R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Creștinii au intrat în Postul Crăciunului

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului este ţinut cu stricteţe de credincioşi în întreaga lume, astfel că, începând cu data de 15 noiembrie, timp de 40 de zile, urmează o perioadă de curățare trupească și sufletească. În acest post, credincioşii obișnuiesc să nu mănânce carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea, miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Dacă în zilele de sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, totuși, în perioada 20 – 24 decembrie postirea are un caracter mai aspru, zilele de sâmbătă și duminică a acestei perioade a Postului neavând dezlegare la pește, ci doar la untdelemn și vin.

Acest post, care se încheie pe 24 decembrie, le amintește creștinilor de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.

Primele mențiuni despre ținerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei.

Hotărârea ca toți credincioșii să postească în această perioadă s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, ținut în anul 1166, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.