DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Casa Maniu din Bădăcin are poartă cu laviță, gard, vrajniță și drum ca odinioară

Casa memorială Iuliu Maniu își întâmpină acum vizitatorii cu o poartă de lemn sălăjeană sculptată de un meșter din Fildu de Jos. Poarta are laviță ca odinioară, pentru ca cei osteniți să se poată așeza să-și tragă sufletul și să socializeze cu cine se nimerește să-i treacă pragul.

„Casa Maniu din Bădăcin are poartă cu laviță, gard, vrajniță și drum ca odinioară, simbolurile crestate în lemn precum vița de vie fiind specifice Sălajului. Motivele tradiționale au fost, de altfel, realizate sub îndrumarea etnologului Camelia Burghele“, a explicat părintele Borz, cel care se ocupă de reabilitarea Casei Maniu.

În această perioadă, mai multe obiecte ce au aparținut lui Iuliu Maniu se întorc acasă și se pregătește expoziția permanentă ce va permite vizitatorilor să cunoască locul atât de drag Sfinxului de Bădăcin. Casa Maniu va fi deschisă în urma lucrărilor de reabilitare realizate exclusiv din donații, în 12 octombrie, în cadrul unei ceremonii festive.

Reamintim că, în anul 2015, publicația Sălajul pur și simplu și părintele Cristian Borz din Bădăcin au lansat campania „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” prin intermediul căreia s-a reușit salvarea acestui obiectiv de patrimoniu, simbol al identității naționale.


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu