DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Dacă e octombrie, e Târgul de la Fechetău

În această săptămână, 7- 14 octombrie 2019, se desfăşoară ediţia de toamnă a Târgului de la Fechetău sau Târgul de la Negreni, judeţul Cluj. Cu o tradiţie de câteva secole, târgul se organizează în două ediții, la începutul verii și al toamnei fiecărui an,  pe malul Crişului Repede, în localitatea Negreni. Satul este aşezat pe drumul european E60, la 10 km de Piatra Craiului, spre Cluj.

targ_negreni_fechetau_2014__15_

Târgul de toamnă  se intinde pe o suprafaţă mult mai mare decât ediția de vară, având şi un sortiment mult mai bogat de obiecte. Acesta are două părţi, una în care se vând obiecte noi de uz general, haine, încălţăminte. O importanţă mai mare are zona, unde se pot găsi diferite vechituri, de exemplu: port popular, cusături, farfurii pictate, cărţi, mobilier, scule, picture și multe altele. Cei interesaţi pot petrece mai multe zile plimbânduse între aceste obiecte. Târgul se bucură de o popularitate foarte mare având oaspeţi din Ungaria, Europa de Vest, chiar şi din America, sălăjenii participă, și ei, an de an, în număr mare, la Târgul de la Fechetău, ce se desfăşoară în luna iunie şi apoi la început de toamnă, în luna octombrie.

negreni5

 “Este cunoscut sub numele de Fechetau, pentru ca în limba maghiara “fekete” înseamnă “negru”. Dar ce limbi nu se vorbesc la Negreni? Români, unguri, țigani gabori, ruși, nemți, italieni, cehi – toți își dau întâlnire toamna la Negreni. Unii caută antichități, tacâmuri de argint, oglinzi venețiene, viori, unelte de tâmplărie, radiouri vechi, pești de sticlă de pus pe televizor, haine.
Târgul de la Negreni este un fenomen. Te rotește ca un ciclon, te amețește, te îmbată și în mod sigur te cheamă și în octombrie anul acesta.”, transmit organizatorii.


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu