DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Cultură’n Șură sau rolul asumat al teatrului în dezvoltarea rurală. Caravana „Cultură’n Șură”, din nou în Sălaj

Se vorbește tot mai mult despre decalajul dintre viața din mediul urban față de cea din mediul rural. Din când în când ni se aduc la cunoștință povești de succes ale unor comune prospere, cu străzi asfaltate, săli de sport moderne, cămine culturale renovate, utilități la poartă. Ceea ce ar trebui să fie firesc este prezentat ca o realizare extraordinară. În acest context, „Cultură’n Șură”, un proiect îndrăzneț și inedit se prezintă ca un act de normalitate în numeroase sate românești. Spectacole de teatru variate sunt transferate din sălile de teatru de la oraș și prezentate în mod gratuit în șurile din curțile sătenilor ce devin, pentru o seară, amfitrioni inediți ai teatrului și totodată spectatori pentru prima dată.

Anul acesta caravana „Cultură’n Șură” își propune să traverseze țara de la sud la nord, ducând teatrul atât în satele care au devenit gazde constante ale proiectului, cât și în locuri necălcate până acum de trupe de teatru profesioniste. Inițiat în urmă cu 6 ani de regizorul Victor Olăhuț, proiectul „Cultură’n Șură” a pornit în anul 2013 din șura badei Florea din Hida și a ajuns cu pași repezi să fie prezent în 24 de sate românești, cu 40 de reprezentații susținute.

Proiectul redefinește spațiul teatral și lărgește segmentul de public căruia teatrul din România i se adresează preponderent. Săteni din localități izolate, aflate departe de scenele din marile orașe au văzut pentru prima dată în viața lor spectacole de teatru pe texte clasice de Molière sau Cehov, sau contemporane, scrise de Ion Băieșu sau Flavius Lucăcel. Regizorul Victor Olăhuț concepe comedii alerte, cu subiecte actuale ce au un impact imediat asupra celor mici și rămân totodată în conștiința spectatorilor adulți.

Startul acestei ediții va fi dat cu o reprezentație la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Mai exact, spectacolul „Doctor fără voie” de Molière în regia lui Victor Olăhuț va parcurge următorul traseu:

29 mai – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București, șura Bancu
31 mai – Ortelec, județul Sălaj, la Ionu’ din pârău
1 iunie – Hida, județul Sălaj, la badea Florea a lu’ Juvri
2 iunie – Cristolț, județul Sălaj, la Victoru’ lu’ Țâlia, la Nucu Popii
3 iunie – Muzeul Satului, Baia Mare, șura Valea Vinului, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier”

Reprezentațiile din Sălaj sunt susținute de Centrul de Cultură și Artă al județului, partenerul principal al proiectului.

Anul acesta echipa „Cultură’n Șură” și-a luat angajamentul de a sprijini două cauze umanitare, prin susținerea de reprezentații cu scop caritabil în cadrul Festivalului Dinozaurilor din Geoparcul Țara Hațegului, cu scopul strângerii de fonduri pentru dotarea cu aparatură a secției nou-născuți a spitalului din Hațeg, și în tabăra MagiCamp, pentru copiii bolnavi de cancer aflați acolo.

Mulțumim partenerilor și sponsorilor fără de care acest proiect ar fi imposibil de realizat: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Tenaris Silcotub, Viorica Samson-Manea, Tur Cento Trans, Teatrul Studentesc PODUL, Teatrul Municipal Baia Mare, Ark Media Advertising, Romania Educab, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Asociația de Dezvoltare Comunitară Ortelec-Zalău, Primăriile Comunelor Hida și Cristolț.

Traseul caravanei va fi actualizat pe pagina web a proiectului www.culturansura.ro, precum și pe pagina dedicată facebook.com/culturansura
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.