Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău
Directioneaza 2% pentru un altfel de jurnalism. Formularul poate fi descarcat AICI

Clawudiu și (tran)scrierea fonetică. Sau despre cum se plombează limba română

De dragul foneticii, un Claudiu, autointitulat Clawudiu (c-așa-i pe facebook), driblează cu limba română, o obosește, și, când se-așteaptă mai puțin, îi trage lovitura de grație, un reflex necondiționat de regulile limbii, așa, su’ centură. Putem admite că DOOMnu’ s-ar simți satisfăcut să ne spună că se-acceptă și varianta de „i-o trage” limbii române. Și pentru că nu e un caz singular (c-așa-i pe facebook), ne oprim și plecăm cuvios capul, cât mai departe.

Shi k să întzeleagă orice Clawudiu, abuzăm de tastatură șhi mărim bit-ul păr minăt, ca să sune a influentze mioritice și, în final, a tecst lizibil. Uel, nush cum draq reushesc ăshtya’ să scrie asha, ie o adevărathă arthă (care implică și o ureche dezacordată), da’ yo înO (a se citi în cerc, adică încerc, în limba facebookistă), timid, să imit sistemul complex al scrierii figurative, simbolice și fonetice, ca să întzelegetzi la ce mă refer.

Ca noi să avem un punct zero, o referință la care să raportăm evoluția, din cauza unui retard mental și mintal al semianalfabeților, va trebui să așteptăm învierea ca ultimă speranță, ori să încercăm să resuscităm limba română atâta timp cât încă mai e posibil.

Ne întoarcem la Clawudiu, și, deci, înainte de punctul zero, deși ne doare tastatura, dar face! Clawudiu este un vorbitor al limbii sumeriene, o română stâlcită, cum ar veni, și are probleme la dictare, că, ce să vezi, e o diferență între ce vorbești și ce scrii (c-așa-i pe facebook). Și pentru că tot vorbeam de anul 0, mi-am amintit de omul care a introdus noțiunea de „zero absolut” (sau fără număr, dacă ți-e mai cunoscută expresia), Dalton îl cheamă, și n-are treabă cu vreo daltă și nici cu scrierea cuneiformă. În contextul de față, noțiunea capătă valențe de „tabula rasa” (c-așa-i pe facebook). Și ca să mai dăm și câte-un gol în limba română, că la fotbal se pricepe toți românii, pe lângă lovitura de pedeapsă e imperativ să-i mai dăm câte-un cartonaș roșu singurei cărți pe care o citim, iar aia se numește Facebook.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*