Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Când toamna vine pe furiş şi te înfăşoară ca o poezie

În ciuda gradelor îndestulătoare încă de-afară, de-ndată ce trece Sfânta Maria și ziua de 15 august, toamna începe să-și facă simțită prezența. Vine nu dintr-odată, ci mereu pe furiș. O miroși în daliile și crizantemele ce umplu subit grădinile și piețele, o vezi în violetul brândușelor ce apar puzderii pe tăpșane, o auzi în foșnetul de pe câmpurile încă acoperite cu porumb sau în foșnetul frunzelor pe trotuare. Mai mereu, acolo pe undeva este și un sunet de clopoțel care anunță începerea școlii, serile se înfășoară într-o răcoare și un vânt ce te fac  să-ți strângi și tu jerseul pe tine și uite-așa, pătrunzi încet, încet în ceea ce se cheamă un nou anotimp. Nu știu câți dintre voi asociați toamna cu volumele de poezii, dar eu o fac involuntar. Ca un îndemn la lectură, vă provoc să vedeți acest anotimp altfel, dintre pagini de carte.

Iubita mea să ne-așezăm sub ramuri…

Hai să vedem, poate v-ar plăcea să luați cu voi un volum în geantă, pe care să-l puneți pe masa în pauza de prânz. Sau poate să citiți pe o bancă ascunsă în parc, înconjurați de copaci ce-și leapădă sub pale de vânt veșmântul arămiu de frunze. Cred că așa i s-a întâmplat și lui Alexandru Macedonski și de-aia i s-a confesat așa de frumos iubitei în versuri. „Ieri a suflat întâiul vânt de toamnă,/ Si-a doborât pălitele foi,/ Ieri a suflat, iar recea lui suflare/
A străbătut și-n noi./ (…) Iubita mea să ne-așezăm sub ramuri/ Si să privim la cer amândoi,/ Iar Dumnezeu ne va face-o coroană/ De veștejite foi.“ (Întâiul vânt de toamnă).

Vreme bacoviană cu vânt

Ori poate vă-ntâlniți cu toamna pe stradă, dimineața, când vă grăbiți spre serviciu, după ce v-ați lăsat copilul la grădiniță. În centrul orașului, catedrala cu turnul ei se uită pierdută în zări. E vreme bacoviană cu vânt, iar pe trotuare se-ntrec de-a valma frunze, hârtii și pagini de ziare. “E toamnă… metallic s-aud/ Gorniștii, în fund, la cazarmă./ Se-aude și-un clopot de școală/ E vânt, și-i pustiu dimineața/ Hârtii și cu Frunze, de-a valma,/ Fac roată-n vârteje, pe-o piață./ Se uită în zări catedrala,/ Cu turnu-i sever și trufaș;/ Grădina orașului plânge/ Si-aruncă frunzișu-n oraș” (Toamna – George Bacovia).

Toamna la Castelul lui Goga

Dar poate că vă place să dați o raită, în fiecare toamnă, prin târgul de la Negreni. Știați că doar la o aruncătură de băț e Castelul lui Goga? Și ce frumos îți vorbește Goga despre toamnă, dacă ai două, trei minute să-l asculți! E unul din interlocutorii mei preferați când am în față o ceașcă de ceai ori cafea, în zile lungi, cu vânt de la miazănoapte și cu nori plumburii pe cer. Nu trebuie să înceapă să plouă, e de ajuns să fie nori dincolo de sticla ferestrei, ca să mă gândesc la Castelul lui Goga și la Târgul de la Făgădău. „Văl de brumă argintie/ Mi-a împodobit grădina/ Firelor de lămâiță/ Li se uscă rădăcina./ Și cum de la miazănoapte/ Vine vântul fără milă/ De pe vârful șurii noastre/ Smulge-n zbor câte-o șindrilă“ (Toamna – Octavian Goga).

Intrați, madame!

Sau poate răsfoiți un volum cufundați în fotoliul preferat, cu un pled călduros pe picioare. Și poate pățiți ca Minulescu, atunci când i-a bătut toamna la fereastră. Pariez că nu vi se întâmplă prea des să vi-o imaginați ca pe-o femeie cu degete delicate de ploaie, dar chiar e posibil. Și versuri atât de subtile și elegante ca ale lui Minulescu mai rar. “ Mi-a bătut azi-noapte Toamna-n geam,/ Mi-a bătut cu degete de ploaie…/ Şi la fel ca-n fiecare an,/ M-a rugat s-o las să intre în odaie,/ Că-mi aduce o cutie cu Capstan/ Şi ţigări de foi din Rotterdam…/ Doamne!… Cum puteam s-o las să plece?/ Dacă pleacă, cine ştie când mai vine?/ Dacă-n toamna asta, poate,/ Toamna-mi bate/ Pentru cea din urmă oară-n geam?/ <<Donnez-vous la peine d’entrer, Madame…>>” (Cu toamna în odaie – Ion Minulescu).

 

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*