R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

„Bunicul meu a ţinut atât de mult la Maniu încât şi-a numit primul născut Iuliu”

casa_maniu_anSuntem în a 13-a săptămână de campanie, o vreme de poveste, în care am scris, am cules prieteni şi donaţii, încurajări şi sfaturi bune ca pâinea caldă, am strâns mâini şi am depănat un ghem bogat de amintiri. Toate cu gândul la Maniu. Un om care a fost odată, dar despre care nu poţi vorbi la timpul trecut. Pentru că verbele despre el sunt la prezent, pentru că acele cuvinte rostite de acest om cu mai bine de jumătate de secol în urmă sunt incredibil de actuale. Ce spunea Maniu despre politicienii corupţi, în tulburii ani ’40 – cum că nu îi vrea în preajma lui, cum că nu-i doreşte în clasa politică a ţării – am spune-o şi noi, clar şi răspicat, în anul de graţie 2015. Coloana vertebrală pe care acest om a avut-o până în ultimele zile ale procesului care l-a trimis după gratii, dar şi de acolo mai departe, am vrea să şi-o asume şi guvernanţii din ziua de azi. Pentru că, acolo, departe în timp, modele umane există, trebuie doar să ai un dram de bunăvoinţă să te uiţi îndărăt.

„Bunicul a lucrat pentru Maniu”

elegantul_bunicIar când te uiţi, poţi să descoperi minuni. Poţi să descoperi, bunăoară, că te leagă de Maniu fire subţiri ca şi cele de păianjen, dar extrem de rafinat şi trainic alcătuite. La fel cum a constatat, spre exemplu, jurnalistul Ioana Racu, a cărei familie se trage din Şimleu Silvaniei, oraşul imediat învecinat cu Bădăcinul lui Maniu. „Bunicul meu, care a locuit în Şimleu, a lucrat pentru Maniu, făcea corespondenţa între el şi sora lui de la Bucureşti. Pentru asta, făcea naveta între Şimleu şi Bădăcin. Eu aşa mi-l aduc aminte mereu, sobru şi cu servieta în mână”, povesteşte Ioana Racu.
Jurnalistul de azi reconstruieşte cu drag imaginea bunicului cu o dicţie perfectă, mai ales că el a fost cel care a învăţat copilul mic de atunci să folosească limba română corect, uneori tocmai prin poveştile despre Maniu. „Bunicul m-a învăţat mereu să vorbesc corect. Era foarte atent la asta, mă corecta când rosteam ceva greşit… Aşa mi-l aduc aminte”, spune Ioana Racu. La fel ca Maniu, bunicul din amintiri era elegant, mereu la costum, iar în buzunare – o altă asemănare – avea ascunse dulciuri şi surprize pentru cei mici. „Mereu îl căutam de dulciuri şi mereu găseam câte ceva prin buzunare. Era fantastic…Din păcate, sunt ani de când bunicul nu mai e printre noi. Când tata îmi povestea despre el, îmi vorbea de el şi Maniu, de cât de ataşat era bunicul de marele om politic de la Bădăcin”, curg nostalgic cuvintele Ioanei Racu.

„Tot ce a trăit bunicul alături de Maniu a pus pe hârtie”

ioana_cu_buniculIar ataşamentul dintre cei doi oameni a fost atât de strâns, încât bunicul şi-a numit primul născut Iuliu. „Ca să înţelegi cât de mult a ţinut bunicul la Maniu, e destul să-ţi spun că fiul lui cel mai mare – fratele lui tata – a fost numit Iuliu”, spune Ioana. Iar anul era 1949, an greu, cu urmele războiului încă proaspete, când la Bucureşti trebuiau luate şi asumate decizii pentru soarta unei ţări întregi. Decizii care l-au ţinut pe Maniu la Bucureşti, departe de Bădăcinul liniştit, departe de Dealul Ţarinii, cu banca unde clipele de odihnă aveau o savoare aparte. Doi-trei ani mai târziu, lucrurile s-au înăsprit, Iar apoi au urmat lunile grele de proces şi cele şi mai grele, în penitenciarul lugubru, ca la final, peste toate, să se aştearnă linţoliul negru şi gros al morţii.
La Bădăcin şi la Şimleu, însă, un om a dus povestea lui Iuliu Maniu mai departe. Bunicul Chifor a transmis-o nepoţilor, iar ei astăzi îşi amintesc. „Sunt foarte mândră de bunicul, a fost un om deosebit pentru mine şi văd că şi pentru oameni valoroşi din istoria ţării noastre. Iar tot ce a trăit bunicul alături de Maniu a pus pe hârtie, sunt lucruri care au fost publicate în revista de cultură a Sălajului <<Caiete Silvane>>”, mai adaugă Ioana Racu.
Aşadar, Maniu a trăit în sufletul sălăjeanului care i-a fost apropiat… Iar la Bădăcin, imaginea lui este vie încă în memoria colectivă a micului sat transilvănean…

Români din ţară şi străinătate au donat 30.000 de lei

Dacă ai curiozitatea să mergi la Bădăcin, fie doar şi într-o vizită de după-amiază, când soarele îmbracă totul într-o căldură molcomă de mai, vei înţelege rapid de ce acest om care a făcut totul pentru poporul în mijlocul căruia s-a născut se simţea aici mai mult ca oriunde acasă. Pentru că era vorba despre linişte, familie şi o casă. De aici ideea acestui proiect, de aici ideea acestei campanii pentru a salva o casă şi o filă de istorie. Unde autorităţile au închis ochii şi obloanele, unde ele au preferat să întoarcă indiferent capul, noi insistăm pentru salvare. Pentru că acest cuib de poveşti, această casă în care Maniu a locuit ani buni şi pe care a preţuit-o până în ultima clipă piere zi de zi sub ochii noştri. Încăperi pustii, ferestre rupte, pereţi scorojiţi şi un acoperiş prin care urlă ploaia şi vântul.
Şi totuşi, mai există speranţă… O speranţă care a pornit firav, dar care a crescut în ultimele 12 săptămâni, a prins culoare şi formă, şi a fost clădită parcă pe roata unui olar, de atâtea mâini care s-au întins, darnice, către noi. Mâini din Sălaj, mâini din întreaga Românie, mâini din Irlanda sau şi mai de departe, de peste oceanul imens, din SUA. Suntem la jumătate de drum. Am strâns aproape 30.000 de lei până acum, iar dacă mai adunăm circa 15.000 de lei, ne putem apuca de consolidarea fundaţiei. Bani sau materiale, un sprijin cât de mic înseamnă un sac de ciment ori o lopată de nisip ca să punem o cărămidă pentru salvarea istoriei naţionale. Pentru că ea aşteaptă la Bădăcin, deşi timpul nu mai răbdare… Dar ştiţi ceva? Aşa cum bunicul din povestea noastră a lăsat ceva aparte nepoţilor, aşa putem şi noi. Cu puţină bunăvoinţă, cu ochii deschişi, cu aplecare pentru conservarea unui loc care a învins atăţia ani, dar care – fără noi – riscă să fie răpus acum de indiferenţa autorităţilor.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:
Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj
 
  

1 comentariu

 1. Echipa Campaniei Publice says:

  Campania noastra a inceput sa dea roade.
  1.Prima donatie de 200 Euro a venit din partea domnului Marius Andrei,roman stabilit in Germania.
  2. A urmat apoi B. Bogdan Mihai- 200 lei
  3. Apoi o noua donatie venita de data aceasta din Italia. Marcel si Liana C.100 de euro.
  4. In continuare,au intrat primii bani si pe contul PayPal: 100 USD, C. L.,stabilit in SUA.
  5. Au mai intrat 100 de dolari canadieni de la Calin C.L. pe contul PayPal
  6. O noua donatie de 100 de lei de la Eugen S.
  7. Au mai intrat de Adina Monica V. -100 lei
  8. inca o donatie de la Ovidiu Lucian V. – 50 lei
  9. O noua donatie de la P. Calin din Badacin de 460 de lei.
  10. A intrat o nouă donaţie, Adrian M. din Dublin, 20 de euro
  11. O nouă donaţie în contul paypal Cristina P. 10 euro
  12. Următoarea donaţie e Fundaţia „Corneliu Coposu“ Bucureşti 5.000 de lei
  13. O noua donatie: Cornel M (Bihor) 200 lei
  14. Doua donatii intrate in contul paypal: Mihai L. – 200 $ (Illinois, United States) si Ioana S – 25 $ (Illinois, United States)
  15. Un alt om bun se alatura proiectului de reabilitare: MONICA M., stabilita in Chicago, sprijina initiativa noastra cu 100 USD
  16. Raluca M. a donat £30.00 GBP
  17. A intrat o noua donatie de la Marcela M. 400 lei
  18. Andrei B. contribuie cu £10.00 GBP
  19. Angela I. a donat 100 lei
  20. Vlad Cristian T. a donat 20 lei
  21. O noua donatie pentru proiect- L Doina Cristina – 400 euro. Multe multumiri!
  22. Alti 3 597 de lei vor ajuta la reabilitarea Casei din Badacin, suma provenind de la firmele Maderco I&M Trans, Provet, Moldovita Trans Impex, M&M Ariana Collection care au acceptat sa doneze 20% din impozitul pe profit.
  23.Donatie: Andreea S. – 150 lei
  24. Cristina M. a donat- 80.00€
  25. Urmeaza Cerchizan B. 300 lei si ne ureaza Succes in demersul inceput.
  26.O noua donatie de la Dudas D. O. – 440 lei
  27. Inca o donatie de la L Eusebiu – 400 lei
  28. O nouă donaţie-R. Ana Monica -100 lei
  29. A mai donat Andrei B.- 10₤ GBP
  30. O altă donaţie Maria şi Narcisa M.- 500 lei
  31. V. Artemiu Iosif a donat- 100 $
  32. Ionela D. a trimis – 50 de lei
  33. Din mediul de afaceri sălăjean, I. Dorel- Ipate Optic a făcut o donaţie de 5.000 lei
  34. Cristi M. din Chicago a donat 2.000 lei
  35. Un CEC de 300$ din partea Fundatiei Iuliu Maniu- Boston, USA
  36.Valentina T. a făcut o donaţie de 300 $
  37. Ion Sorin M. a donat 250 lei
  38. In contul paypal Ovidiu S. a donat £20.00
  39. Silviu Marius M. ne-a donat 30 de lei
  40.Cristian L. din Deaborn-SUA, ne-a mai trimis 100 $.
  41. Ganduri bune si o mana de ajutor de la SPRL Ielciu si Asociatii – 500 lei
  42. Alexandru S. a donat 500 lei.
  43. Dumitru N. din Carei contribuie la salvarea Casei din Badacin cu 100 lei
  44. .B Florica din Bucuresti a donat 50 lei
  45. Dupa ce a donat de doua ori cate 10 lire, Andrei B. mai doneaza 10 $
  46.Bogdan B. ne-a mai donat in martie 200 lei, si zilele trecute a mai donat 10 Euro.
  47. Aurora R. ne ajuta cu 100 lei
  48. Victoria P. a facut o donatie de 100 lei
  49. Gheorghe B. ne ajuta cu 65 lei
  50. Mircea I. din Zalau a facut o donatie de 500 lei
  51.SC Moldovita Trans Impex SRL Simleu-Silvaniei 500 lei.
  52.O familie tanara din Badacin, care doreste sa ramana anonima, doneaza pentru restaurarea Casei Maniu 3 000 lei.
  53. Lucian I. a donat 18.00 eur.
  54. Oana Pellea a facut o donatie 1000 de lei cu urmatorul mesaj:”Casa lui Iuliu Maniu … mai este nevoie de 4.000 roni…din clipa aceasta …mai este nevoie de 3.000 roni. Nu pot sa nu contribui…este vorba despre Patrimoniul National.
  Daca nu ne respectam Istoria nu vom putea niciodata sa ne construim viitorul…si un leu conteaza…va multumesc”.
  Multumim si noi tuturor pentru ajutorul acordat sub diferite forme.
  55.Andrei B. ne-a trimis inca 10 euro – este a patra donatie facuta de acest bun domn de la inceputul campaniei.
  56.Doamna Rodica R. ne sustine cu 200 lei,
  57.Angajatii Casei de Asigurari de Sanatate Salaj au pus banut langa banut pana au strans pentru proiect 365 lei.
  58.Liviu Stefan F.ne-a sarit in ajutor cu 200 lei,
  59. Mihaela-Rita S. ajuta cu 100 lei.
  60. Directia Agricola Salaj – 80 lei
  61. Directia Judeteana de Statistica Salaj – 305 lei.
  62. Agentia de Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala- 185 lei
  63. Biroul Vamal Salaj – 140 lei
  64. C. Lucian Mihai – 100 lei
  65. Ioan P., Chicago – 20 $
  66. CI. Ioana-Laura – 50 lei
  67. Fazecas Razvan -130 lei
  68. AJOFM SALJ (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca) – 360 lei
  69. PROTECTIA MEDIULUI – 200 lei
  70. ITM SALAJ (Inspectoratul Teritorial de Munca) – 300 lei
  71. CJP SALAJ (Casa Judeteana de Pensii) – 235 lei
  72. AJFP SALAJ (Administatia Judeteana a Finantelor Publice Salaj) – 1510 lei
  73. Instituţia Prefectului Salaj- 920 lei
  74. OJFIR Salaj (Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) – 280 lei
  75.Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara a donat 272 LEI
  76. Directia de Sanatate Publica a facut o donatie de 1OO lei.
  77. Anna A. a donat £20.00.
  78. Directia Judeteana pentru Sport si Tineret a facut o donatie de 50 lei.
  79.O noua familie din Badacin, care doreste sa ramana in anonimat face o donatie de 500 lei.
  80. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ajuta Casa lui Iuliu Maniu cu 805 lei.
  81. Narcisa Man si Mirica Pop, fiicele parintelui Simion Man, ultimul paroh greco-catolic al Badacinului, au donat inca 500 lei.
  82.O noua donatie vine din partea lui B.I. din Simleu-Silvaniei – 100 lei.
  83.P. Dorin Emil a facut o donatie de 100 lei.
  84. Medicul M. Claudiu din Simleu, dar cu radacini in Badacin ajuta reabilitarea Casei Iuliu Maniu cu 500 lei.
  85. Lucian I. a facut o donatie de 18.00 €
  86. I.G. din Simleu a donat 30 lei.
  87. Petru Buboi ajuta la reabilitarea Casei Iuliu Maniu cu 600 lei.
  88. C.Romulus a facut o donatie de 300 de lei.
  89. A cincea donatie facuta de Andrei B. – 10 euro.
  90. Anton Jan C. a donat 100 lei.
  91. Florea B. din Bucuresti a facut o donatie de – 100 lei.
  92. Pentru a doua oara Cristina P. ne trimite 10 euro.
  93. A doua donatie si din partea doamnei Cristina M. – 50 euro.
  94. In urna mobila din centrul Zalaului, montata de Zilele Zalaului, s-au strans 226 de lei.
  Pentru ca fiecare banut inseamna o caramida pusa la constructie, MULTUMIM MULT tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.