Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

De Anul Nou în satele din Sălaj se aprind focuri pe dealuri și se strigă

În satele de pe Valea Agrijului, Valea Almașului și Valea Someșului sălăjenii au păstrat obiceiul ca în noaptea de Anul Nou să urce pe cel mai înalt deal din apropierea satului pentru a aprinde focuri mari care se văd până departe și să strige despre făcutele și neștiutele celor din sat, din timpul anului dar și despre defectele lor. Pentru ca focul să ardă cât mai mult pe lângă lemne se aprind și anvelope de mașini, iar când întunericul s-a lăsat bine încep și strigăturile, parte din ele fiind sub formă de întrebări la care se și răspunde spre hazul celor care le aud.  „Vili, vili, măi!“/ „Da’ ce-i baiu’, măi?“/ „Măriuţa Măii/ Din capătul văii“/ Vrea să se mărite!“/ „Da’cu cine, măi?“/ Cu Iuănu Spânzuratului!“/ „Da’ o-a lua dracu“/ „C-amu-i trebe şi ei funie!“ „Vili, Vili, măi! ați auzit că anul nou nu întârzie niciun minut. „Vili, Vili, măi, am auzit că la Fabrică nu se întâmplă mai nimică Vili, Vili, măi!!!“

sorcova_vesela

Tot în seara de Anul Nou dar și în ziua de 1 ianuarie copiii umblă cu Plugușorul și cu Sorcova pentru a ura prosperitate în anul care vine.

Românii, conform traditiei, în noaptea de Anul Nou trebuie să facă cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele.

O altă superstiție de Revelion este aceea ca atât în ultima zi din an, cât și in prima zi a celui nou este bine să nu se facă cheltuieli și să nu se arunce lucruri din casă deoarece se aruncă afară și norocul.

Există și superstiția potrivit căreia nu trebuie să te prindă Anul Nou fără bani în buzunar, altfel vei fi fără bani tot anul care vine.

anul_nou1

De asemenea, o altă superstiție spune că prima persoană care trece pragul casei în prima zi din an trebuie să fie un bărbat ca să fie anul plin de noroc.

Preluat mai nou și de români e obiceiul cu sărutatul sub vâsc, acesta fiind practicat în noaptea dintre ani de către îndrăgostiți. Aceștia cred că astfel vor fi însoțiți de dragoste tot anul.

Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă dar și ceva roșu pentru a atrage energiile pozitive.

Românii obișnuiesc să consume pește în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lină și ușoară în anul ce urmează, carnea de pasare fiind considerată ca aducătoare de ghinion.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*