DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Dacian Cioloș, “pe ospăț” la BădăcinDomnica lu’ Tiber nu a stat nici o clipă pe gânduri când echipa de la Colțul Românesc i-a propus să organizeze un prânz local la Bădăcin, de 1 Mai! Sus în deal, la Prăznicar, a adunat comunitatea de femei active și vorovesc vesel despre un plan/meniu. Îți lasă gura apă numai când le asculți. Domnica lu’ Tiber, Florica Învățătoarea, Viorica Costii, Mie lu’ Cherecheș, Floricuța lu’ Marin, Emica Tițului, Ani Crețî, Nuți Domnichii lu’ Gusti Gheorghipetri, Florița Pițigușului, Mia Nășuchii lu’ Tiber, Domnica lu’ Tiber plănuiesc cu ce să-i primească pe oamenii care or veni miercuri “pe ospăț”, în sat la ele:

– Musai să hie un prânz cu de-ale noastre. Că de pe la alții găsește toată lumea în magazine.

– În primul rând hai să zicem plăcintele! Că îs de-ale noastre și pentru asta suntem renumite peste mări și țări.

– Oho, au apărut lobodele și luțerna. Facem cu scoacă (brânză) și cu mărar, cu colompere (cartofi) și cu curechi (varză). Facem și răchișe. Astea îs plăcinte simple, care se pot mânca cu gem. Avem de caise, de cireșe, de căpșuni, de zmeură, din fructe de pe la noi din grădini și livezi. Brânză și groștior luăm de la Mie Nășuchii lui Tiber.

– Piroște cu păsat, neapărat. Și cu chiciorag. Ăsta-i ciolan. Punem câte unul mare, afumat, în mijlocul fiecărei oale. Să vezi ce bine se mâncă. Varză murată avem toate acasă. Si să facem și câteva sarmale cu orez, morcov, ciuperci… Carnea o luăm de la Cordiș, e foarte bună. Amestec de porc cu vită, tocată o singură dată.

– Mnie când îmi vin musafiri pun pe masă de toate, fac un din ăla, cum îi zice modern… platou. Avem de-ale porcului: cârnați uscați și afumați, avem slăninuță bună, avem pecie, o apărut cașul proaspăt. Să îl întrebăm pe Mariusu Domnichii Bumbacului de ridichi și ceapă verde de la el din solar.

– O, tu fetelor, neapărat să facem pită cu unsoare și ceapă verde tocată deasupra. Ai mei numa din asta ar mânca atunci când vin acasă. Am io o unsaoare tare bună, din aia de știu că le place tare.

– Musai să facem pită de casă.

– Da și colaci. – Păi să facem cu toatele aici, în cuptorul din curte de la Prăznicar. Un cuptor de pită și unul de cozonaci o hi bugăt?

– No, să vedem prin sat cine are nucă. Acum îs Paștile și or mai hi având și gata măcinată. Ungem foaia de cozonac cu silvoiță să stea nuca mai bine. Cine mai are silvoiță, că la mine s-o gătat? Tare le place la copchii.

– Ioi, zacuscă ar hi bună. Că mai sunt și din ăștia care nu mâncă deloc carne. Am de fasole și de vinete. Și cred că mai am un borcan de ghebe.

– Dacă tot îs sfintele Paști avem prescură sfințită în Joia Mare și vin bun, de împărtășanie. Să le facem un blid cu Paști.

– Caș cu ceapă verde tare le-ar plăcea.

– Taci tu, că s-o zîs deja, pe platorile ele cu bunătăți de prin cohe.

– Io zic să facem un foc afară, niște bote de alun în care să își poată frige clisa și să o pticure pe pita proaspătă. Le tăiem ceapă de Pericei și or mânca de nu le-a mai tribui altecele. Că de 1 Mai de obicei lumea merge la iarbă verde și, pe la noi, asta-i primul lucru, nelipsit de la picnicuri sau cum le-o zice acum.

– No taci că acum îi zicem brunci. Bine, brunch, cum ziceți mneavoastră. Dar ce le dăm să be?

– Păi pălincă. Avem și noi tradițională, de prune, dar avem în sat și din aia specială de la Vălcăuan. De gutui și de cireșe. Să-ți bați copchiii, nu alta.

– Noi avem vin bun!

– Și să le facem siropuri. Eu am de zmeură…

– Eu mai am de căpșuni și de caise. Ăsta-i bun cu apă cu gaz. Și cu câteva felii de lămâie.

– Sigur, că la noi cresc lămâii sprijiniți de toate gardurile. Tu, îi prânz local. Îl facem astfel încât nici să nu ne tribuiască nimic de la magazin.

– Să nu cumpărați apă plată, că-i păcat. Punem o găleată nouă, de tablă smălțuită, cu canceu și aducem apă de la izvor de la Ogrăzi, de la pălincie. ÎI analizată de Aurica. Tot mereu duce la laborator.

– Și să aduceți flori din curte, să împodobghim mesele de bucate! Să hie veselie.

Evenimentul a fost gândit ca o pledoarie pentru consumul de produs românesc și susținerea micului producător local, principala preocupare a celor de la Colțul Românesc, proiect al Fundației pentru Educație și Dezvoltare Locală AGAPIS, din Sălaj. Nu a existat taxă de participare, dar s-au încurajat donațiile, pentru a susține femeile să continue cu astfel de evenimente! În plus, echipa Colțul Românesc a pregătit și o expoziție de produse locale din Sălaj! Au fost expuși producători autorizați și branduiți, ca exemplu de bune practici și încurajare ( fructe uscate de la Porolissum Food, miere bună de la Sănătate Dulce, pălincă de la Rotin Bădăcin, cărnuri de la Produse tradiționale Cordiș, vin de la cramele Carastelec sau zestre faină de la Transylvania Handmade, un proiect de recuperare de patrimoniu etnografic local. Dar a existat și o componentă de expoziție cu vânzare a produselor locului ( Domnica cu zacuștile ei renumite, dulcețurile și “vegeta” de casă, Vasile cu vinul lui bun din struguri de pe dealul Silului, gemurile de la Pomărie, sucul de mere de la Ani Văsălichi Crețî sau cămășile cusute de Mie lui Cherecheș. S-a vândut tot și s-au luat și comenzi.

E un semn că începe să existe și în Sălaj o categorie de public care caută, apreciază și cumpără produs local, tradițional, după rețete vechi, din ingrediente sănătoase. Un public dispus să plătească un preț corect, care îl satisface și încurajază pe micul producător să continue. Lângă raftul expoziție, o doamnă însărcinată pune într-un coș împletit la Var, un borcan cu zacuscă: “Mi-am luat din fiecare produs local câte unul. Nu am mai prins zacuscă de ghebe, dar o să revin cu o comandă personalizată! Oamenii aceștia sunt aici, lângă noi. De ce să cumpăr din supermarket un produs a cărui etichetă efectiv arată ca o formulă matematică, pe care sunt incapabilă să o descifrez? De ce să le dau copiilor mei altceva decât produs de acasă de la noi, așa cum am mâncat și eu când eram mică?”

Invitatul special al evenimentului a fost sălăjeanul Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, care și-a petrecut Paștile acasă și care a venit la Bădăcin să povestească, cu cei peste 200 de oameni prezenți, despre micul producător, despre consumul de produs românesc și despre mina de aur pe care va trebui să învățăm să o exploatăm: produsul ecologic, local, tradițional! Alături de Anca Majaru și Camelia Crișan ne-a îndemnat să ne implicăm cu toții în această poveste de succes: fie în calitate de mic producător de produs cu plusvaloare locală adăugată, fie în calitate de consumator de produs românesc, de la noi de acasă!

A plouat în reprize la Bădăcin, dar oamenii s-au strâns ciorchine în jurul fostului premier al României, să îi asculte poveștile. Apoi au cântat împreună cu corul bisericii Hritos a înviat, au mâncat împreună, au prăjit clisă și au tras cu arcul la țintă. Atmosfera a fost de o normalitate zguduitoare. O normalitate după care tânjim, de care avem tot mai mare nevoie! “Patriotism nu înseamnă lozinci și teorii, însemnă, de exemplu, ca atunci când vrei să mănânci un gem bun, să alegi un produs local, de la tine de acasă, conștient că astfel contribui și sprijini un întreg lanț care se află în spatele unui borcan. Patriotismul înseamnă să poți fi judecat după fapte. Și o faptă bună este să te educi pe tine și ai tăi să cumperi local.”

În programul zilei a urmat un tur la Casa Maniu, ghidat de neprețuitul părinte paroh Cristian Borz, cel care a reușit salvarea și restaurarea casei părintești a marelui om politic român, supranumit Sfinxul de la Bădăcin, aproape exclusiv din colectă publică. Apoi s-a poposit pe băncuțele de pe aleea care duce de la casă la mormintele familiei, reabilitate în cadrul unui proiect inițiat de Ro100 Zalău! Și, ca pe vremuri, s-a pus țara la cale! Aici se întâlnea și Maniu cu țăranii loculu sau cu mari personalități ale istoriei nostre. Aici s-a scris cândva istorie. E un loc predestinat, unde se poate pune început bun unui proiect de țară!

După masă, spre seară, la Prăznicar e furnicar! Se pune totul înapoi, în rânduială.

– Tulai, ce de lume o fost. Nu ne-o mai rămas nici măcar o plăcintă să punem de merinde la oamenii care or venit de departe.

– Musai să mai facem. Într-o zi de sărbătoare, în vară. Eu abia aștept. Ai văzut ce le-o plăcut la oameni?

S-au mâncat aproape 1000 de piroște cu păsat și peste 200 de plăcinte, un cuptor de pită și unul de cozonac. S-au băut siropuri, apă de izor, vin din struguri de pe dealul Silului și pălincă din aia bună de la Valentin Vălcăuan. Și oamenii au avut prilejul să vorbească deschis unii cu alții, mai mult decât unii despre alții. Să se îmbrățișeze și să se bucure! Că de n-ar fi, nu s-ar povesti! Bine că a fost și să mai fie.

(Sursă foto: Adina Nedișan)

 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__11_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__2_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__9_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__21_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__24_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__34_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__1_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__3_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__4_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__5_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__6_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__7_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__8_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__10_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__12_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__13_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__14_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__15_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__16_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__17_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__18_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__19_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__20_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__22_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__23_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__25_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__26_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__27_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__28_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__29_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__30_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__31_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__32_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__33_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__35_
 • dacian_ciolos_la_badacin_salaj__36_

...

1 comentariu

 1. ion says:

  Multi bani o dat Ciolos pentru casa Maniu! Noroc cu el!

Lasă un comentariu