DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Cealaltă lume, în vremea pandemiei…

În plină pandemie am bântuit o jumătate de zi prin cealaltă lume… lumea celor care trăiesc la limita subzistenței! Am luat cu noi pachete cu alimente de bază și ne-am pornit de la un capăt la altul al Zalăului, la peste 100 de suflete care trăiesc de pe azi pe mâine, uneori doar cu pâine și apă. Oameni care lucrau cu ziua, sau prin păduri la cules de diverse, au rămas blocați în case în perioada Stării de Urgență! În cutii de chibrituri, înghesuiți, la limita sălbăticiei, a violenței domestice și uneori în sărăcie cumplită! Vreți să știți ce e “dincolo”? Am scris pentru voi câteva frânturi din poveștile zilei și vă îndemn să vă alăturați nouă în proiectele sociale pe care le derulăm în cadrul Ro 100 Zalău, asociația implicată în viața comunității de mai bine de 2 ani! Și vă mai îndemn să nu judecăm și să mulțumim pentru șansa de a ne naște în lumea asta, nu în cea de “dincolo”, care pentru mulți e o condamnare definitivă. Și spun asta eu, omul revoltat pe cei care nu muncesc, pe sistemul de ajutoare sociale și pe politicienii care îi transformă pe oamenii aceștia în masă de manevră pentru voturi și îi amăgesc cu câte o coajă de pâine când și când, iar în rest îi lasă în sărăcie și fără educație, punându-ne pe toți în pericol…

Pe strada Morii ne-am oprit la Emese. Are 3 copii: Marius, Maria și Marc. Își face bagajele, să se mute! Zilele trecute Alin cu Vlad și cu Dan i-au dus o molbilă de sufragerie și o canapea. E tare bucuroasă că în casa cea nouă, dar foarte veche, există totuși o baie. Nefuncțională, e drept, dar are o cadă bătrână în care, chiar dacă nu va fi apă caldă la robinet, le va încălzi ea mai multe oale și îi va putea lăsa pe prunci să se bălăcească în voie, că în lighean e greu. Femeia ar vrea să lucreze. Măcar 3 scări de bloc dacă ar găsi, în care să facă curățenie… ar înseamn 3oo de lei și ar putea cumpăra mai mult lapte la copii! Le place tare mult laptele. Dacă ar avea și cereale ar fi cei mai fericiți, dar nu își permit…

În Aghireș ne-am oprit la Rodica. Are 4 băieți și e însărcinată cu al cincilea copil. Tatăl lucrează “la negru”, pe unde apucă, în construcții. Și-au construit ei, de la zero, o căsuță a lor, cu două camere, o bucătărioară și acum bărbatul se chinuie să facă o baie, cu gresie căpătată de pe ici colo. Casa e curată. Copiii au camera lor, în care sunt aranjate frumos cărți și caiete. Nu fac ore în perioada asta, deși mama a întrebat la școală dacă nu le dă și lor lecții pe telefon, ca la alți copii, că au un telefon bunicel în casă…

Livia locuiește în Valea Miții, într-o cocioabă mică: “e cumpărată cu contract de vânzare- cumpărare scris de mână, tot de la un țigan…” Toată mobila e în curte. S-au apucat de zugrăvit! Au primit un dulap nou și pe cel vechi îl taie să îl facă lemne de foc. Livia are 6 copii. Nu au curent, iar seara folosesc un bec solar, sau unul cu baterii. Au și un generator mic, dar “mă costă 15 lei benzina ca să am lumină o sară întreagă. Numa’ de sărbători îl folosim.” Livia și copiii mai mărișori mai ieșeau la cerșit, dar “m-o amenințat protecția copilului și comunitarii că-mi iau pruncii și nu ne mai ducem numa’ când chiar îi bai să murim de foame”.

În Dumbrava Nord am ajuns la Victoria, o femeie strașnică, al cărui soț a făcut în urmă cu câțiva ani un AVC și toată viața familiei s-a dat peste cap. Bărbatul a ajuns o “legumă care face-n pamperși”. Cei doi au 5 copii și doi nepoți, alături de care trăiesc într-o locuință socială. Fata cea mare a intrat la facultate, la Cluj. Trebuie întreținută cu casă, masă, haine și toate cele. Următoarea vrea să dea la Academia de Poliție și se zdrobește cu școala. Mai au o fată pe clasa a 10-a ( un copil care are, la rândul ei, un copil de 1 an și jumătate, de care tot Vichi are grijă) Mai este David, băiatul din clasa a 8-a, care vrea să dea la liceu și încă un fiu mai mare, care are și el un copil, lăsat tot în grija femeii. Vichi zâmbește și își poartă crucea cu demnitate! Știe că trebuie să fie tare ca să o scoată la capăt cu toți copiii, apoi cu nepoții și să aibă și grija soțului.

Am ajuns apoi la locuințele sociale “de la Ciobanca”. Aici avem pe listă vreo opt familii. Un domn ne roagă să îi dăm lui plasele primul deoarece se grăbește că a prins ceva de lucru la descărcat marfă, la magazinul din cartier și să fie serios, să se țină de cuvânt! Au venit pe rând, păstrând o oarecare distanță socială despre care au auzit la televizor. Vorbim mult despre școală. David ne povestește că merge “la un coleg român”, cu care e prieten bun și intră cu el pe Whatsapp. Pe telefonul pe care îl are el nu poate să acceseze mai nimic. Toți părinții povestesc despre școală. Au ajuns să înțeleagă că a fost greșit să nu o ia în serios și își doresc mai mult pentru copiii lor: “să facă școală, să le fie mai bine”. Dorina e o femeie frumoasă. Are 4 copii, locuiește în chirie la primărie și e bucuroasă că s-a putut muta într-o locuință mică în care au baie proprie. Au trăit mult la comun, împărțind bucătăria și baia cu zeci de alți oameni de pe un palier! Are două fete mari, care au nevoie de multe ca să fie în rând cu ceilalți. Mâine se duce la cules de hiribe în pădure. Apoi speră că se va angaja. Nu contează unde, la veceuri, pe stradă la măturat, oriunde, numai să aibă serviciu! În timpul liber va continua să meargă la pădure să adune dintre cele de sezon, iar fetele vor vinde pe stradă și în piață și vor trece cu bine peste toate. În perioada asta a fost tare greu, că nu s-au putut mișca din casă…

Pe Aleea Astrei avem iar mai multe familii, apoi pe Sfânta Vineri și într-un final la locuințele sociale de la Astralis. Doamna Rodica are 3 copii. O fetiță i-a murit anul trecut. Încă mai poartă doliu… “ Mă descurc greu cu toate, singură. Copiii sunt năzdrăvani. Trebuie să stau după ei cu lecțiile. Merge greu, că eu am un telefon vechi și primesc temele pe SMS. Avem o vecină care are 5 copii și mi-a spus că mă pot duce cu ai mei la ea, că are un telefon mai bun, să îi mai vadă doamnele și pe ai mei și ai mei să mai vadă copiii din clasă de la ei, acolo, pe telefon. Mă duc din când în când, dar nu pot sta mereu pe capul ei… Și mai am un vecin care mă mai ajută cu fișele de la școală, mi le face dânsul la xerox și le mai dau de lucru. Îi tare greu. Dimineața îmi vine câteodată să mă duc spre Meseș și să nu mă mai întorc… Dar mă gândesc la amărâții ăștia mici, că-s nevinovați, săracii”

Un domn, pasionat de tâmplărie, care din rebuturi de lemn face tot felul de mobilier prin cartier, ne roagă să-I explicăm de ce nimeni nu vrea să angajeze un om cu cazier. “Cum rămâne cu noi, ăștia cu cazier. Cum ne integrăm înapoi? Am greși o dată, vrem să ne integrăm ca să nu mai fim nevoiți să facem iar nefăcute și să o luăm de la capăt cu pușcăria. Am fost peste tot să-mi caut servici. Nu mă las. Într-o zi tot o să mă angajeze cineva. Sunt băiat harnic și serios, să știți. Dacă aflați ceva, aici mă găsiți…”
Andreea ne roagă să nu ne supărăm, dar nu vrea să apară în poze. “O cerut săptămâna trecută o fată niște alimente pe Facebook, că murea de foame la ea în sat și Doamne ferește ce comentarii or fost acolo. Am plâns. Noi ne gândeam aici cum să o ajutăm din ce nu aveam nici noi și ăia care aveau bani ne făceau pe toți ca pe troaca porcilor. Credeți că nu vrem să muncim, că numa’ stăm să așteptăm pomană? O primim și o așteptăm că nu avem altă cale să răzbatem de aici… Da’ poate n-ai cum înțelege când ești cu burta plină și ți-i cald! ”

I-am spus Andreei că mai sunt și oameni buni, care nu judecă nicicum și sunt dispuși să dea o mână de ajutor celor care au nevoie! Unii dintre ei sunt prietenii noștri care au donat pentru acest exercițiu de solidaritate și pentru multe altele pe care le facem de mai bine de doi ani.

Știți ce mare bucurie le-am face copiilor din aceste familii dacă, de 1 iunie, de exemplu, și nu numai, le-am duce lapte și cereale “din alea de domni?” Dacă vreți să vă implicați, în continuare, alături de noi, iată contul în care puteți dona: RO45BTRLRONCRT038695000C, titular: Platforma România 100. Detalii plată: alimentecopiinevoiasi . Mulțumim Ibi și Asociația alături de copii, rămânem împreună în această poveste.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.