DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Comorile de aur din Hida

Când auzim despre comori de aur, mai mult ca sigur că toți ne gândim la pirați, la bandiți sau la diverse legende vechi și foarte vechi cu regi și ascunzătorile lor. Niciodată nu mi-a trecut prin cap că aceste comori de aur pot să fie la doi pași, chiar lângă noi. Am fost foarte surprins să aflu mai multe cazuri de comori de aur ascunse chiar la mine în sat, în Hida (județul Sălaj). Comori de aur găsite și cu dovezi, nu doar povestite de bătrâni. Trebuie să subliniez faptul că Hida a fost sat de evrei, care, spun poveștile, au fost luați prin surprindere și în încercările de a scăpa de acele dezastre despre care, ca om, îmi e rușine să pomenesc, au ascuns pe unde au putut ce averi aveau. Așa a fost ca în Hida să se găsească de-a lungul anilor comori de aur rămase de la ei.

Ceasul de aur ascuns într-o budă. Prima dovadă

În Hida există o femeie ce-mi aduce aminte mereu de bunica mea. Poate din cauză că e cam singura contemporană cu bunica, poate și din cauză că ambele aveau părul alb-cărunt și lung împletit în coc, dar poate cel mai mult pentru că ea e cea care lucra la cofetăria din sat. Adică acolo unde se serveau sucuri, dulciuri și prăjituri. Pentru un copil așa detalii rămân foarte repede întipărite în memorie. Dar despre acest personaj există zvonuri care spun că, la un moment dat, a găsit cumva ascuns în wc-ul tradițional din curte, un ceas de aur.

Brâul din aur din fundația săpată pentru primul bloc din Hida. A doua dovadă

Hida a fost inițial un sat simplu cu case. La un moment dat s-a umplut de palate ungurești și de case mari evreiești. Au trecut și astea și apoi a venit minunata perioadă în care se construiau blocurile comunismului. Atunci când au construit primul bloc din Hida, sătenii povestesc o întâmplare care nu știu încă dacă mă bucură sau mă întristează. Povestea zice că muncitorii care săpau fundația blocului au găsit un obiect din aur. Ei ziceau că e un fel de curea cumva din zale de aur pe care o purtau liderii lor. Cel ce a găsit-o a predat-o poliției. De atunci, nu se mai știe nimic despre acea descoperire. Mai mult ca sigur poliția a dus-o la specialiști și specialiștii s-au ocupat de acel obiect. Abia aștept să fie expusă într-o bună zi.

Punga cu aur din podul bunicului lui PO

PO. e unul dintre personajele mele favorite din Hida. E un almanah de istorie ambulantă al satului. De la el știu o altă poveste despre comorile de aur din Hida. Bunicul lui a cumpărat o casă de la evrei, fix în centrul satului. La un moment dat, a apărut în sat un evreu care l-a căutat direct pe bunicul lui PO. L-a găsit și au mers amândoi la birtul din sat, unde au depănat amintiri și probabil și-au povestit fel și fel de experiențe. La finalul întâlnirii, evreul a avut rugămintea de a trece prin casa natală, cea pe care o cumpărase bunicul lui PO cu ceva ani în urmă, cât să-și astâmpere dorul și melancolia. Evreul a făcut o vizită în casă, apoi s-a dus direct în pod, direct în colțul unde știa el că e ascunzătoarea, de unde a scos o pungă cu aur, după care, dus a fost. Nici despre descoperirea asta nu se mai știe nimic.

Acum, stând și vizualizând aceste întâmplări, cunoscându-i în mod direct pe toți cei care au povestit aceste povești, stau și mă întreb oare câte comori de aur au mai fost descoperite în Hida despre care nu știm, și, mai ales, câte comori de aur mai există și așteaptă să fie descoperite? Rămân în mintea mea aceste curiozități și sper ca cineva să mai găsească ceva ascunzători și să-mi dea subiect de poveste.


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu