R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

„Cicatrice”- fotografii mărturii ale violenței în România

Vernisajul expoziției, care cuprinde fotografiile realizate de Cosmin Bumbuț și texte scrise de Elena Stancu, a avut loc joi, 19 septembrie, de la ora 18, în sala de expoziții a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și a oferit vizitatorilor șansa de a dialoga cu autorii online, în sistem videoconferință.

Expoziția a atras prin dramatismul imaginilor un public destul de numeros, iar cei prezenți s-au oprit rând pe rând în fața fotografiilor și apoi a poveștii acestora, expuse în câteva rânduri.

„David vine în fiecare zi la cimitir să vorbească cu mama lui. „Mami e moartă și tata e criminal”, i-a spus David unui om din sat când l-a întrebat al cui e.” Cam acesta e registrul teribil de dramatic care patronează viețile protagoniștilor acestor fotografii, în spatele cărora se ascunde atât de multă violență și durere sufocată încât și simpla empatie devine greu de suportat.

„Cicatrice” face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Elenei Stancu și a lui Cosmin Bumbuț de a expune mărturii despre cultura violenței în România și, mai ales, asupra femeilor și copiilor, insuficient protejați de legislație și de o societate ce de prea multe ori alege să privească în altă parte.

Fotograful Cosmin Bumbuț descrie astfel proiectul Teleleu prin intermediul căruia împărtășesc celorlalți cazuri cu un puternic impact social:

„Am filmat o femeie care era închisă pentru că, după ani de chinuri, l-a ucis pe cel care o bătea. Am cunoscut o adolescentă care a fost lovită de tatăl ei cu biciul, cu lanțul și cu parii din vie. Am fotografiat o mamă cu nouă copii care era torturată de soțul ei și care a fost ucisă în bătaie doi ani mai târziu. Am cunoscut o femeie într-un adăpost, soția unui polițist, pe care n-am fotografiat-o, pentru că mi-a fost teamă că bărbatul ei o s-o caute și o s-o ucidă. Am fotografiat preoți care le spuneau femeilor să rămână lângă bărbații lor și să rabde, am fotografiat părinți care mi-au spus că așa se face educația copiilor, cu bătaia, am fotografiat bărbați care și-au ucis iubitele.”

Între 19 și 22 septembrie, publicul din Zalău poate vizita expoziția „Cicatrice”, în sala de expoziții a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, din Piața 1 Decembrie 1918.

Orarul de vizitare al expoziției: de vineri, 20 septembrie, până duminică, 22 septembrie, între orele 11 și 18. Prețul de intrare: 1 RON

Evenimentul face parte din programul One World Romania la Zalău: 30 de ani – ediția locală a unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din țară, finanțatorul principal al acestuia fiind Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Sponsori: Kaufland România, Centrul Rațiu pentru Democrație, Pensiunea Zagor din Zalău

Parteneri: Goethe-Institut București, UNHCR- Agenția ONU pentru Refugiați, ICON Production, Reka Kincses, Laurențiu Calciu, FILMEX România, Creative Minds Hubniciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.