prezente la Marea Adunare Naţională alte sute de cadre didactice, însoţind sătenii români din toate zările Transilvaniei.” (extras din buletinului Congresului al 41-Lea al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, 2018).

Doamna profesor pentru învăţământul primar Parmina Bărburaş, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Românaşi a prezentat proiectul școlii dedicat Centenarului și activităţile prin care elevii din ciclul primar au fost familiarizaţi cu trecutul comunităţii, cu elementele de istorie locală, aceștia fiind implicați și în activități practice de voluntariat, plantând în localitatea Românași, în zona cimitirului vechi, peste 200 de puieți de stejari.

La Alba Iulia, grupul de învățători a vizitat Cetatea Alba Carolina, cu edificiile ei impresionante, pline de încărcătură istorică, aducând un omagiu evenimentului Marii Uniri prin cântecele patriotice intonate spontan, alături de alți vizitatori ai orașului, în aceste zile speciale.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.