Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Cei ce vor să deprindă arta cusăturilor tradiționale românești sunt aşteptaţi la Marin

Seria de evenimente sub numele “Zile cu Gust de Marin” din 2019 debutează sâmbătă, 26 ianuarie, de  la ora 12:00, în satul Marin, jud Sălaj, nr 174 (casa tradițională) printr-un atelier de cusături tradiționale românești pentru începători, în organizarea celor de la Fiii Marinului / Marin, Sălaj şi Casa Marinei – Marin, Sălaj.

„Dacă printre planurile pentru anul acesta se numără și faptul că vrei să înveți ceva nou, să descoperi o comunitate de țărani care își doresc să își împărtășească experiențele și cunoștințele acumulate de-a lungul vieții, te invităm să te alături activităților noastre!“, transmit organizatorii.

 Gazdele atelierului de luna aceasta vor fi Sandor Ana și fiica sa, Peștean Luci. Doamna Ana coase de la vârsta de 12 ani. Fiind fiică de tâmplar, de mică și-a petrecut timpul în compania tatălui, ajutându-l în decorarea “lădoaielor” (lăzilor de zestre) pictate cu vopsea în ulei. De-a lungul timpului a învățat prelucrarea cânepii, tainele cusutului și a țesutului în război. 

  “La lampă coseam și făceam cipcă… Mă mir cum am văzut! Da’ am văzut! Am fost tânără și am văzut! Aș învăța pă alții dac-ar vrea și coasă.. Io aș vrea și le învăț pe cele tinere… pă nepoatele mele ori pă altele care ar veni și ar ave’ placere’, io le-aș învăța! Nici noi n-am crescut învățaț’, și noi am învățat di la alțî, ele și învețe di la noi și așe mai departe și margă tradiție’. Io asta mni-aș dori. Acuma… plăcere’ lor..”, spune Ana.

 Le-a învățat pe fiica sa (Luci), alături de care va susține atelierul, și pe nepoatele sale, Ana și Mara.

  „Vino la atelier să le cunoști, dar nu uita să completezi formularul de înscriere de mai jos (sau să suni la nr de telefon 0743534050 – Patricia Tomas), deoarece este nevoie de un număr de minim 10 participanți și de maxim 20 pentru a susține atelierul.  Fără limite de vârstă!   Tehnica de cusut: “cruceste” (în cruci)  Suport: 30 lei/persoană (se achită la locație pe baza rezervării), durată: 3h“, mai spun organizatorii.

  Formular de înscriere: https://goo.gl/forms/BxF3N8SmRbcnCENB3

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*