Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Cărțile Herthei Müller – la Festivalul de Literatură din Reykjavic

Cea de-a 13-a ediție a Festivalului de Literatură din Reykjavic ia startul astăzi, 6 septembrie, urmând să aducă laolaltă, timp de trei zile, scriitori din toate colțurile lumii. Iubitori de literatură și pasionați de citit în lunga noapte polară, islandezii fac din fiecare ediție a festivalului un eveniment memorabil, din care să se încarce sufletește în lunile care vin.

Directorul festivalului, Stella Soffia Johannesdottir, a declarat că oricine dorește să participe este binevenit, asupra evenimentului plutind un aer de magie. “Toți autorii găzduiți sunt o încântare. Nu contează că vorbim de un câștigător al Premiului Nobel, precum Hertha Müller și Svetlana Alexievich, sau autori de bestseller ca David Sedaris, Dave Eggers ori Coetzee, sau de poeți și autori mai puțin cunoscuți, care sunt la prima lor participare. Este un fel de magie în aer pe durata întregului festival”, a declarat pentru The Reykjavic Grapevine Stella Soffia Johannesdottir.

Un lucru de luat aminte este faptul că organizatorii nu doresc să extindă evenimentul la dimensiuni mai mari decât cele actuale. Principiul care spune că esențele tari se țin în sticluțe mici funcționează cât se poate de bine la capăt de Auroră Boreală, iar islandezii consideră că un festival de o amploare mai mare și-ar pierde din farmec.

Un alt aspect care atrage atenția este că poți participa chiar dacă nu vorbești islandeza, multe din acțiunile literare având loc în engleză. De asemenea, organizatorii pun un accent deosebit pe limba în care autorii au decis să își scrie operele – fie poezie sau proză – și insistă ca lectura și sesiunile de lectură să se facă în limba autorului. Pentru participanți se asigură, evident, căști și transcrierea textelor în engleză, iar pentru localnici – în islandeză.

Intrarea în toate locațiile festivalului este liberă, trebuind să achiți o taxă doar dacă vrei să participi la Balul Cărții care va încheia evenimentul, în seara zilei de 9 septembrie. În rest, trebuie numai să iubești cărțile și să te bucuri când te afli în preajma celor care le-au dat viață.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*