Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău
Directioneaza 2% pentru un altfel de jurnalism. Formularul poate fi descarcat AICI

Cetate preistorică din lemn și pământ, descoperită în localitatea sălăjeană Coșeiu

Doi arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Dan Culic și Horea Pop, au descoperit recent o cetate preistorică pe un deal din localitatea sălăjeană Coșeiu. Până la momentul descoperirii nu au existat  date concrete a existenței vreunei cetăți în zona respectivă decât un toponim -Vár Hegy sau Dealul Cetății – care apărea pe trei hărți distincte. Spre surprinderea celor doi arheologi, cetatea nu a fost găsită pe dealul indicat de hartă, ci pe un deal mai înalt, aflat în apropierea Dealului Cetății.

Conform spuselor arheologului Dan Culic, cei doi și-au propus să caute acel sit nereperat până azi, iar pentru datarea lui au pornit de la două supoziții: „Ori este un sit de Epocă Romană, ori este un turn medieval. Noi asta facem. Mergem să datăm situl, să-l reperăm, să-l fotografiem, să-l măsurăm, pentru că el nu a fost până acum «procesat». E ceva inedit”.

Mânați de dorința de a găsi un răspuns, cercetătorii au pornit pe traseul care ducea spre Dealul Cetății. Ajunși la locul indicat de hartă, au găsit un deal, dar nici urmă de cetate, așa că au explorat zona și pe vârful unui alt deal, mai înalt decât Dealul Cetății, au găsit urme ale unei fortificații de formă ovală. În prezent nu se văd urme de ziduri pentru că, fiind din lemn, au putrezit de multă vreme. Ceea ce se vede este doar valul de pământ pe culmea căruia era împlântată palisada din lemn, iar șanțul cetății este acum colmatat.

Cum se alegea locul de amplasament a cetății

„Are o amplasare bună, de aceea au ales acest deal. Este un punct strategic incredibil cu vedere spre Valea Sălajului.  Nu întâmplător au construit cetatea pe acest deal, nu pe cel indicat de hărți”, spune arheologul Horea Pop.

„Chiar dacă presupuneam că cetatea este de Epocă Romană sau de Ev Mediu, această fortificație, această cetate s-a dovedit a fi preistorică, după ceramica găsită la suprafață. Este foarte bine păstrată, are un șanț și un val pe vârful unui deal, nu pe Dealul Cetății cum indicau hărțile. E clar că cetatea a fost incendiată, după urmele de pământ și roci arse de pe val”, conchide arheologul Dan Culic.

Din preistorie și până prin secolul XV, pentru alegerea locului de amplasament a cetății se mergea pe principiul unui loc dominant, un deal. În Evul Mediu, de pildă, era ales un deal, dar nu întotdeauna cel mai înalt, pentru că trebuiau să aibă accesibilitate pentru cei care urcau să apere cetatea, și exista, de asemenea, și problema apei. De obicei nu se alegeau dealuri foarte înalte și întinse, pentru că acestea erau greu de apărat și fortificat. Erau cetăți mici cu garnizoane pe măsură, iar asta fiindcă  nici potențialul demografic nu era prea mare. Practic, era o curte nobiliară și anturajul său (veri, nepoți și rude prin alianță, vasali) care alcătuiau garnizoana acestor cetăți.

Familia Jacks era pentru Coșeiu, așa cum era familia Bathory pentru Șimleu Silvaniei

Localitatea Coșeiu este strâns legată de numele familiei Jacks care, în Evul Mediu, a fost o familie importantă ce locuia în această zonă, un reper pentru Coșeiu, la fel cum era familia Bathory pentru Șimleu Silvaniei. A fost o familie care s-a afirmat pe plan politic în Ungaria medievală și care deținea domenii întinse. Familia Jacks, în secolul XV, a fondat o mănăstire a cărei biserică există și azi în sat, o biserică reformată construită în stil gotic.

Concluzia cercetării de teren a fost că cele două ipoteze legate de datarea sitului s-au infirmat, cetatea descoperită fiind mult mai veche decât se așteptau arheologii. Vorbim, așadar, de o cetate preistorică, la vremea respectivă, contruită din lemn și pământ, din care azi se mai păstrează doar conturul oval de 45×55 metri al incintei fortificate, contur ce poate fi recunoscut dintr-o perspectivă aeriană. La fața locului s-au găsit câteva fragmente ceramice care au ajutat la așezarea cetății pe axa timpului, undeva în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. De asemenea, s-au găsit pietre arse, un indiciu că cetatea a fost incendiată într-o împrejurare necunoscută.

2 comentarii

  1. HIDAN V. says:

    Acum 45-50 ani pe dealul Vf. Ascutit ( la Cetate ) mai dainuia un observator , constructie de lemn de aprox. 20 m. , o borna geodezica si in centrul obseratorului o adincitura – groapa in care am sapat cam 2 m. si am gasit o galeata metalica ruginita. Am fost entuziasmati de gasirea acestui obiect care era cu fundul in sus , pt. ca noi cautam ” o poarta ce se deschidea la citiva ani ” dupa povestile batranilor . Concentric cu observatorul se putea recunoaste un teren modelat in zone concentrice ( terase 2-3 ) la distante ce dadeau un contur intre rotund si patrat pana in 50 m. ( ca raza )

  2. Andrei says:

    Pietre arse de la graterele facute de noi cand mergeam dupa chip ei :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*