DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Cămătarii din Jibou, luați pe sus de mascați

 

Polițiștii sălăjeni de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii DIICOT Sălaj, cu polițiști CCO de la Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș și cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale IGPR și DIPI au intrat, ieri, adînc,  în spațiul liniștit al comunității de romi din Jibou – strada Cărămidari și au anihilat o grupare de crimă organizată formată din 14 membri, specializată în înșelăciune și șantaj. Potrivit IPJ Sălaj, gruparea funcționa deja de 2 ani în Jibou, iar membri acesteia împrumutau diverse sume de bani, pentru care percepeau dobinzi de 100 la sută.  Banii erau, ulterior, recuperați prin amenințări și violență, acțiuni îndreptate atît împotriva debitorilor, cît și a familiilor acestora.  Într-o primă fază au  fost prinşi în flagrant  patru membri ai grupării, în momentul în care îşi însuşeau ilegal sumele de 3.529 de lei de la diferite persoane, bani primiţi ca ajutor social.

Ulterior, au fost efectuate 11 percheziții domiciliare, ridicându-se documente, înscrisuri, însemnări, extrase de cont, 2 laptop-uri, 5 telefoane mobile, o brăţară şi cercei din aur, sumele de 12.229 de lei, 1.345 de euro şi 10.000 de forinţi.

În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate până în prezent, au fost identificate 51 de victime ale membrilor acestei grupări.

Potrivit IPJ Sălaj, rolurile membrilor erau bine stabilite în interiorul grupului. Astfel, unii suspecţi racolau victime care aveau nevoie de împrumuturi, alţii se ocupau de încheierea unor acte oficiale (împuterniciri, contracte de vânzare – cumpărare), iar alţii se ocupau de recuperarea restanţelor prin exercitarea de acte de violenţă, şantaje, ameninţări. Cuantumul sumelor acordate sub formă de împrumut variau între  200 de lei şi 13.000 de lei.

În cazul în care, victimele nu reuşeau să îşi plătească datoriile, acestea erau obligate să încheie şi să semneze, în faţa notarului public, diferite procuri, prin care renunţau în favoarea membrilor grupului, la toate drepturile financiare prevăzute de lege privind alocaţiile de stat pentru copii minori, alocaţii pentru persoane aflate în plasament / întreţinere, pensiile de handicap precum şi alte ajutoare sociale. Existau cazuri când reţineau aceste drepturi băneşti fără a avea vreo împuternicire notarială în acest sens.

Membrii grupării se bucurau de complicitatea a doi angajaţi ai unui oficiu poştal, care îi informau pe aceştia despre data la care se fac plăţile ajutoarelor sociale, pensiilor de handicap şi alocaţiilor de stat pentru copii minori. Sumele de bani le înmînau apoi membrilor grupării, în baza unor acte de identitate originale sau în copie, pe care aceştia le reţineau în mod ilegal de la părţile vătămate odată cu acordarea împrumuturilor. Au existat şi cazuri când membrii grupului au reţinut cardurile bancare, împreună cu codul PIN şi au extras sumele de bani direct din ATM.

Astfel, membrii grupării au intrat în posesia ilicită a unor importante sume de bani, bunuri mobile, (autoturisme), imobile, pe care victimele erau obligate să le cedeze în favoarea acestora, fiind ameninţaţi cu moartea şi supuşi la acte de violenţă repetate.

În uma acțiunii polițiștilor de ieri, au fost ridicați  17 suspecţi. Totodată, au fost identificate şi audiate 17 părţi vătămate. 9 membrii ai grupării au fost reținuți pentru 24 de ore, iar doi dintre suspecți au primit interdicția de părăsire a localității și țării. Cercetările poliției și a procurorilor continuă.

 

 
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu