DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Când înflorește liliacul – de Martha Hall Kelly

Pentru că astăzi se împlinesc 75 de ani de când lagărul de la Auschwitz a fost eliberat de trupele sovietice, vă propun spre lectură cartea “Când înflorește liliacul”, a Marthei Hall Kelly. Cum cred că, de prea multe ori, rostim rugăciuni, mantre și fraze înțelepte, cu mintea și gândurile lăsate, însă, să se plimbe pe coclauri și fără a ne concentra cu adevărat pe sensul și menirea celor rostite, a citi periodic cărți ce au în ele un filon ori un substrat istoric ajută la păstrarea coloanei vertebrale și la a nu repeta greșelile trecutului. 

O astfel de carte este cea menționată acum, care – deși e un volum de debut – este inspirată de evenimente și oameni reali din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Povestea relatată intersectează parcursul prin viață a trei femei, fiecare cunoscând ororile războiului și cruzimea lui. Este vorba de Kasia Kuzmerick, o adolescentă poloneză ce ajunge în lagărul de femei de la Ravensbrück împreună cu mama și sora ei mai mare, unde sunt supuse nu doar muncilor fizice nesfârșite și epuizante, ci și unor experimente medicale crunte, care își lasă amprenta asupra fiecăreia din femeile ce au ajuns pe sinistra masă de operație. De la două tinere fericite si cu toată viața în față, Kasia și sora ei se trezesc cobai pentru doctorii lui Hitler, iar mama lor, infirmieră în orașulde acasă, este numită mana dreaptă a doctorului care va face teribilele experimente.

A doua poveste urmărită în carte este cea a Hertei Oberheuser, doctor la început de drum în Düsseldorf și care, femeie într-un timp al bărbaților și într-o țară tocmai intrată în război, nu își găsește loc de muncă. Sub greutatea situației, când apare un post liber de doctor la Ravensbrück, Hertei i se pare că soarta îi surâde în sfârșit. Tânăra doctoriță nu ajunge, însă, într-un sat-stațiune, ci într-unul din lagărele de concentrare naziste și va performa operație după operație, în sinistrul țel de a-și sluji Führeul.

A treia femeie pe care cartea se concentrează este newyorkeza Caroline Ferriday, angajată a Consulatului Francez și prinsă într-o poveste de dragoste cu un actor ce are familia stabilită în Paris. Când iubitul se reîntoarce în Franța cotropită de trupele lui Hitler, pentru bogata și frumoasa Caroline viața se întoarce cu 180 de grade.Toate cele trei femei au existat în realitate, destinele lor intersecandu-se așa cum relatează volumul Marthei Hall Kelly. Ficțiunea intervine când este vorba de liniile dialogului, în rest cartea fiind una ce conține o pagină de istorie din cel de-al doilea Război Mondial.

Și așa cum precizam la început, dacă doar ne amintim razant trecutul, sperând că nu-i vom repeta erorile, e de prisos. Când ne amintim trecutul și paginile lui cumplite, atenția noastră chiar trebuie să fie acolo, sută la sută. Altfel, e în zadar să punem jerba de flori la Treznea și Ip și să clatinăm din cap când vedem știri cu neo-naziști. Istoria nu e un subiect facil și, spre binele nostru ca specie umană, e indicat să o tratăm cu respect și atenție sporită, dacă vrem cu adevărat ca secolul XX – cel mai sângeros din istoria Europei – să nu se repete.


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu