DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Construim poduri, nu ziduri!

În perioada 30 noiembrie – 7 decembrie, 8 elevi  de la secția germană și 3 profesori ai Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu’’ din Zalău au profitat de oportunitatea de a trăi experiențe noi în cadrul  unui proiect european  ERASMUS, proiect în care școala noastră este parteneră.

Scopul acestui proiect este de a crea legături strânse între mai multe nații, motto-urile acestuia fiind ,,Call for tolerance!’’ și ,,Build bridges, not walls!’’. Din perspectiva organizatorilor, zidurile, metaforic, dar și practic vorbind, împiedică conviețuirea și acceptarea reciprocă dintre două sau chiar mai multe grupuri etnice. Totuși, podurile sunt construite pentru a realiza conexiuni între aceste grupuri  , depășind zidurile și anulându-le ”obiectivul” de a ne ține despărțiți. De exemplu, un ,,pod’’ renumit în istorie, un pod aerian ,  este reprezentat de decizia altor popoare de a le transporta locuitorilor Berlinului de Vest , alimente prin intermediul elicopterelor și a avioanelor  în timpul Războiului Rece, când resursele germanilor deveneau din ce în ce mai puține, din cauza blocadei sovietice.    

Proiectul ERASMUS încurajează tineri cu vârstele cuprinse între 11 și 15 ani din 5 țări diferite (Olanda, Germania, Spania, Portugalia și România), să-și lărgească orizonturile și să călătorească.  Prima mobilitate a avut loc  în Germania, unde am locuit pentru o săptămână la familii ai căror copii studiază la școala în care s-au desfășurat activitățile proiectului-IGS (Integrierte Gesamtschule). Orașul gazdă se numește Osnabruck, un oraș cu o istorie și arhitectură bogată, cu oameni civilizați, calzi, politicoși. Pe parcursul șederii noastre, am vizitat târgurile locale de Crăciun, orașul Bremen, iar în prima zi am fost întâminați la primăria din Osnabruck și lăsați să semnăm în cartea de oaspeți a orașului! De asemenea, am asistat la ore de matematică, engleză, germană sau științe ale naturii, astfel  putând observa diferența dintre sistemul școlar german și cel românesc. Nu este lipsit de importanță faptul că am putut exersa limba germană cu vorbitori nativi, acest fapt fiind un mare beneficiu al mobilității.

Chiar dacă am pornit copleșiți de un amalgam de gânduri, de emoții, ne-am întors acasă  cu sufletele încărcate cu amintiri și experiențe pe care nu le vom uita niciodată. Am învățat pe parcursul acelor 7 zile cât de important este să ne depășim zona de confort și să ne acceptăm unii pe alții! Să construim poduri între noi și nu ziduri care să ne despartă!


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu