DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Colompire cu sfeclă

” – Pui la hiert tri-patru uoauă și, tăt așe, tri-patru colompire. Corățăști uoauăle și le răzălești pă răzălău mare, tri din iele. Pă unu îl lași diopartie, camdiodată. Tăt așe faci și cu colompirele, le corățăști după ce o hiert și le răzălești. Speli și tai mânânțăl patru hire die ciapă verdie. Die nu ai verdie poț tăie o ciapă uscată. Mai răzălești tri ogârcăi moraț cum ț-ai pus pă iarnă. Amesteci colompirele răzălitie cu sare, thiperi și ciapa tăietă. Tăt așe amesteci cu sare și thiperi și răzătura die uoauă.

Sfecla o-ai făcut naintie, cum o faci tătdiauna: o hierz în coaje, o corățăști și o tai uări scrijele uări o dai pă răzălău. O pui cu apă, uățăt, sare, chimimoc și-o țârucă die mniere criștai. Io pui la sfeclă și hirian răzălit. Amu, că le ai pă tăitie, așe cum ț-am spus, la îndămână, tie pui și faci o maioneză dint-on gălbânuș die uou crud și unu hiert luat di la alea tri uoauă pă care le-ai răzălit. Gălbânușu hiert îl răzălești pă răzălău ala mnic, pui gălbânușu crud păstă iel și faci maioneza. Când o-ai gătat pui cătă maioneză o lingură-duoauă die groștior gros și le amesteci binie laolaltă.

Noa, amu tie pui și le așez pă tăitie aieste înt-on castron, le pui în straturi di-a rându, colompire, maioneză, ogârcăi, maioneză, sfeclă, maioneză, uoauă, maioneză, iară colompire, pui păstă iele iară maioneză și amu răzălești cu grije pă răzălău mânânțăl uou pă care l-ai lăsat dietilindi. Poț punie, așe, die țifrușag, poț punie petrinjel verdie.

Mânci așe cum-îi uări pui mâncarea asta lîngă carnie friptă-n prezli, poț frije on cărnaț uări tai o scrije die pecie uări die șoancă afumată, hiartă. Da îț poț face și oareșcâtie scrijele die ptită friptă-n uou.

Să vă Deie Dumniezo binie și sânătatie!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*