DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Credincioșii sunt așteptați la Hramul Mănăstirii Strâmba “Adormirea Maicii Domnului”

Mănăstirea Strâmba din localitatea Hida îi așteaptă pe credincioși, cu ocazia sărbătorii hramului Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului”, miercuri, 14 august, de la ora 18:00, când va avea loc slujba de Priveghere, care va cuprinde: Vecernia, Taina Sfântului Maslu, Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul și Prohodul Adormirii Maicii Domnului, Slujbele de dezlegări, Molitfele Sfântului Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur și rugăciuni de binecuvântare.

Joi, 15 august, de la ora 08:00 va avea loc oficierea slujbei de sfințire a Apei, Utrenia, iar de la ora 9:30 întâmpinarea Ierarhului, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească de la ora 9:45 oficiată de către PS Petroniu Florea, episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Astfel, credincioșii sunt așteptați la mănăstirea a cărei istorie zbuciumată s-a împletit cu cea a locului în care se află sfântul locaș, ce a fost prădat, de-a lungul timpului, în repetate rânduri de turci și tătari sau de incendii.

În tradiția locurilor se povestește că în timpul unei năvăliri, turcii au profanat sfântul locaș și au alungat călugării. Părintelui stareț Onisim i-au tăiat capul pe pragul bisericii. Mormântul său a fost săpat în dreptul altarului, pe prispa bisericii, iar vechea cruce de lemn de la căpătâi amintește și astăzi de sacrificiul suprem al monahului, pentru dreapta credință.

Biserica de lemn – monument istoric, cu hramul „Sfântul Gheorghe”, a fost restaurată ultima dată în anul 2005.


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu