DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Demersuri pentru recunoaşterea lui Iuliu Maniu ca „Drept între popoare”

Duminică, 24 ianuarie 2021, începând cu ora 16.00, la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei, cu ocazia ”Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului”, va fi prezentată tema ”IULIU MANIU – DREPT ÎNTRE POPOARE”.

Programul evenimentului include vizitarea virtuală a noii expoziții a muzeului, o rugăciune pentru cei morți, o prezentare a preotului Cristian Borz privind demersul de recunoaștere a lui Iuliu Maniu ca Drept între Popoare, un omagiu adus victimelor Holocaustului și prezentarea proiectului educațional multicultural Tineri ambasadori 2020-2022.

Tot în cadrul activităţii, Elly Gross, supraviețuitoare a Holocaustului, va avea o intervenție online din New York.

„Drept între popoare” (ebraică : חסיד אומות העולם Hasid Umot HaOlam) este un titlu acordat în viață sau post mortem, de statul israelian prin intermediul institutului Yad Vashem, pe baza unei legi speciale a Knesset-ului (parlamentul israelian), martirilor și eroilor ne-evrei care, în vremea Holocaustului, în condiții vitrege, când purificarea etnică, jaful, crima și oportunismul deveniseră politică de stat, considerate naționalism și răsplătite cu medalii și onoruri – și-au riscat viața, familia și averea pentru a-și păstra omenia și iubirea aproapelui, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți. România figurează cu 54 de „Drepți între popoare”, în realitate, aproape 70, considerând titlurile colective, acordate în câteva cazuri, pe familie, potrivit Wikipedia.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Primăriei orașului Șimleu Silvaniei, va ajunge la publicul larg prin intermediul canalelor media și a transmisiunilor online live.

„Una dintre acuzaţiile de care s-a folosit propaganda comunistă de-a lungul timpului pentru a denigra personalitatea lui Iuliu Maniu a fost cea de naţionalism excesiv şi antisemitism. Datele pe care le deţinem demonstrează contrariul şi anume că atitudinea lui Iuliu Maniu faţă de minorităţile etnice nu a fost niciodată discriminatorie. În acest sens în 24 ianuarie 2021 vă invităm să participați la activitatea „IULIU MANIU – DREPT ÎNTRE POPOARE”, transmisă live din Muzeul Holocaustului din Simleu, începând cu ora 16,00”, explică preotul Cristian Borz, pe pagina sa de Facebook.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.